БЛАТЕН ТЪЖНИК - 30гр


0 от 5 / 0 гласа
Напишете мнение
1.85 лв.
Сигурно онлайн пазаруване
Качествени продукти
Удобни платежни методи
Бърза доставка в България.
Любезно обслужване по телефон

Призводител: ЗП "Камелия Веселинова" с.Песочница, общ. Берковица

Гаранция за 100% чиста билка, без други примеси!

Filipendula ulmaria (L.) Maxim

 

Действие и приложение: Има противовъзпалително и пикочогонно действие. Прилага се при задържане на течности, при ставните форми на ревматизъм, диария, възпаление на пикочните пътища. Билката се използва в народната медицина. Тя лекува - болки в стомаха и червата, кожни обриви, жълтеница, прилага се при трудно уриниране, туберколоза, задух, гуша, възпалеие на жлезите и др. Външно се прилага при ухапване от насекоми и бяло течение. Има болкоуспокяващо, дезинфекционно действие, понижаващо спрямо кръвното налягане, регулира храносмилането. Установено е противогъбично действие на билката, дължащо се на горчивия гликозид акурин и етерично масло. Билката се употребява при язва на дванадесетопръстника, нарушения на храносмилането, малокръвие, липса на апетит, газове, диария, жълтеница, нередовна менструация и др. 

Начин на употреба: блатния тъжник се използва под формата на запарка. 2 с.л. от стъковете се изкисват около 1 час в 2 литра топла вода. прецежда се и с епие 4 пъти на ден след хранене. Помага при болки в стомаха и червата.

Външно приложение: билката се използва под формата на компреси при ухапване от насекоми и за промиване на влагалището при бяло течение. Също така за жабурене при зъбобол и кървящи венци, за бани при скрофулии и рахит, за компреси при циреи и гнойни рани. Козметично билката се препоръчва, сварена в оцет (1:100), за втриване в косата за заздравяване. 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top