ДРЕНКИТЕ - витамини от есента

28 Sep 2021

 

    Дренки плод -  Дренките представляват храст или дребно дръвче. Дрянът е един от най-ранно цъфтящите видове. Той първо цъфти през февруари – март и след това се разлиства. Плодчетата са червени, продълговати и месести, с цилиндрична костилка и стипчив сладко–кисел вкус. Неговата дървесина е много здрава и жилава,  използва се за направата на музикални инструменти и други предмети.

   Кога се берат дренките - Дренките узряват през август – октомври. Те се берат, когато придобият естествения си цвят без да потъмнеят или омекнат. За да не се навлажнят или наранят, за предпочитане е да се откъснат с дръжките при сухо време, след като се вдигне росата. 

   дренкиДренки полезни вещества -  В дренките преобладават захари, от които захароза и фруктоза, лесно усвояващи се от организма. Съдържат много витамин С, което количество се увеличава при голяма надморска височина, а благодарение на органичните киселини витамина се запазва продължително време. Богати са на пектин, особено ако са диво растящи. Също така, в тях има калий, желязокалций, фосфор, магнезий, глюкозида корниин и танин. В листата им има ирадоиди (биоактивни химични съединения), които помагат на организма да елиминират вредните радикали, намаляват вредния холестерол, увеличават енергията и насърчават здравето на сърцето, намаляват възпалението и мутацията на клетките, подобряват здравето на мозъчната дейност. Костилките на дренките също имат ценен състав, като ненаситени мастни киселини, целулоза, белтъчини и др.

  Ползите от дренките - те имат затягащо действие. В народната медицина се използват при стомашно-чревни разстройства (диярия), треска и простудни заболявания. Имат силно противовъзпалително, запичащо и кръвоспиращо действие, при кръвоизливи в стомаха и червата, при температура. Използват се за заболявания протичащи при задържане на течности в организма и при анемия, подагра, заболявания на пикочните пътища, пясъци и камъни в бъбреците. Корите от младите клонки се използват за лечение на блатна треска и за жабурене при болки във венците.

   Как да консумираме дренките - Прясно набраните дренки при обикновени условия могат да се съхраняват не повече от 10 дни. През това време те променят биологичните си процеси, като плодовете потъмняват и стават много по-сладки, а тръпчивоста им почти изчезва. Тогава те са най-приятни за консумация. Дренките трябва да се мият непосредствено преди консумация, но не и преди това, защото бързо плесенясват от влагата. От 1 кг пресни дренки се получават средно 100 - 150 гр. сушени. От плодовете се приготвят сладка, компоти, сокове и чай.

   Чай от дренки 1 шепа дренки се вари 10 мин в 1л вода. Напитката се пие вместо вода.

   Компот от Дренки - Напълнете половин компотен буркан с дренки. Добавете 6 с.л. бяла кристална захар. Допълнете с вода до горния ръб на буркана. Затворете плътно с капачка. Заварете бурканите за 10 мин. във вряща вода, за да се затегне капачката. Обърнете буркана с капачката на долу за едно денонощие. След това компота е готов за консумация.

  Сироп от ДРЕНКИ без варене:

  сироп от дренки Продукти: 3 кг дренки ( добре узрели, меки), бяла кристална захар (на 1 литър течност - 1кг захар), 2 литра вода, Лимонена киселина - 60 гр.

   ​Начин на проготвяне: Намачкайте дренките с ръце или с уред за мачкане на пюре. Добавете водата и лимонената киселина. Оставете в покрит съд в хладилника да престои 24 часа. След това, прецедете през марля или тензух. Добавете захар - на 1 литър течност - 1кг захар. Разбъркайте сиропа до пълно разтваряне на захарта. Сипете в чисти и сухи бутилки с капачки. Съхранявайте на хладно и тъмно място. Разреждайте с вода на вкус. Срок на годност на сиропа 1 година. 

>>> Дрян плод сушен <<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top