ТИКВАТА - символ на есента

29 Oct 2021

 

   С настъпването на есента идва ред и на тиквата. На трапезата тя присъства под различна форма - печена, варена, консервирана, като основно ястие, супа или десерт

 Какво представлява тиквата? - Тиквата е плодов зеленчук от семейство тиквови. Тя е пълзящо растение, чието стебло може да достигне 4-5 метра. Листата имат дълги дръжки и големи петури. Цветовете на тиквата са едри, на цвят те са оранжеви или жълти. Цветовете на тиквата се делят на мъжки и женски. Растението тиква дава плод когато прашеца на мъжкия цвят попадне върху женския цвят. Тогава започва образуването на малката тиквичка, която бързо нараства. Плодовете на тиквата в зависимост от сорта могат да бъдат с различна форма, големина и цвят. Някои сортове тикви достигат до 40 - 50кг.

   Какво съдържа тиквата? - В тиквата се съдържат много полезни елементи за обмяната на веществата в организма ни. Тя набавя достатъчно количество калций, който може да задоволи ежедневните нужди на организма ни по-добре от киселото мляко и сирене, защото е органичен, а не от животински произход (виж статията: "КАЛЦИЙ - значението му за човешкия организъм"). В тиквата се съдържа и калий, така необходим за сърдечния мускул и скелетната мускулатура. Тя е богата и на желязо, което пък помага за множество процеси в организма включително и кръвообразуването. Фосфора и магнезия в тиквата участват в изграждането на костите и спомагат за нормалното функциониране на нервната система. Тази есенна красота е богата също и на витамини от група В, витамин С, бетакаротин (провитамин А). Органичните киселини и пектина в тиквата подпомагат дейността на черния дроб и храносмилателната система (което я прави изключително подходящо средство при болки в стомаха и червата). 

  тиква, семки Кои части от тиквата се използват? -  От тиквата може да се използват всички части.

  • тиквените семки - В тях се съдържат пълноценни белтъчни и смолисти вещества, масло, фитохимикали, оксицеротинова киселина, органични киселини, витамини и др.. Тиквените семки са желана храна и лекарство. Препоръчват ги за вътрешни паразити, за предпазване на простатаимат леко слабително и диуретично действие. За да се запазят качествата на тиквените семки и да не се рзвалят е препоръчително да се съхраняват на тъмно и прохладно място. 
  • тиквени дръжки - също могат да влязат в употреба. Те се използват за лек срещу псориазис. Трябва само да се изпекат във фурната докато станат на пепел. Намазват се болните места със сок от чесън след, което се поръсва с пепелта от тиквените дръжки.
  • месестата част - тя е основната част на тиквата и най - консумираната. В нея се намират малко белтъчини и мазнини и много захари, затова узрялата тиква е толкова вкусна и сладка.

   печена тикваКакво лекува тиквата? - Освен, че е вкусна, тиквата е се препоръчва при най различни болести, например: при хронични бъбречни възпаления, при цистит, при камъни в бъбреците, при хронични и белодробни възпаления. Тя е подходяща храна за хора с диабет и хора с наднормено тегло. Подпомага изхвърлянето на излишните количества натрий и хлор от организма. Подпомага дейноста на черния дроб, лекува запек, начална форма на атеросклерозаподобрява храносмилането. Тиквата помага на сърцето, засилва съкращението на сърдечния мускул. 

>>> Тиквено семе белено <<<                                  >>> Тиквено брашно <<<

>>> Тиквено масло 100мл <<<                                    >>> Тиквено масло 250мл <<<

>>> Тиквено масло 500мл <<<

   Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top