ХРАНЕНЕ, ДИШАНЕ, ДВИЖЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕ - 3.ДВИЖЕНИЕ

08 Jun 2021

 

    Каква поза заема тялото ни през по-голямата част от деня? - Знаете ли, че 85% от времето тялото на човек прекарва в полусгънато положение? Това е следствие от заседналия начин на живот, при който гръбначния стълб се обездвижва, ставите също, и съотношението на сгъвателните и разгъвателните мускули се нарушава. 

  Защо движението е важно за живота и здравето ни? - Мускулния скелет на човека е сложна система, която не само осигурява форми на движение на тялото, но и движение на течностите в организма (кръв, лимфа и междутъканни течности). Чрез движение (ходене, бягане, плуване, скачане и др.) се поддържа добрия тонус на кръвоносната система, която е една огромна магистрала, доставяща на клетките кислород, хранителни вещества и отделяща отпадните продукти. За денонощие в организма умират милиарди клетки, които трябва да се отделят с останалите преработени продукти от метаболизма. Ако кръвта не осъществява добра циркулация, всички тези мъртви клетки остават в тялото и го разболяват. Затова са особено важни физическите упражнения! 

   Умереното натоварване на мускулите чрез движение и масаж отнема интензивното натоварване на сърцето, разпределя равномерно кръвта и всички течности в организма, които достигат до застойните зони в тялото, оросявайки ги. Знаете ли, че от обездвижването най-много страда кожата, защото е най-отдалечения орган от сърцето?

ходене бос

   Ходенето е в основата на живота ни -  всеки човек има свое предпочитание по колко, кога и как да се движи. По правило младите хора се движат повече, а възрастните - по-малко. Движението на открито е за предпочитане, пред това в закрити пространства. При най-малката възможност е добре да излизаме навън, на въздух, защото здравето ни зависи от електромагнитните и други излъчания, които са в основата на цялата работа на организма ни (ефектът на Фарадей). Когато се движим навън е добре да се обличаме по-леко и да се затопляме чрез движение. 

   Защо ходенето с боси крака е полезно? - популярен факт е че на стъпалото на крака се намират биологично активни точки, върху които се проектират всички органи в човешкото тяло. Ходенето с боси крака е своеобразен масаж на ходилата, който има чудесен терапевтичен ефект. Можете да го практикувате навсякъде - вкъщи, на вилата, на морето и т.н.

  Контрастините бани на краката също са много полезни за кръвообръщението. Сложете в два отделни съда гореща и студена вода. Потапяйте последователно краката в единия и другия съд, като задържате по 5-10 секунди във всеки. Повтаряйте процедурата в продължение на 5-10 минути. 

   Бягането и неговите ползи за здравето ни - бягането може да се практикува от всеки независимо от възрастта, условията и мястото. По време на бягане се увеличава скоростта на кръвообръщението, телесната температура се повишава (това е най-доброто средство в борбата с атеросклерозата), рязко се увеличават обменните процеси, тялото започва да се поти, с което се отделят соли и пикочни съединения. При младите хора ускорението на пулса може да достигне до 100%, а при по-възрастните до 50-60%. Важно правило е постепенното увеличаване на натоварването. Ако не сте бягали досега, възрастта не е проблем - можете са редувате ходене с бягане. Много хора мислят, че с възрастта енергията намалява и трбва да се изразходва икономично. Но истината е, че активния начин на живот тонизира организма до степен, която не отговаря на действителната възраст при хора, които имат добра физическа култура.

бягане жена гора

   Кога да бягаме? - Има много спорове за това кога е по-подходящо да се практикувa бягането - сутрин или вечер. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци, затова бихме казали, че е въпрос на оргнаизация и ритъм на живот. 

   По колко да бягаме? - на практика за жените е достатъчно да бягат по 3-4 км, а мъжете по 4-5 км. Разбира се, това са относителни показатели. Всеки може да бяга колкото иска и когато иска. За поддържането на добро равновесие в организма е добре да се бяга поне през ден, като интензивността може да се увеличава постепенно, до достигане на ефект изпотяване и раздвижване на всички стави и гръбначния стълб. 

  Нещо важно в заключение! - Знаете ли, че когато едно действие или работа се върши с удоволствие, в мозъка се образуват два пъти повече нервни клетки? Удоволствието стимулира метаболизма, като кара надбъбречните жлези да произвеждат ендорфини, а те от своя страна карат мозъка да произвежда хормона серотонин, които повишава настроението. Ето затова е добре да изпитваме удоволствие от всяка възможност за движение, разходка на чист въздух, здравословна храна, масаж за раздвижване на всички застояли места в тялото ни и други дейности, допринасящи за доброто здраве на тялото и духа ни. 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Вижте другите теми от поредицата "Хранене, дишане, движение за здраве" 

"Хранене, дишане, движение за здраве - 1.ХРАНЕНЕ"

"Хранане, дишане, движение за здраве - 2.ДИШАНЕ" 

Използвани материали: "Диабетът - митове и реалност",

И.П.Неумивакин, 2009, ИК "Жануа '98"

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top