ПОЛЕЗНОСТТА НА ДОМАТА

03 Sep 2021

 

   Произход на доматаРодината на доматите са Централна и Южна Америка. В Европа те са донесени през 15-16 век, когато конкестадорите, носят семената им в Испания. В някои части на Европа се страхували да ги консумират, защото ги смятали за отровни. Минало известно време докато започнали да ги приемат за храна. Те навлизат първо в италианската кухня. Търговците и готвачите ги наричали „Златна ябълка”.

   Какво е домата - плод или зеленчук - Домата спада към плодовите зеленчуци. Това е растение, чийто плод се смята за зеленчук в хранително вкусов смисъл. Според ботаниката, той спада към плодовете, но в готварството е зеленчук, защото се използва за салати и основни ястия, а не за десерт.

   Какво съдържа домата - Домата е многогодишно растение, със слабо дървестно стъбло достигащо 1-3 м височина. Листата и стеблото са мъхести, плодът е семков и месест, оцветен обикновено в ярко червен цвят от пигмента ликопен, но може да бъде и с различна форма, цвят и големина. В доматите се съдържат много хранителни, вкусови и диетични качества. Половината от вещества са захари, глюкоза, фруктоза, органични киселини, фибри, протеини, пектинови вещества, нишесте, минерали.

   Какви витамини има в доматите - В доматите също се намира високо съдържание на каротеноиди, витамини В1, В2, В3, В5, добър източник на витамин С, богат на антиоксиданта ликопен, фолиева и аскорбинова киселина, антоцианини, стеарини, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, хлор, манган, сяра.

   Полезността на домата- Доматите имат благоприятни свойства върху човешкия организъм. Благодарение на наличието на всички тези вещества във тях. Например:

  • веществото холин понижава холестерола в кръвта, повишава имунните свойства на организма, насърчава образуване на хемоглобин, полезен за черния дроб.
  • флавоноидът нарингенин – намиращ се в кората на домата има противовъзпалителен ефект.
  • ликопен - той е мощен антиоксидант. Благодарение на него, когато консумираме домати, сърцето и кръвоносните съдове се подобряват, контролира  кръвното налягане, предпазва от атеросклероза, понижава холестерола, неутрализира свободните радикали, което го прави ефективен при предпазване и от рак. Най-много от наситеността на ликопена се намира в преминали термична обработка домати, затова за предпочитане е да ги хапваме и сготвени.

​   Лечение с домати - Домата също така съдържа фибри, които помагат за храносмилателната система и редовното изхождане. От него може да се правят маски за кожата, което намалява риска от слънчеви изгаряния, благодарение на ликопена, който и подобрява състоянието на кожата и стимулира клетките й. В народната медицина се прилага и за помощник при гнойни рани. Органичните киселини в него имат свойството да издърпват гнойта от тялото, те изчистват порите, отстраняват мъртвите клетки и подновяват повърхностия кожен слой. Ето защо, когато сложим домат върху раздразнена кожа, се усеща парене и щипане.

   Вредата от домата - Домата е вкусен и полезен, но при някои заболявания трябва да се избягва неговата консумация. Например ако имате:

  • Алергия
  • При жлъчно-каменна болест - доматите имат силен холеритичен ефект
  • Бъбречно заболяване - имате ли проблем не е препоръчително да се консумират домати, заради оксаловата киселина в тях, особено ако са варени и консервирани. Това води до растежа на камъни в бъбреците.
  • Панкреатит
  • Болести на стомашно чревния тракт

За подготовката на тази статия са използвани материали от "Уикипедия"

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top