ЛЕЧЕНИЕ НА КАНДИДА С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

25 May 2022

   

   Какво представлява кандида? - Кандидата са гъбички (дрожди), които живеят в нашето тяло. Когато организма функционира правилно, тези гъбички не са проблем за нашето здраве. Но, когато се появят не добри фактори за организма ни, тогава  кандидата може да се прояви като кандидоза (свръх растеж на кандида) или гъбична инфекция. Към кандидоза  са предразположени най-вече жените.

  Видове проявление на кандида - Кандида се среща в стомашно-чревния тракт,  устната кухина, кожата и влагалището. При наличие на кандидоза са на лице три различни проявления:

  • орофарингеална кандидоза -  гъбична инфекция в устната кухина или „млечница”.
  • вагинална кандидоза  - гъбична инфекция на влагалището.
  • инвазивна кандидоза - системна инфекция, която навлиза в кръвообръщението, като това може до доведе до кожни обриви или сълзящи, кървящи рани.

lekarstva-kandida

   От какво се получава кандидоза?Кандидозата се получава, когато състоянието на полезната микрофлора се наруши. В червата ни има слузни канали, през които преминават различни хранителни вещества. Когато кандидата достигне своя свръх растеж в червата, тя прораства в тези канали, като дълги израстъци. Така чревната стена се нарушава и преработените протеини и кандида преминават в кръвта и причиняват алергии и имунни реакции. По този начин тя се развива, когато имаме отслабена имунна система; също така, неблагоприятна комбинация от висококиселинна диета, богати на захар храни, зърнени и млечни продукти.Тези храни трябва да се избягват, защото кандидозата  процъфтява именно в киселинна среда. Други фактори, които влияят са наличие на диабет,  прием на антибиотици (някои лекарства избиват полезните бактерии неред с патогенните), стрес или в следствие на замърсяване. Гъбичната инфекция може да се активира и от вагинална сухота и стегнатост при полов контакт или да се предава по такъв.

  Симптоми на кандидоза Симптомите на кандидоза са различни, а това зависи от нейното проявление. Наблюдават се симптоми, като безсъние, замъгляване на мозъка, ниско либидо, хронична умора, лоша телесна миризма, сезонни алергии. При вагиналната инфекция са на лице парене и гъст вагинален секрет, генитален сърбеж.

   ​Как се лeкува кандидоза? - В повечето случаи кандидата се лекува от изписаните от лекар противогъбични лекарства и мазила. В някои случаи множеството медикаменти стават почти безполезни в спрявянето с кандида поради свръх употребата им, дори може да причинят увреждане на нервната система. Затова на помощ идва природното лечение с етеричните масла, които по безопасен начин, но и с постоянство от наша страна може да се справят с този проблем. 

   Природно лечение на кандидоза с етерични масла

  eterichni-masla Трябва да се отбележи, че етеричните масла, които се препоръчват при кандида се концентрират в лечението върху вагиналната инфекция или орофарингеалнта кандидоза (гъбична инфекция в устната кухина). При инвазивната кандидоза, също може да се приложи такъв вид лечение, но трябва да бъде в съчетание с промени и към храната. Има няколко подходящи етерични масла, които допринасят за благоприятното лечение. Това са: 

  • чаено дърво, което най-успешно се използва за спрявяне с гъбични инфекции, особено предизвикани от кандида. То е познато като средсво за лечение на кожата и прочистване на въздуха; 
  • лавандулата, която е от най-безопасните за употреба етерични масла. Може да се прилага вътрешно и да помогне за преборването с гъбичната инфекция; 
  • мащерката също притежава способноста да изменя морфологията и метаболизма на гъбичните ензими, но се употребява само за външно ползване. Не е безопасно за вагинално приложение! Прилага се като олио за тяло (2% разтвор от масло мащерка в кокосово масло). Нанася се върху корема за лечение на свръх разтеж на кандида.
  • ментата - с кокосово масло и 1 капка от етерично масло мента се жабури устната кухина, за да се прочисти устата от гъбичната инфекция. Не е безопасно за вагинално приложение!
  • дъхаво мушкато - След душ, за педотвратяване на кандидоза се масажира интимната зона с 1% разтвор от етерично масло от дъхаво мушкато и кокосово масло. 
  •  лимонът - етеричното масло е универсално средство в борбата срещу редица бактерии и гъбички. Ефикасноста му зависи от високото съдържанието на оксигенирани монотерпени
  • карамфилът - съдържа евгенол  (химичен компонент на растенията с антисептични свойста). Доказани иследвания сочат, че етеричното масло от карафила може да намали до нулеви стойности количеството гъбички. При употребата му, трябва концентрацията на маслото да се увеличава постепенно, защото карамфилът е мощен и може да раздразни кожата. Препоричително е да се започне с 1% разтвор от маслото.

   Интимна хигиена с етерични масла

    Интимен душ против кандида: 2 капки етерично масло от лавандула; 2 капки от чаено дърво; 1 чаена лъжичка суров мед; 1/2 чаша топла дестилиране вода; малка стъклена купа; дамски душ.

   Начин на Приложение: Смесват се етеричните масла и меда в стъклена купа. Добавя се водата и се бърка докато меда се разтвори след, което се пълни дамския душ с разтвора. С помощта на дамския душ се изплаква влагалището отвътре след това, се измива интимната област с мек сапун и вода. Процедурата се повтаря 1- 2 пъти дневно в продължение до две седмици без прекъсване.

  capsulsКапсули притив кандида за перорално приложение: 2 капки етерично масло от карамфил; 2 капки етерично масло от мащерка; олио от гроздови семки или нерафинирано кокосова масло; пипета; празна капсула;

   Начин на Приложение:  С помощта на пипетка се капват етеричните масла в по-тясната долна половина на капсулата. След това тя се допълва с избраното базово масло (олиото от гроздови семки или кокосовото масло). След което се затваря с горната част. Капсулата се приема на гладно с вода, веднъж или два пъти дневно в продължение на 14 дни. Капсулата се приема веднага, след като бъде направена. 

   За повече информация относно етеричните масла и тяхното приложение, прочетете статията: >>> "Употреба на етерични масла" <<<

МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО /етерично/ - 10мл

МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА /етерично/  - 10мл

МАСЛО ОТ МАЩЕРКА /етерично/ - 5мл

МАСЛО ОТ МЕНТА /етерично/ - 10мл 

МАСЛО ОТ ЛИМОН /етерично/  - 10мл

МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ /етерично/

Използвани материали: "Лечебната сила на етеричните масла". Издателство "Вдъхновения"

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top