СИЛАТА НА СИНЯТА СЛИВА

30 Jul 2021

 

    Сините сливи са много вкусни и сладки плодове. Използваме ги често в приготвянето на сладка, конфитюри и други кулинарни ястия. От тях се правят сокове и дори алкохолни напитки. 

   Какво представлява синята слива - Цъфти през пролетта с бели цветове, плодовете узряват в края на лятото, те са тъмносини на цвят. Имат продълговата или сферична форма. Синята слива е медоносно растение. Тези плодове имат много полезни, хранителни и стимулиращи вещества, като: В1, В2, В3 и С витамини, каротин, пантотенова киселина и минерални вещества (калий, натрий, калций, магнезий, желязо и фосфор), пектин и антиоксиданти.

  Сините сливи като лечебно средствоТе са природен лек за запек, болно сърце, остеопороза. Съдържанието на калий в тях стимулира сърдечната дейност и кръвообращението. Високото съдържание на фосфор и плодова захар в сливите действат укрепващо на целия организъм. Лекото разхлабително действие на сините сливи се дължи на пектиноподобните вещества в тях, който имат способността да набъбват и така да стимулират и улесняват перисталтиката. Друго положително качесртво на тези сочни плодове е отхрачващото, успокяващо кашлицата и повишаващото апетита действие. Тонизират, подпомагат възстановяването на организма след физическа и психическа умора.

  Сушените сини сливи са полезни колкото пресните - те са най-добрите източници на антиоксиданти, които предпазват клетките от свободните радикали, причина за много болести и неразположения. Освен това, сушените сини сливи са добър източник на витамините А и К. Съдържат сорбитол, който ускорява храносмилането. Затова, сушените сини сливи се препоръчват при запек и хемороиди. Също така са полезни за бременните жени, защото съдържат фолиева киселина. Имат голямо количество диетични фибри, които са полезни за храносмилателната система (виж статията "Фибрите, защо са толкова важни за нашето тяло?"). Сушените сини сливи съдържат борон във висока концентрация. Боронът е вещество, което е много важно за здравето на костите. Затова сушените сини сливи се препоръчват както за превенция на остеопороза, така и за облекчаване на симптомите при остеопороза при жени в менопауза. Препоръчват се и като пикочогонно, жлъчегонно, хипотензивно, антисклеротично, противодиабетично средство.

сушени сини сливи

   Синя слива при зъбобол - Съдържа химическо вещество, което придава на плода антибактериални качества, предпазвайки от зъбен камък и убивайки бактериите в устната кухина. Сливите са ефикасни срещу кариеса и заболяванията на венците. Вземете сушена синя слива, разрежете я на две и сложете месестата част на болното място, това се прави ако имате зъбобол.

   Колко сините сливи са полезни за деца - Могат да се консумират от деца на всяка възраст, но да не се прекалява, защото могат да причинят болки в стомаха и разтройство.

   Как да стимулираме перисталтиката със сини сливи - Препоръчва се на гладен стомах да се изядат няколко сушени сливи, накиснати през нощта във вода, за да омекнат. Водата в която са киснати, също се пие.

>>> Сушени сини сливи (без костилка)<<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top