ЗЕЛЕН ФАСУЛ - зеленчукът, който понижава кръвната захар

27 Jul 2021

 

   Сега е сезонът, в който берем пресен зален фасул от градината. Всеки ден узряват нови шушулки, които са крехки, свежи и много вкусни. Беритбата на зеления фасул се осъществява преди да образува лико (конци) във вътрешната част на шушулките. Може би един от най-хубавите детски спомени свързваме с вкусната гозба, която баба е сготвила от прясно набран зелен боб от градината. Този така свеж зеленчук присъства на трапезата на нашите деди от векове и е обичан от всички.

   Дългогодишния опит е доказал неговото укрепващо силите действие. Използва се при заболявания на отделителната система, при диабет, сърдечна недостатъчност, хроничен ревматизъм, екземи, плеврит. Зеленият боб е богат на растителни белтъчини и аминокиселини, но съдържа и ензим, който възпрепятства бързото разграждане на белтъчините в червата. Той е богат и на лесно усвоими прости захари, също на минерални соли (особено калиеви) и микроелементи (желязо и др.). Зърната на зеления фасул са богати на витамини С, Е, К, и В групата. Шушулката на фасула има по-богат витаминен състав - С,В и провитамин А (бета-каротин). 

   Консумирането на зеления фасул укрепва организма, подобрява обмяната на веществата, стимулира кръвотворенето, пикочоотделянето, регулира дейността на нервната система и някои жлези с вътрешна секреция. Младия зелен фасул се готви много бързо и се усвоява от организма по-добре от зрелия сух фасул. Хората със стомашно-чревни проблеми трябва да са внимателни когато го консумират. Любителите на суровоядстото би трябвало да не консумират несварен зелен фасул, защото в зърната се съдържа фазигликозид (с токсично действие), който се разгражда в процеса на варене. 

   За да се наслаждаваме целогодишно на ценните хранителни свойства на зеления фасул можем да го консервираме, замаразяваме, изсушаваме. Нужно е да бъде добре сварен и продължително сдъвкан. В някои случаи предизвиква газове в червата. 

   Понижаване на кръвната захар с бобови шушулки -  В народната медицина се използват изсушени бобови шушулки (без семената), които се берат при пълното им узряване в периода юли-септември. Те се сушат на слънце до придобиване на светло жълт цвят. Сухите шушулки на боба съдържат инсулиноподобно вещество аргинин, а също и аспарагин, лизин, холин. Също така съдържат и аминокиселината триптофан, силицилова киселина и танин. Аргинина разгражда захарите и по такъв начин понижава кръвната захар на организма. 

  бобови шушулки Рецепта за чай от бобови шушулки: 2-3 с.л. стрити шушулки се варят за 10 минути в 500мл вода. Отварата се пие три пъти на ден по 150мл. Помага при захарна болест, при застойни отоци, действа пикочогонно и помага при възпалителни процеси на пикочната система. 

   Рецепта при диабет: 20гр сушени бобови шушулки се варят в 1 литър вода докато течността остане на половина. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден.

  Рецепта при диабет с микс от билки: По 1с.л. от: бобови шушулки, корени черни боровинки, цариче, дилянка, и ленено семе. Този микс се вари в 500мл вода за около 15 минути. Отварата се пие студена. 

 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top