АРОМАТЕРАПИЯ - УПОТРЕБА НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

5 от 5 / 1 гласа

 

Ароматерапия етерични масла

Етеричните масла представляват природата в най-концентрираната й форма!

       Те се извличат директно от кората, цветовете, листата, ядките, корените или смолата на растенията.
   Само една капка от Етеричното масло съдържа сложна мрежа от молекули, които имат изключително положителен ефект върху човешкия организъм.
   Силата на ароматерапията не е в постигането на еднократен ефект върху тялото на човека, а в справянето с физиологичната дисхармония и подкрепата на организма да постигне вътрешно равновесие, за да се справи с болестите и вредното влияние на околната среда. 
  Терминът Ароматерапия, за който често неправилно се смята, че се отнася само за вдишването на етерични масла, тоест Дифузиране, обхваща и локалното терапевтично и релаксиращо прилагане на етерични масла, чрез втриване в кожата, за да се поемат ценните ароматни молекули на растението, от което е извлечено маслото. 
   Количеството масло във всяко растение е различно. Например, за добиването на 15мл етрично масло от Розов цвят са необходими 140кг розови венчелистчета, а за маслото от Лимон са необходими 45 лимона.
    Освен всичко това, начинът за извличане на маслата от растенията е различен. При едни се добива чрез Дестилация (чрез пара), при други, чрез Експресия (механично пресоване) - т.нар. Студено пресовани масла. Други се добиват чрез CO2 екстракцияпри този метод се използва въглероден диоксид в течно състояние, който има необичайната способност да действа като маслен разтворител. За разлика от други използвани токсични разтворители въглеродният диоксид е безопасен за човешкото здраве и околната среда. Други екстракти от етерични масла са Тинктурите. При тях се употребява алкохол за основен разтворител. Те имат дълга история на лечебно приложение и са много лесни за приготвяне (може да разгледате целия ни раздел от Тинктури >>тук<<). 
   Каква е годността на етеричните масла? Някои хора смятат, че етеричните масла нямат срок на годност, но това не е така. Важно е как ги съхраняваме! Колкото повече маслата се излагат на кислород, толкова повече се компрометира тяхната свежест. Средно годността на повечето масла е между две и четири години и е добре да се съхраняват на тъмно и хладно място, защото топлината може да ускори окисляването на някои от съставките им. Срокът на годност на етеричното масло може да се удължи като се добави фракционирано кокосово масло, което не гранясва като другите базови масла. 
етрични масла - ароматерапия
   Колко са качествени и чисти етеричните масла, които купувате? На въпроса коя компания е най-добра може да се отговори по следния начин: "Никоя компания не е "най-добра", но има някои, които продават качествени масла без химични замърсявания!". Висококачесвените масла или "чистите масла" не ви гарантират терапевтичен ефект и дали са напълно чисти (без химични замърсявания) не ви гарантира безопасност. Ако не получите желания ефект, след като сте употребили дадено масло, това не означава, че то е фалшиво или не помага при нужда. Възможно е на Вас да не ви действа така, както на други хора би подействало или може би, химичният му състав е различен в тази партида и се налага да изпробвате същото масло на друга фирма. Ето защо не е правилно да се изказват категорични твърдения кои етерични масла са най-добри за определени състояния или кои трябва да се избягват, освен ако няма категорични изследвания за това.
   Списъкът с етерични масла, които могат да ви помогнат за постигането на желания резултат е препоръчителен, а не задължителен, понеже всеки човек има различен биохимчен строеж и възприятието на организма му е строго индивидуално. Реакцията на Вашето тяло ще Ви насочи в правилната посока.
   Моля, не правете крайни заключения за ефекта на маслата - това ще ви помогне да сте по-спокойни при избора, който правите!
 
   Очаквайте нашите предложения за комбинации от етерични масла с базови масла.
Може да видите етричните масла  >>> Тук <<<
 
 
       Използвани мартериали: "Лечебната сила на етеричните масла" 
Ерик Зелински, ИК "Вдъхновения"2019
   
   
   
 

 

 Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден