БИЛКИ ЗА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ

08 Mar 2024

    Всяка жена е красива и нежна, като цвете. За да се чувства така, тя трябва да бъде здрава и отвътре, независимо от възрастта. Здравето е свързан с психическото, физическото благополучие, репродуктовността и хормоналния баланс. В живота си жената има различни периоди и етапи, които могат да повлияят на здравето й:

женско здраве

  • Менструален цикъл
  • Бременост и раждане
  • Психическо здраве
  • Женски репродуктивни органи
  • Менопауза

    За подържане на здравето е необходимо да се води активен начин на живот, с добри хранителни и жизнени навици, редовни медински прегледи и не на последно място - използване на предимствата на даровете на природата - билките. В народната медицина билките играят важна роля за лечение и профилактика на женските заболявания. Едни от най-популярните и употребяеми са турта, бял равнец, цариче, салвия, коприва, сладник (женско биле) и жен шен. Те се влагат в различни продукти за женското здраве, но би било добре и да се приемат в непреработен вид като чай или отвара.

Предимства на всяка от билките за женско здраве:

 туртаТурта - В народната ни медицина билката се препоръчва при безплодие, за регулиране на нередовната и недостатъчна менструация, при болести на черния дроб, миоми и тумори. Външно се използва за бани при гъбички под ноктите на ръцете и краката, при сърбежи в женските полови органи и екземи; за промивки при бяло течение. 

бял равнецБял равнец За жените белият равнец е много ценна билка. Използва се при нервност, при нередовна менструация, възпаление на яйчниците, критическата възраст (една чаша чай от билката помага за вътрешното безпокойство и др. неприятни усещания). Пречиства кръвта и спомага за спиране на кръвоизливи. Прявят се бани при бяло течение и миоми. 

 шапичеЦариче, шапичеПри жените царичето се използва за менструални смущения, бяло течение, коремни оплакваниия, смъкване на матката, херния и неразположения в критическата възраст. Тази чудодейна билка помага при травми след раждане, за възстановяване след тежки родилни болки. Също така, се прилага и при склоност към спонтанен аборт, тъй като подсилва маточните тръби и съдейства за закрепването на плода.

салвияСалвия - Билката е полезна за жената с това, че предотвратява голямата загуба на кръв по време на менструация, укрепва матката и лекува бяло течение. Има важна роля и за красотата - спира косопада и запазва кожата здрава. Салвията действа стимулиращо на кръвообръщението и подпомага нервната система. Прилага се също така и при гадене, диария, понижава високите стойности на кръвната захар.

   сладък корен Сладник корен - билката е позната още като женско биле. Ползата й за здравето е в ефективното й действие върху балансирането на женските хормони (най-вече естрогена). Корените сладник помагат при т.нар. ПМС (предменструален синдром) и всички съпътстващи го симптоми като раздразнителност, колебания в настроението, подуване и болки в тялото. Освен всичко това, билката помага и при склонност към образуване на кисти на яйчниците. 

коприва листаКоприва - Използва се при продължителна и силна менструация и за увеличение на млякото на кърмачките.  Отвара от листата и корените на копривата се препоръчва за намаляване  на теглото, при косопад - като се втрива отварата в корените на косата. 

жен шенЖен Шен -  той е широко използван за подобряване на когнитивната дейност и поддържането на добри нива на енергия, нормализиране здравето на половите жлези, състояние на стрес, нервни и психични заболявания, регулира обмяната на веществата и др. 

     За здравословен, пълноценен и качествен живот е необходимо да са налице редица фактори в основата, на които е развиването на подобаващи навици. Именно затова, е необходимо да се следват някои принципи, предпазващи от дисбаланс в организма. Най-важните от тях са консумиране на прясна витаминозна храна, добра физическа активност, периодичен детокс на кръвта, поддържане на здравословно тегло и не на последно място - пълноценни взаимоотношения с любимите ни хора. 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top