БИЛКИ И ПРИРОДНИ СРЕДСТВА ПРИ КРЪВОЗАГУБА, МАЛОКРЪВИЕ, АНЕМИЯ

30 Dec 2021

   Какво е кръвозагуба? - Това е състояние, което се характеризира с внезапна загуба на кръв или обилно течение от организма. Тя може да бъде различна по тежест в зависимост от обема кръв, който изчтича. Когато този обем е значителен, има опасност тялото да изпдане в състояние на хиповолемичен шок. Това е животозастрашаващо състояние, което се характеризира със загуба на повече от 500мл кръв или повече от 15% от общата маса на кръвта в организма. Знаем, че кръвта в човешкия организъм има важната роля да пренася кислород и хранителни вещества до всички органи и клетки. Ако обемът на кръвта спадне, то органите няма как да функционират. Средното количество кръв у възрастен човек е около 5 литра (приблизително 70мл/кг за мъжете и 65мл/кг за жените).

   Какви са най-често срещаните видове кървене? - то може да бъде вътрешно и външно. Външното кървене е когато кръвта изтича извън тялото - например при травми, прорезни рани, контузии. Вътрешната кръвозагуба е когато кръвта изтича в телесната кухина - коремна, гръдна, мозъчна. Вътрешното кървене може да бъде и артериално, венозно или капилярно -  при спукване на кръвоносен съд. 

   Причини за кървене? - най-често срещаните причини за кървозагуба са травмите, след тях са язва на стомаха, хемороиди, руптура (разкъсване, пробиване) на някои от кръвоснабдените органи като матка, аорта, артерии, черен дроб, слезка.

   Как да разпознаем симптомите на кръвозагуба? - Когато кръвозагубата е незначителна, тя се "наваксва" или компенсира от организма; той започва да произвежда кръвни телца и възстановява своите здравословни показатели. Когато кръвозагубата е значителна, но не е видима като външна травма или прорезна рана, то със сигурност организма ни дава индикации, че нещо нередно се случва в него. Най-често срещаните симптоми, които могат да ни насочат към кръвозагуба са обща слабост, ниско кръвно налягане, отпадналост, бледа кожа, световъртеж, загуба на съзнание

 първа помощ при кръвозагуба   Как да реагираме при спешна нужда от кръвоспиране? - Ако кръвозагубата е голяма, най-важното правило при такава ситуация е незабавно да се извика екип на спешна медицинска помощ! Докато помощта пристигне, трябва да се помисли как най-бързо да се спре кръвозагубата. Ако раната е външна, трябва да се притисне мястото, от което изтича кръвта. Може да се направи и компресивна превръзка за силно кръвотечение. Също така, може да се направи пристягане с гумен маркуч или ръкавица малко над нивото на кървенето (той трябва да се отпуска за няколко минути на всеки 30 минути, за да не се наруши кръвообращението на периферните тъкани). 

   червени кръвни телцаКакво е Анемията? - това е друго състояние на кръвозагуба, което се нарича още "малокръвие". При него се отчита недостиг на червени кръвни телца или хемоглобин в кръвта, което възпрепятства преноса на кислород към органите, тъканите и клетките на организма. Причините за наличие на анемия могат да бъдат масивна кръвозагуба, недостатъчно производство на червени кръвни телца (еритроцити) или разрушаване на еритроцитите (хемолиза).

   Когато има съмнение за анемия най-често се прави изследване на кръвта, като се гледат следните показатели: еретроцити (техния обем и брой), хемоглобин, желязо (Ferritin) и др. Хемоглобинът (Hb или HGB) е желязосъдържащ протеин в еретроцитите. Той пренася кислород от белите дробове към тъканите и е много важен показател за здравето на човешкия организъм. Желязото поддържа много от жизнените функции в тялото, включително общата енергия, имунната система, стомашно-чревните процеси, концентрацията, образуването на хемоглобин и др.

   Какви могат да бъдат симптомите при Анемия? - най-честите оплаквания на хора страдащи от анемия са усещане за обща слабост в тялото, отпадналост, дискомфорт, задух, сърцебиене, бързо уморяване при физическа дейност. 

  храни при анемияКак да лекуваме анемията? - в зависимост от причините за анемията, тя може да се лекува по различни начини. Възможно е да бъде самостоятелно заболяване или симптом за други заболявания. Освен медикаментите за нормализиране на кръвните показтели, добро средство за борба с анемията са пълноценните разходки на чист въздух, здравословната храна и изпитаните природни средства от народната медицина. 

   Храни подходящи при Кръвозагуба, Анемия и Малокръвие - мед, пчелни продукти, сусамов тахан, коприва, яйца, риба, плодове, зеленчуци, черен дроб, ябълки, спанак, зеленолистни зеленчуци и мн.др.

    Най-подходящите билки при Анемия:

   Най-подходящите билки при кръвозагуба: 

​>>> Билков чай при анемия <<<

>>> Билков чай при кръвоизливи в стомаха <<<

>>> Алтайско пречистено мумийо <<<

>>> Копривено брашно <<<

Използвани материали: https://bg.wikipedia.org/wiki/Анемия

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top