БИЛКИ ПРИ МЕНОПАУЗА

19 Apr 2024

    КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕНОПАУЗАТА? - Менопаузата е естествен процес в живота на жената, който обикновено настъпва около средата на живота й между 45-55 години. Този период се нарича също и климактериум. Терминът произтича от гръцката дума "κλίμαξ" (klimax), която означава стълба или стъпка, и посочва прехода от репродуктивната към нерепродуктивната възраст на жената.Тогава женските органи произвеждат по-малко естроген и прогестерон, придружено с промени в тялото и характерни симптоми. 

   менопаузаОсновният момент, обозначаващ менопаузата е спирането на месечния менструален цикъл за повече от 12 месеца. Този период се нарича постменопауза. Той е предшестван от предменопаузата, която се характеризира с нередовни цикли и постепенно намаляване работата на женските полови хормони.

   Симптомите на менопаузата варират значително от жена на жена и могат да включват горещи вълни, нощни влажни пристъпи, сърдечни проблеми, промени в настроението, сухота на влагалището, смущения в съня, остеопороза и др. Важно е да се помни, че менопаузата е естествен процес, който може да бъде управляван чрез различни методи, включително лекарства, хранителни добавки, подходяща здравословна диета и физическа активност. 

   БИЛКИ ПРИ МЕНОПАУЗА - тъй като климактериумът е период на значителни промени в организма на жената, много хора се вълнуват от възможностите, които медицината и природата предлагат за преминаване плавно и леко през него. 

    Билките са полезни за здравето и в някои случаи подходяща алтернатива на лекарствената терапия. Ето някои от билките, които Народната медицина препоръчва за облекчаване на симптомите на менопаузата:

  • Лайка (Matricaria recutita) - Може да помогне при нервно напрежение и за подобряване на съня.
  • Горски слез (Angelica sinensis) - Тази билка се използва в китайската медицина за облекчаване на симптоми на менопаузата като горещи вълни и сърдечни симптоми.
  • Куркума (Curcuma longa) - Има антиинфламаторни свойства и може да бъде полезна за някои от възпалителните симптоми, които се появят по време на менопаузата.
  • Масло от чаено дърво (Melaleuca alternifolia) - Приложено върху кожата, може да помогне при облекчаване на раздразненията, свързани със сухата кожа и свръхчувствителността по време на менопаузата.
  • Бял трън (Silybum marianium) - поддържа здравето на костите и помага за предотвратяване на остеопорозата.
  • Черен оман (Symphytum officinale) -  допринася за увеличаване на костната плътност и в този смисъл - на симптомите свързани с остеопороза. Той е една от най-ценните билки при лечение на ревматични болки, оздравяване на навяхвания и много други заболявания. 
  • Червена детелина (Trifolium pratense L.) - помага при горещи вълни, нощно потене и остеопороза.
  • Жен Шен (Ginseng radix) - тази невероятна билка помага за балансиране на хормоналните нива на при менопауза. Той съдържа фитоестрогени, които стимулират производството на женския хормон естроген. Така се балансират промените в нивата му, които причиняват горещите вълни, умората и промяна в настроението. 

   Прочутата австрийска писателка и билкарка Мария Требен препоръчва следната билкова смес за облекчаване на симптомите на менопауза: 

   Една препълнена чаена лъжичка от сместа се попарва с 250 мл вода, след което се оставя да престои три минути. Употребата на чая създава приятно усещане в коремната област и не позволява на типичните за климактериума симптоми да вземат връх. 

>>> Билкова формула при менопауза <<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top