ДЕПРЕСИЯТА - как да си помогнем?

10 Jun 2022

      Какво представлява Депресията?  – В най-общи линии депресията се свързва с чувство на тъга, потиснатост, отчаяние, унилост, меланхолия, безпомощност, липса на воля за живот и др. Всъщност, депресията е причинена от химичен дисбаланс в мозъка. Това състояние може да трае от няколко дни до няколко години. Ако депресията не се лекува, тя може да се задълбочи и състоянието на човека да се влоши. Тогава може да става въпрос за по-тежка форма на депресия или т.нар. клинична депресия. 

   Депресия /симптоми и видове/ Симптомите на депресия обхващат различни промени в настроението, което може да се отрази на обичайния начин на живот. Това са: чувство на безпокойство, вина, тъга и потиснатост, страх за бъдещето, хронична умора, нарушение на съня (трудно заспиване или ранно будене), храненето, трудно концентриране и запаметяване, гняв, раздразнителност, намалено либидо, изолация, физически дискомфорт (главоболие, ставни и стомашни болки) или дори мисли за самоубийство. Симптомите се отключват в зависимост от вида депресия. Тя се характеризира като: реактивна, ендогенна, психотична, биполярно разтройство, следродилна депресия, дистимия, масирана, ретардирана, бързо преходна, сезонна депресия и др.

   depresiqДепресия /причини/ –  Човек се стреми да живее добре, да постига поставените цели пред себе си и съответно, преодолява трудностите по пътя си. Освен това, се случват и много непредвидени обстоятелства, които се отразяват на емоционалния свят на човека. Някои от по-значимите събития в живота са съкращение от работа, бременност, раждане, болест, развод, смърт и др. Това може да са фактори достатъчни за отключване на депресия. Тя обхваща както възрастни, така и деца. Причина за това може да са проблеми в училищната и семейна среда, тормоз от връстници, тревожност от участие в училищния процес и др.

   Депресия - как се лекува в домашни условия? - Когато депресията е в по-лека форма може да се предотврати с помощта на природни средства като билки, някои видове подправки, етерични масла, консумирането на здравословна храна с много витамини, приемането на вода, повече физическа дейност, правилно дишане и много слънчева светлина. 

leneno seme

  • Билките  - жълт кантарион, лайка, мента, босилек, валериана, хмел имат нервноуспокоително действие, действат при безсъние.  
  • Подправките - джинджифил, карамфил, босилек. 
  • Етеричните масла - са добро решение за психичното ни здраве, те подобряват концентацията, намаляват стреса и тревожноста, повишават настроението.Това са етерични масла от евкалипт, тамян, мента, розмарин, сандалово дърво, иланг-иланг, лимон, лавандула, бергамот, палмороза.
  • omega - 3Здравословната храна - тя е изключително важна, за да можем да се справим със всякакъв вид здравословни проблеми. При депресивни състояния трябва да внимаваме каква храна консумираме например: захарта, алкохолът, кофеинът, изкуствено създадените храни възбуждат нервните клетки. Тази възбуда е кратка и илюзорна. Тя не трае дълго време и така се получава рязък спад в настроението. Трябва да се набляга на храни богати на омега - 3, защото тази мазнина е много важна за правилното функциониране на мозъчните клетки. Омега - 3 може да се набави освен от рибата, така и от орехите, семена като чия и ленено семе. Витамин B е известен при лечението на психични болести.
  • Водата - мозъкът се нуждае от вода. Хубаво е водата да се пие на често в малки количества (Виж статията: "Водата - извор на живот").
  • Кислорода и слънцето - ако искате да се чувствате добре, станете рано и се наслаждавайте на слънцето през деня. Слънчевата светлина предизвиква отделяне на сератонин. Упражнявайте се и вдишайте кислород. Прочетете статиите : "Хранене, дишане, движение за здрваве" и "Дишане" и "Хранене".
  • Премахнете негативните мисли.

Aко тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top