ДИАБЕТЪТ - какво трябва да знаем за него?

07 May 2021

 

  Диабетът е една от най-старите болести известни на човечеството. Общо прието е, че това заболяване е неизлечимо. Все още не са открити причините за появата му, тъй като повече от 40 заболявания водят до повишаване на кръвната захар. 

   Както знаем, всичко в човешкия организъм е взаимосвързано и взаимозависимо. Храната за нашето тяло се състои от шест основни групи: белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и инертни вещества.

   Клетките на целия организъм са изградени от белтъчини, състоящи се от аминокиселини, без които растежа и нормалното им функциониране би било немислим. 

   Мазнините са източник и хранилище на енергия. Те съдържат жизненоважни хормони и витамини. Нито белтъчините, нито мазнините предизвикват повишаване на кръвната захар, но пък прекомерната употреба на мазнини довежда до затлъстяване, което може да бъде причина за диабет. 

  кръвна захар диабетЗахарта е представител на въглехидратите и също е необходима за нормалното функциониране на организма ни. "Захарта" съществува под шест различни форми - фруктоза, галактоза, глюкоза, малтоза, лактоза и кръвна захар. Въглехидратите и техния краен продукт - глюкозата, са необходими на организма за енергия. Нормалното ниво на глюкозата в кръвта на човека трябва да бъде от 3,3 до 5,5 милимола на литър. След хранене нивото на кръвната захар може да се покачи до 7,8 ммол/л. Излишната глюкоза, която не се изразходи от организма се преобразува в гликоген и се отлага в черния дроб като резервно гориво.

   Какво количество захар е необходимо и достатъчно да консумираме на ден - Популярно е да се говори за захарта като "бялата смърт", но със сигурност има безвредно количество, което може да се консумира от нея. Приема се, че е нормално да се употребява 30-40гр захар на ден. Изключително трудно е да се изчисли това количество, защото много продукти на трапезата ни съдържат захар. Тя се използва за подобрител, овкусител и консервант за много храни. И така, без да се усетим, сме приели или даже надвишили дневната си доза захар. Прекомерната употреба на захар или продукти, садържащи захар, води до повишаване нивата на кръвната захар и инсулина в организма ни. 

   Когато се съчетае прекомерната консумация на захар със значителното обездвижване на тялото се образуват излишните мазнини, от които толкова много искаме да се отървем. Самото затлъстяване вече е предпоставака за сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност, хипертония, захарен диабет. Ако успеем да се избавим от затлъстяването, ще се избавим и от много заболявания. В повечето случаи развитието на диабета е свързано с неправилното хранене и недостатъчната физическа активност. 

   Кой извършва обменът на енергия в организма ни?

   Задстомашната жлеза (панкреаса) е една от важните храносмилателни жлези, която отговаря за обмена на белтъчини, мазнини, въглехидрати и вода. Панкреасът се състои от два основни вида клетки: едните отделят храносмилателни сокове, а другите - хормони. Панкреатичния сок съдържа множество ферменти, които имат роля в разграждането на хранителните вещества попадащи в организма ни. Фермента трипсин с помощта на фермента ентерокиназа разгражда белтъчините. Фермента липаза във взаимодействие с киселините от жлъчката преработва мазнините, а с помощта на амилазата - въглехидратите.

   Освен храносмилателни сокове, задстомашната жлеза произвежда и хормоните глюкагон, инсулин, саматостатин. Всеки от тях има своята роля в организма на човека. Глюкагона спомага за прехвърлянето на глюкозата от мускулите и черния дроб към кръвта. Саматостатина забавя вътрешно и външносекреторната функция на панкреаса. Инсулина пък, има уникалната способност да увеличава "проницателността" на клетките за глюкозата. Молекулата на глюкозата е голяма и за да проникне в клетката, е нужен инсулин, който като по чудо отваря и разширява тези пори. Ако по някаква причина панкреаса престане да произвежда инсулин, глюкозата като източник на енергия няма да може да проникне в клетката и тя ще започне да се задъхва, като в същото време кръвта ще се претоварва с излишно количество захар. 

Що е то Диабет? - Захарният диабет е критично високо ниво на глюкозата в кръвта. 

   Симптоми на Диабета - хората почти не обръщат внимание на първите симптоми на диабета, защото не ги разпознават като такива. Обикновено повишените нива на кръвната захар се откриват случайно, при изследвания по друг повод.

   Как да разпознаем началните етапи на Диабет? Трябва да внимаваме за следните симптоми:

  • обща слабост, потене, главоболие.
  • пресъхнали устни и чувство за жажда
  • често уриниране
  • вместо солени, сълзите стават сладки
  • ярко червени устни
  • прекомерно отделяне на секрет в ъглите на очите.

   Причини за появата на болестта - Захарният диабет не се появява изведнъж. Той е резултат от дългосрочно нарушение на функционалните закони на организма. Например, употребата на лесноусвоими въглехидрати като изкуствени напитки и снаксове, лошото сдъвкване на храната и консумацията на много течности по време на хранене, води до пренатоварване на панкреаса и черния дроб, в резултат на непрекъснатото преработване на храната до крайния продукт. Други причини за появата на диабет може да са сериозни заболявания на щитовидната железа: операции на половите органи, употреба на противозачатъчни, медикаменти съдържащи естроген, което влияе на чувствителността на организма към инсулин. 

   Защо е опасно за здравето ни задържането на високи нива на кръвна захар в кръвта? - опасно е защото причинява множество поражения върху организма ни като увреждане на бъбреците, зрението, сърцето и др. 

  Видове диабет

   Захарен диабет от първи тип - При този тип диабет панкреасът въобще не произвежда инсулин. Това е абсолютна инсулинова недостатъчност, причинена от имунно увреждане на бета клетките в задстомашната жлеза. Хората страдащи от този тип диабет се нуждаят от ежедневна доживотна доставка на инсулин чрез медикаменти. 

   Диабет тип 2 - относителна инсулинова недостатъчност, секреторен дефект с инсулинова резистентност. Този тип диабет се наблюдава обикновено при зрели и склонни към затлъстяване хора. Недостатъчната физическа активност и прекалената употреба на въглехидрати са основната причина за тази форма на диабет. 80% от боледуващите от диабет са от тип2, останалите страдат от другите видове диабет. 

   Други видове диабет - генетични дефекти, ендокринопатии, диабет предизвикан от лекарства или химикали и др.

   Хестационен диабет - диабет при юноши или новородени. Диабетът при бременните обикновено се открива около 4-тия месец от бременността. Той е свързан с началото на функционирането на плацентата. Следенето на нивото на кръвната захар в организма на майката в този период е много важно, защото рискът за диабет при бебето е много голям. 

   С правилните грижи, хората страдащи от диабет могат да водят пълноценен и качествен живот.  

   Ако темата за диабета е интересна и любопитна за вас, прочетете следващата ни статия за влиянието на начина на хранене, дишане и движение върху здравето ни.

 

Използвани материали: "Диабетът - митове и реалност",

И.П.Неумивакин, ИК "Жануа '98"

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top