ДОМАШЕН МЕХЛЕМ ОТ НЕВЕН

29 May 2024

   Невенът е едно от най-разпознаваемите растения. Освен красива и полезна билка, той намира широко приложение и в козметиката. Родината му е Средиземноморието. Той е едногодишно растение, което се бере по време на цъфтежа (юни - август). Може да бъде култивиран или див, който се среща в градините и по нивите. Неговия цвят грее в жълто до оранжево-жълто, дръжките и листата му са сочни и лепкави на пипане, а резмерът варира от 30 до 60 см. В него се съдържат витамини и етерични масла.  

невен билка

   За какво е полезен невенът и за какво се използва? - Още в средновековието невенът бил използван при различни оплаквания - от стомашни до чернодробни.  Той действа противовъзпалително, противомикробно и нервноуспокоително. Билката понижава кръвното налягане и стимулира дейноста на сърцето, благодарение на етеричното масло, каротиноидите и флавоноидите в него. Прилага се също при язва на стомаха, склероза на съдовете, при главоболие, астма, кашлица, безсъние, стимулира лимфната циркулация и спомага за заздравяването на рани. Невенът може да се приема както вътрешно (запарки за чай, тинктури, етерично масло), така и външно (мехлеми, промивки, бани). Най-популярно за билката е, че от нея се приготвят мехлеми, които са много ефикасни и благоприятни за възпаления на кожата, охлузвания, изгаряния, рани, екземи и др.

  Домашен мехлем от невен

(авторска рецепта на известната билкарка Мария Требен)

  •  Четири шепи от листата, стъблата и цветовете на невена се нарязват на дребно. 
  •  Нагрява се 500 гр свинска мас, като за пержене. 
  •  Нарязания невен се изсипва в горещата мазнина, след което леко се запържва, разбърква и се сваля от котлона. Съдът се похлупва и се оставя да престои един ден.
  •  На следващия ден сместа се затопля леко и се прецежда през марля или ленена кърпа. След което се сипва в предварително приготвени чисти съдове. 

>>НЕВЕН, ЦВЯТ<<

>>тинктура невен<<

>>СПРЕЙ НЕВЕН, ПРОПОЛИС<<

>>>Мехлем за бебета и деца НЕВЕНКО<<<

>>ИНТИМЕН ДУШ ГЕЛ "НЕВЕН"<<

>>Мехлем НЕВЕН за регенериране на кожата<<

>>ПИЛИНГ ЗА СУХА КОЖА С ЕКСТРАКТ ОТ НЕВЕН<<

>>СПРЕЙ НЕВЕН, СМРАДЛИКА, ПРОПОЛИС<<

                                                             Използван е материал от "Здраве от аптеката на Господ"  автор Мария Трябен

"Енциклопедия на лечебните растения в България" автор Илия Ланджев

 Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top