1 - 16 / 49

ЗАХАР, ПОДСЛАДИТЕЛИ И СИРОПИ

    Захарите са едни от основните видове хранителни вещества. Те са източник на енергия за организма. Захарите са въглехидрат, който се среща естествено в различни видове храни, като плодове, зеленчуци и млечни продукти. В много от съвременните храни захарта се добавя изкуствено, за да бъде още по-вкусна. 

   Подсладителите са съставки, които имат подобен сладък вкус като захарта, но с по-малко калории. Те могат да бъдат естествени или изкуствени и се използват за заместване на захарта в храните и напитките, особено при диети с ниско съдържание на въглехидрати или калории. Те могат да бъдат естествени и изкуствени. 

   Изкуствените подсладители са сукралоза (Splenda), аспартам (Equal) и сакарин (Sweet'N Low) се създават в лаборатории и не съдържат калории, но имат вкус, подобен на захарта. 

   Естествените подсладители като стевия, мед, агаве, кленов сироп и др., имат по-малко калории от захарта и се получават от растителни източници. Въпреки това, като при всичко друго, употребата на захар и подсладители трябва да бъде умерена, за да се осигури здравословна хранителна стойност на храната. 


Top