КАК ДА НАПРАВИМ ДЕТОКС НА ОРГАНИЗМА СЛЕД ЗИМНИЯ СЕЗОН?

23 Feb 2024

    Какво е детоксикация на организма? Детоксикация се нарича процеса на премахване на токсините или ненужните вещества от организма. Токсините са вредни вещества, които препятстват нормалното протичане на жизнените функции на организма.Те магат да се образуват в тялото или да проникнат от околната среда - въздух, вода, храна. Зимния сезон допринася за образуването на токсини в организма, заради консумацията на по-тежки храни и ниска физическа активност. Детоксикацията е начин да се подпомогнат естествените механизми на организма да елиминира отпадъците, чрез черния дроб, бъбреците, кожата и др.  

   Сигнали за нуждата от детоксикация на тялото - организма често изпраща сигнали за своите нужди, но те не винаги са еднозначни. Някои от знаците, че се нуждаем от детоксикация са умора, изтощен вид, проблеми със съня, не добра перисталтика на червата (запек, газове, болки в стомаха и др.), проблемна кожа, сърдечно-съдови проблеми и др. Тези сигнали обаче, могат да говорят и за други здравословни проблеми, на които трябва да се обърне спецаилно внимание. 

   Как да се отървем от нежеланите токсини? - изграждането на здравословни навици е едно от най-важните условия за предпазване на организма от болести и нарушения в имунната система. Някои от тези навици са:

   лимонТопла вода с лимон - започвайки деня с този здравословен навик, ние ще осигурим на организма си достатъчно витамин С  и ще стимулираме обмяната на веществата.

    зелен чайЧаша зелен чай - Зеленият чай е пълен с антиоксиданти, които подпомагат детоксикацията и неутрализират свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма. 

   смути със зеленчуциСмутита със зеленчуци - Те са идеални за детоксикация на организма, защото са богати на хранителни вещества и подпомагат пречистването, но и не само: >>>виж статията: "Зелените храни, защо са толкова полезни?" <<<

   плодовеКонсумация на повече плодове и вода - Пиенето на повече вода и консумацията на плодове хидратира организма и способства за извеждането на токсините от тялото ни. 

   физическа активностФизическа активност - Увеличаването на физическата активност помага на тялото да "изгони" токсините чрез потенето и доброто кръвообращение. 

   захар и преработена хранаИзбягвайте захарта и преработените храни - ограничената консумацията на преработени храни и захар облекчава натоварването на организма, тъй като за препработката на тези вещества се изисква много енергия >>>виж статията: "Бялата захар - сладкия наркотик"<<<

   легло спиЗдравеословен сън - осигуряването на здравословен сън подпомага регенерирането и детоксикацията на организма. >>>виж статията: "Защо сънят е толкова важен за здравето на организма?"<<<

   цигари Редуциране употребата на вредни вещества - за детоксикацията на организма е необходимо да се ограничи употребата на цигари, алкохол и вредни храни. Знаете ли, че свободните радикали нарушават жизнените функции на клетката? С напредването на възрастта тези функции намаляват и концентрацията на свободни радикали се увеличва. Една от вероятните причини за изкуственото застаряване на организма е тютюнопушенето, тъй като в цигарения дим има много свободни радикали, а в издишания почти липсват. 

  стрес бомба със закъснител Избягване на стресаСтерсът е другия фактор увеличаващ количеството на патогенните микроорганизми в тялото ни, също хроничните заболявания, токсините, облъчването, резките промени в температурите.

    Пролетен детокс на организма с билки - билките са известни със своите детоксикиращи свойства. Както казахме, нашия организъм подава сигнали за нуждата си от пречистване и пролетта е идеалното време за тази "процедура". Тя е сезонът, в който природата се събужда за нов живот и всички растения започват да изникват пълни със своите витамини и полезни вещества. При детокса ние трябва да се погрижим първо за кръвта, черния дроб и бъбреците. Някои от билките са с особено кръвопречистащо дейстивие и ние сме ги подбрали в рецептата за най-новия ни чай >>>Билков чай "ПРОЛЕТЕН КРЪВОПРЕЧИСТВАЩ" <<<.пролетен кръвопречистващ

   Иглика - благодарение на кръвопречистващите си свойства игликата спомага за изхвърлянето на всички отровни вещества предизвикващи заболявания като ревматизъм и подагра. Билколечението препоръчва на всеки, който е предразположен към болести на крайниците и ставите да пие по една чаша чай от иглика всеки ден. Освен всичко друго, игликата укрепва сърцето, нервите и облекчава мигрената. 

   Невен - тази билка има доказано противомикробно действие. Невенът действа кръвопречистващо, стимулира циркулацията на кръвта и така подпомага заздравяването на рани. 

   Коприва - Има деуретично свойство, спомага за пречистването на бъбреците и извежда токсините от тялото. Виж статията: "Лечебните свойстава на копривата"

   Бял равнец - освен кръвопречистващо, белият равнец действа и кръвообразуващо в организма ни. Тази билка е продходяща при тежки заболявания, които ни тормозят от години. Има сведения, че в комбинация с билката аир лекува рак на белите дробове (из "Здраве от аптеката на Господ" - Мария Требен)

   Бъз цвят - Подпомага имунната система, улеснява дихателните проблеми, има антисептични свойства. Съдържа много витамини и антиоксиданти.

детокс с билки

    Великденче - Тази билка присъства в повечето рецепти за кръвопречистване, но освен всички свои предимства, тя има и успокяващо психическото напрежение действие. Препоръчва се при хора занимаващи се с тежък умствен труд. Чаят от великденче освежава паметта и отпуска нервната система. 

   Глухарче - то е едно от най-популярните билки за пречистване на черния дроб и жлъчката. Комбинацията от глухарче и коприва пречиства кръвта и кожата на лицето става здрава и сияйна. 

   Орехови листа - чаят от орехови листа е много подходящ както за кръвопречистване, така и при смущения в стомаха, костите, проблеми с кръвната захар и жълтеница. Външно се прилага за заздравяване на рани. 

    Можете да използвате тези билки под формата на чай, супа, подправка или като добавка към храната. Преди да започнете дългосрочна програма за детоксикация с билки, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, за да се уверите, че са подходящи за вашия индивидуален здравен статус.

>>Билков чай Пролетен кръвопречистващ<<

>>Зелен  Детокс микс -200гр<<

>>ЧАЙ ДЕТОКС /копър, дива мента, бреза, розмарин, глухарче, коприва, джинджифил, сладка къпина/ <<

>>Билков чай №24 ДЕТОКС СЛЕД КОВИД 165гр<<

                  Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top