КЕТОГЕННА ДИЕТА

02 Mar 2023

   Какво е кето диета? - Кетогенната диета е хранителен режим, който се характеризира с високо съдържание на мазнини, умерено съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Целта на този вид хранене е да накара тялото да използва мазнините за енергия вместо въглехидрaтите. Когато консумираната храна е бедна на въглехидрати, организма произвежда малко количество глюкоза. В следствие на това, тялото започва да изработва кетонни тела, които се използват като алтернативен източник на енергия. Този процес на производство на кетонни тела се нарича кетоза. Това може да доведе до отслабване и подобряване на някои здравословни показатели, като нивата на кръвната захар и холестерола.

кето диета

   Видове кето диета - Има няколко различни видове кето диети, като някои от тях се фокусират върху конкретни храни или ограничават консумацията на определени макронутриенти - това са група от основните хранителни вещества, които са необходими на човешкото тяло да подържат здравето и доброто му функциониране, състоящи се от въглехидрати, протеини и мазнини.

  • Строга кето диета - включва консумация на много ниско количетво въглехидрати (по-малко от 20 - 30 грама на ден), много восоко количество мазнини и умерено количество протеини.
  • Target ketogenik diet - при тази диета се консумират въглехидрати преди или след физическа активност, за да се подобри енергийното ниво и да се предотвратят отрицателните странични ефекти на кетозата.
  • Циклична кето диета - този вид диета включва периоди на консумиране на ниско количество въглехидрати (като при строга кето диета) последвани от периоди на по-восока консумация на въглехидрати (напр. 5 дни на строга кето диета и след това 2 дни на по-висока консумация на въглехидрати).
  • Модифицирана кето диета - при тази диета се позволява по-висока консумация на въглехидрати, напр. до 50 гр. на ден, но високо количество мазнини и умерено количество протеини.
  • Вегетарианска кето диета - този вид диета изключва месото и рибата, но позволява яйца, млечни продукти и растителни източници на протеин.

   ​Преди да се започне с която и да е от тези диети е препоръчително да се кунсултирате с лекар или диетолог, за де се уверите, че това е подходящия за вас режим на хранене.

    Кои храни са полезни при кето режима? - При тази диета е важно да се консумират храни богати на мазнини и протеини, но съдържащи минимално количество въглехидрати. Някои от позволените храни включват:

кето храни   Месо и яйца - говеждо, свинско, пилешко, агнешко, ярешко, яйца.

   Риба и морски дарове - сьомга, скумрия, сардели, миди, калмари, риба тон и др.

   Ядки и семена - орехи, бадеми, кашу, лешници, фъстъци, слънчоглед, ленено семе, тиквени семки, маково семе, сусамово семе, чиа, кокосови стърготини, брашно от бадеми, кокос.

   Млечни продукти - пълномаслено масло, узрели сирена, заквасена сметана, пълномаслена сметана, крем сирене и др.

   Олиа и масла - маслиново масло, кокосово масло, масло от авокадо, масло от лешници, какаово масло, орехово масло, гхий (пречистено масло), ленено масло, различни видове тахани (сусамов, лешников,  бадемов, орехов, фъстъчен) и др.

  Зеленчуци и плодове - плодове и зеленчици с ниско съдържание на въглехидрати, като ягоди, малини, боровинки, авокадо, броколи, гъби, целина, брюкселско зеле, зелен боб, краставици, чушки, спанак, марули, лук, чесън, зеле, карфиол, аспрежи, домати, тиквички, патладжан.

пиене на вода

   Също така, много важно при кето режима  е приемането на повече вода, отколкото обикновената диета. Когато тялото превключи на кетоза, този процес може да доведе до намаляване на количеството вода в тялото. Ето защо е важно да се пие повече вода, за да останем хидратирани. Препоръчително е да се пият поне по 8 чаши вода на ден, и допълнително да се увеличи приема по време на физическа активност или при горещо време.

   Ползи и вреди при кето диета - Кето диетата е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, която може да има ползи, но и някои потенциални неблагоприятни ефекти.

  • Ползи

понижава кръвната захар

подпомага отслабването - като намалява количеството въглехидрати в диетата. Тя предизвиква тялото да изгаря мазнини за енергия, като резултат от което може да доведе до отслабване.

- подобрява кръвната захар - диетата може да намали нивата на глюкоза в кръвта и да подобри чувтвителноста към инсулина. Това е особено полезно полезно за хора с диабет или предразположеност към него.

- подобрява метаболизма на мазнините - Може да увеличи разграждането на мазнини в тялото, което е полезно за хора с метаболитни нарушения или др. здравословни проблеми, свързани с разграждането на мазнините.

  • Неблагоприятни ефекти

кето грип​- кето грип - Някои хора може да изпитат симптоми на грип, като главоболие, мускулни болки, умора и дезориентация, когато преминат към кето диета.

загуба на електролити - може да доведе до загуба на електролити, като натрий и магнезий, което би предизвикало умора, главоболие и др. неприятни симптоми.

- ограничения в храненето- диетата може да бъде трудна за хора, които обичат да ядат голямо разнообразие от храни и много въглехидрати включително.

- повишен риск от камъни в бъбреците - може да се повиши риска от образуване на камъни в бъбреците, особено при хора, които не пият достатъчно вода.

   отслабванеКолко се отслабва с кето диета ? - Количеството загуба на тегло при всеки варира в зависимост от множество фактори, включително начално тегло, възраст, пол, метаболизъм, физическа активност и консумация на храни. В началото на кето диетата загубата на тегло може да бъде по-бърза, защото организма започва да изгаря мазнини вместо захар. Обичайно при кето режима загубата на тегло е между 0,500 и 1 кг на седмица. 

   Важно е да се отбележи, че когато се спре диетата и човек премине към обичайния си начин на хранене, може да се възвърне и изгубеното тегло, особено ако няма трайна промяна в навиците.  

​   Колко време да останем на кето режима? - Това зависи от индивидуалните цели, здравословното състояние и личните предпочитания.

   Ако целта вие да отслабнете и да подобрите здравето си, може да се придържате към кето диета, докато не постигнете желаното тегло. Ако имате здравословни проблеми със захарния диабет, епилепсия, или др. заболявания, които могат да се подобрят с този режим, може да бъде необходимо да се продължи за по-дълъг период от време.

   Накрая, ако не се чувствате конфортно с кето диетата може да се прекрати по всяко време и да се върнете към нормалното хранене. 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top