ЛЕЧЕБНА ИГЛИКА - КАШЛИЦАТА ИЗЧЕЗВА!

11 Feb 2021

Месец март е тук - представяме ви лечебната иглика!

    Най-важното, което трябва да знаем за игликата е, че тя прогонва кашлицата и отпушва носа при хрема.

    Игликата цъфти с жълти цветове в ярки нюанси с оранжево в средата и има аромат на мед. Крилатолистната иглика има по-светли, бледожълти цветове.

     Чрез високото си съдържание на сапонини игликата разтваря заседнал секрет в синусите и в бронхите. Тя улеснява отхрачването и премахва напрежението в главата при гнойно възпаление на сину­сите. Успешно можете да прилагате цвят и ко­рени от билката срещу простуда с висока температура, главоболие и запушен нос, при бронхит, възпаление на си­нусите и грипни състояния. Те дори имат болкоуспокояващо действие, защото съдържат в малки количества салицилова киселина. Игликата е идеална за пролетно прочист­ване на организма, както и при ревма­тични оплаквания. Тя стимулира обмяната на веществата и има потогонно и пикочогонно действие.

иглика цвят   Събиране и съхранение 

  Някои видове иглика са защитени. Забранено е изко­паването на корените им в природата. Затова се снабдявайте с билката от аптеката. Или си от­гледайте растенията в собствената градина и на третата есен след засаждането извадете коре­ните. Препоръчва се да берете диворастящата иг­лика под формата на малко букетче от цветове с дръжките, но без листните розетки.

   Защо игликата помага при кашлица?  

   Кашлицата е най-често срещания симптом при бронхит. Заболяването всъщност представлява възпаление и изменение на бронхиалната лигавица със засилено отделяне на секрет. Сдобиваме се с бронхит най-често е вследствие на простудно заболяване. В 90% от случаите се причинява от вируси и трябва до 2-3 седмици да бъде излекуван. В началния стадий кашлицата най-често е суха и болезнена, но по-късно е придружена с все повече отделяне на слузест секрет, който трудно се откашля.

    Кашлицата е естествен механизъм на организма ни за прочистване на дихателните пътища, за да се отстранят вредните субстанции. Тя не би трябвало да бъде потискана, за да не се стигне до прекалено натрупване на бронхиален секрет, защото той е идеална хранителна среда за бактерии.

    Варианти на кашлицата - суха, лаеща или влажна със секрет. В първия случай определени лечебни растения са в състояние да смекчат сухото дразнене при възпалението и да потиснат кашлянето, докато при влажната кашлица билките трябва да разредят секрета, да втечнят храчките и да улеснят отхрачването.                                                                               

Предпочитани рецепти:

Чай от корен на лечебна иглика при бронхит или синузит - Залива се 1/4 ч.л. ситно нарязан или едро стрит корен от иглика с 2 чаши студена вода. Оставя се да заври, изчаква се да престои 5 минути, после се прецежда. На всеки 2-3 часа се пие по 1 чаша чай, подсладен с мед.

За деца: чай от цвят на иглика при кашлица - Залива се 1 ч.л. цвят от лечебна иглика (цветчета с чашките) с 1 чаша гореща вода, оставя се да престои 5 минути, покрита с капак, после се прецежда. Пие се по 1 чаша няколко пъти на ден. (При лечението на деца се предпочитат цветовете на билката пред корените, за­щото са по-приятни на вкус и по-слабо дразнят стомаха.)

    Против кашлица трябва винаги да използ­вате цветовете с чашките, защото в тях се намират лечебните сапонини. За успокои­телен чай преди заспиване са достатъчни само цветовете.

билков чайДруги лечебни чайове при кашлица

        Чай против суха кашлица пригответе си смес от:

       Разбъркайте добре сместа и вземете 1ч.л. Залейте с една чаена чаша студена вода, оставете 90 минути, прецедете и пийте на глътки. Прилага се три пъти дневно по една чаша от прясно приготвена течност.                                                                            

     Чай за по-добро откашляне може да използвате билки, които притежават отхрачващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие, които втечняват гъстия слузест секрет и подпомагат откашлянето.

Чай за отхрачване - пригответе си смес от:

       Разбъркайте добре сместа. Вземете 1ч.л. от билките и залейте с чаена чаша гореща вода. Покрийте за 10 минути. Пие се три пъти на ден по една чаша горещ чай.                                                                    

     Салата от цветове на иглика - Цветовете на игликата са подходящи за пролетно прочистване на организма от отровите и при ревматични заболявания. Те стимулират обмяната на веществата и имат потогонно и пикочогонно действие. Смесете цветове от иглика с листа от бреза и коприва, добавете корени от глухарче и направете вкусна салата, а може и чай.

    Сироп от корени на иглика корените на игликата са богати на сапонини. Ако кашлицата е много упорита можете да си направите следния сироп: ваете в малко вода минимум 10 минути 3с.л. корени от иглика (които сте си купили от специализиран магазин). Прецедете течността и още топла я смесете със същото количество мед, така че да се получи гъстотата на сироп. Вземайте по 1чаена лъжичка.

Използвани материали: "Билки през цялата година" Юрсел Бюринг,

2012 "Коала Прес", Пловдив

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top Update cookies preferences