Моминска вратига против главоболие

0 от 5 / 0 гласа

Моминска вратига против главоболие

    Цветовете на моминската вратига изглеждат като тези на лайката, листата й са подобни на тези на маргаритките, а по аромат прилича на обикновената вратига (Tanacetum vulgare), но само по себе си растението е неповторимо!

         Обикновена вратига                                                    Моминска вратига

         (Тanacetum vulgare)                                                 (Tanacetum parthenium)

                                     

 

Важни факти за моминската вратига!

Облекчава мигрена и главоболие!

Подпомага менструацията!

Успокоява възпалението при ревматоиден артрит!

Да не се прилага при бременност!

 

Обща информация

    Моминската вратига е от семейство Сложноцветни (Asteraceae) и произлиза от Ориента. Сега то се среща в цяла Европа, в градините или като диворастящо. Не се нуждае от специални грижи и бързо се размножава, но понякога изчезва внезапно от лехите по необясними причини.

 

Истории за моминската вратига

    Растението е било прилагано още в Античността при проблеми с менструацията и за улесняване на раждането. През VIII век Карл Велики заповядал да го засадят във всички градини. Хората трябвало да го имат подръка по всяко време срещу артрит, ревматични болести, главоболие и мигрена. През 1772г. англичанинът Джон Хил написал в книгата си „Билки за цялото семейство“ следното: „При най-тежко главоболие това растение е по-ефикасно от всичко, което познаваме…“.

 

Лечебната сила на моминската вратига

    При проведени клинични проучвания с моминска вратига с цел да се докаже ефектът й при мигрена недвусмислено е доказано, че след четиримесечно лечение броят и интензивността на пристъпите значително намаляват, а свързаните с проблема съпътстващи оплаквания като световъртеж, гадене и повръщане отслабват. Растението потиска освобождаването на серотонин и хистамин (невротрансмитери, които могат да са причинителите на мигрената), като оказва противовъзпалителен ефект и намалява честотата и силата на пристъпите. Междувпрочем моминската вратига е доказано профилактично средство преди всичко при хормонално обусловена мигрена и главоболие. Тя се прилага и заедно с други средства при ревматични заболявания и висока температура. Тя подпомага и храносмилането, укрепва организма и облекчава болките при менструация.

 

Събиране и съхранение

За медицинска употреба берете цъфналите растения. Може да ги използвате в прясно състояние или внимателно да ги изсушите. Разстелете ги на тънък пласт върху плат на сянка, за да се изпарят възможно най-малко от етеричните им масла. След това ги съхранявайте в добре затворен съд.

 

Рецепти с моминска вратига

 

Чай от моминска вратига

     Залейте с една чаша гореща вода 1ч.л. сушена или 2ч.л. прясна билка и оставете сместа 5 минути с похлупак, за да се запари. За профилактика на мигрена се пие три пъти дневно по една чаша в продължение на 3-6 седмици. В началото на мигренозен пристъп или силно главоболие да се изпие еднократно 250 – 500мл чай. Чаената терапия е доказана и при болезнена менструация.

 

Брашно от моминска вратига

 Сушената билка се стрива на брашно и при нужда се приема, например три пъти дневно по ½ ч.л. смесена с 1ч.л. мед.

Любопитно!

 Собственоръчно приготвеното брашно от моминска вратига прогонва насекомите.

 

Тинктура против главоболие

Вземете по 20гр моминска вратига

                  20гр вербена,

                  20гр цвят от блатен тържник

                  20гр листа от маточина

                  20гр мента

     Сипете сместа в буркан с винтова капачка и залейте с 1 литър алкохол (45% vol.). Оставете съда 3 седмици на перваза на прозореца, като от време на време го разклащате. После филтрирайте течността и я налейте в шишенца с капкомери.

   При силно главоболие вземете еднократно 30 капки или три пъти дневно по 15-20 капки. Тинктурата може да се съхранява 1 година. Да не се приема по време на бременност!

Чай против главоболие

Смесете по 20гр моминска вратига

20гр мента

20гр кора от върба

20гр цвят от блатен тъжник

20гр листа от маточина

   Залейте 1 ч.л. от сместа с 1 ч.ч. гореща вода и оставете да се запари 10 минути. Пийте по 1-3 чаени чаши дневно при нужда.

 

 

Билкова баня на краката

   Баните на краката действат на целия организъм, те стимулират оросяването и стабилизират кръвообращението. Немейте в леген с топла вода 1 литър силен чай (10с.л. розмарин, маточина или лавандула на 1 литър вода). Сутрин и вечер правете по 8 минути бани на краката и после обувайте вълнени чорапи.

!!! След баня на краката непременно си починете за половин час !!!

 

Други билки, които облекчават

главоболието и мигрената

    Други подходящи билки за мигрена са лечебната овчарка, върбова кора, мента и жълт кантарион.

   Ментата бързо облекчава силното главоболие без странични ефекти, затова е идеално средство за деца в училищна възраст. Ментовото етерично масло пречи на образуването на вещество, провокиращо болката и отпуска мускулатурата.

    Жълтият кантарион действа срещу главоболие, причинено от свръх напрежение и депресия. 

Използвани материали: "Билки през цялата година" Юрсел Бюринг,

2012 "Коала Прес", Пловдив
Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден