НАХУТ /насипен/ - 1кг


0 от 5 / 0 гласа
Напишете мнение
6.50 лв.
Сигурно онлайн пазаруване
Качествени продукти
Удобни платежни методи
Бърза доставка в България.
Любезно обслужване по телефон

 Нахутът е растение от семейство Бобови. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. Нахутът представлява храст, достигащ височина до 50 cm. Той е особено топлолюбив, но всъщност е извънредно непретенциозен. Издържа на всякакви екстремни природни условия – буря и дъжд, суша и вятър.

  Ядките на нахута са богат източник на белтъчини (около 20% от сухото съдържание). Те са също така добър източник на лицетин и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с други ядки (например орехи, фъстъци и др.). Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система и тимуса. В допълнение нахутът е полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и потискат образуването на тумори.

    За готвене се използват най-често два вида нахут. Зърната на отглеждания в Индия нахут са малки и набръчкани, а зърната на нахута отглеждан в Средиземноморието - който е по-познат и разпространен в Европа – са големи, кръгли и жълти. В Мексико и Индия нахутът е основна част от менюто на хората.

    Зърната се накисват от 12 до 24 часа, след което могат да се приготвят във вид на супа основно ястие или пюре. Може да се приготви със зеленчуци и да се сервира с гарнитура от кус-кус. Когато се изпече, става на леблебия. Ако се препече повече, може да се смели и да се вари като кафе за пиене.

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top