Пролетно прочистване на организма с Глухарче

30 Mar 2019

 Глухарче

Taraxacum officinalis

Да се запознаем с глухарчето

  Глухарчето (Taraxacum officinalis) принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae) и всяко дете го познава отлично. То се захваща здраво в почвата със силния си корен. Стъблото съдържа млечен сок, то държи цветните кошнички нагоре към слънцето и така цъфналите глухарчета обагрят поляните през април в златисто-жълто. Скоро след това малките слънчица се заменят с кръгли, сребристи съплодия с лъчисти парашутчета, които летят на разстояние до 10 км, за да търсят своя нов дом.


НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ГЛУХАРЧЕТО
 Полезно за черния дроб
Стимулира бъбреците

 

 

  

     Глухарчето е майстор-лечител. То помага на черния дроб да работи по-добре. Регулира секрецията на жлъчния сок, стимулира бъбреците и храносмилателната система. То е търсена билка за пролетно прочистване на организма, защото облекчава също ревматични болки, кожни заболявания и умора.

 

   На какво се дължи силата на глухарчето? -  Въздействието му до голяма степен се дължи на съдържащите се в него горчиви вещества: те засилват производството на жлъчен сок и оттичането му от черния дроб, спомагат за храносмилането на мазнини и детоксикацията на организма. Богатите на калий листа имат диуретичен ефект и подпомагат изхвърлянето на токсини. Затова при възпаление на пикочните пътища и при пясък в бъбреците се препоръчва консумацията на листа от глухарче. Не на последно място, билката забавя рзвитието на артритните заболявания.

Събиране и съхранение - Глухарчето се бере от края на март до лятото – листата са подходящи за чай или салата, а пъпките и цветовете служат за по-добър вкус. Корените на растението съдържат най-много горчиви вещества през пролетта, затова за медицински цели те трябва да се събират по това време. През есента в тях има повече инулин и тогава се препоръчва като зеленчук за диабетиците.

                                                             

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!!!

Поради горчивите вещества в растението може да почувствате стомашни болки
Не го консумирайте вечер, защото действа диуретично
Не се препоръчва и при възпаление или запушване на жлъчните канали
В редки случаи млечния сок предизвиква контактна алергия

 

Предпочитани рецепти  

Чай от глухарче заливат се 1-2ч.л. листа и корени от глухарче с 1 чаша студена вода и се оставят да заврят за кратко. След 10 минути чаят се прецежда. С лечебна цел се пият 4-6 седмици по 2-3 чаши дневно. За промиване на бъбреците прилагайте предимно листата, за засилване на чернодробната функция са за предпочитане корените.

   Пролетно прочистване на организма с глухарче – Приемайте глухарчето по такъв начин, по който го харесвате, т.е. под всякаква форма, за 4-6 седмици: най-добре го редувайте като чай, салата, пресен сок, пъпки, сос от листата или нарязани на ситно корени, консервирани в сол.

Чай при артритни проблеми – смесете 25 грама листа от бреза, коприва, глухарче и върбова кора. Запарете 1 ч.л. от сместа, след 10 минути прецедете чая.

Използвани материали:"Билки през цялата година",

Урсел Бюринг, Коала Прес 2012

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top Update cookies preferences