ХРАНЕНЕ, ДИШАНЕ, ДВИЖЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕ - 2.ДИШАНЕ

28 May 2021

 

   Дишане и дихателна система на човека - дишането е процес, при който човек поема кислород посредством дихателните си органи, който се пренася във всички клетки на организма му чрез кръвта. Функцията на дихателните органи е да поемат кислорода от въздуха, след което го отвеждат в белите дробове и там извършват обмена на кислород и въглероден диоксид. Непотребният въглероден диоксид се издиша през устата заедно с въздуха. Дихателната система на човека включва: нос, носна кухина, гълтач, трахея, бронхи, бели дробове.  

   Значението на кислорода за живота на земята - Кислородът съществува в природата в няколко вида: молекулен, атомен и озон. Молекулният кислород почти изключително се намира в атмосферата и е в основата на всички биохимични процеси на земята. Благодарение на същите процеси се превръща в атомен, който е краен продукт на реакциите на озона и водородния пероксид

   Кислородът е катализатор за разграждането на постъпващите в организма вещества и без него е невъзможна която и да е биохимична или енергийна реакция. В белите дробове се осъществява обмен на газове, като така кръвта се насища с кислород. Доказано е, че поради замърсяването на въздуха (задимяване, обгазяване и др.) и неразумното поведение на човека (тютюнопушене), кислородът намалява и това създава сериозна опасност пред човечеството.

   Когато организмът е замърсен от различни заболявания, тютюнопушене или "мръсен" въздух освен, че се затруднява целия дихателен процес, но и кръвта не може да се пречиства и подхранва с необходимия кислород, при което се връща замърсена към тъканите в организма. Така се създава предпоставка за множество заболявания и е въпрос на време къде точно ще поддаде системата. 

   Симптоми при недостиг на кислород - Oт недостиг на кислород се проявява чувство на умора, отпуснатост, сънливост, депресия.

   Храната и кислорода - колкото по-близо до природата е храната (растителна), която консумираме, толкова повече кислород има в нея за усвояване. В преработената храна (печена, пържена, варена, консервирана) няма кислород, а напротив - изисква се повече кислород за преработката й. Работата на човешкия организъм започва в неговата структурна едниница - клетката, където има всичко необходимо за жизнената й дейност, преработка и превръщане на веществата в енергия. Ако клетките се насищат с кислород, работата им също е по-добра.

   Съвети за правилно дишане /техника за дишане/ - колкото по-кратко е вдишването и по-продължително или задържано е издишването, толкова по-добре се чувства организмът ни. Както разбрахме, кислорода и въглеродния диоксид извършват обмен помежду си в белите дробове. Въглеродния диоксид разширява капилярите и увеличава притока на кислород в междуклетъчното пространство. Ако се създадат нормални условия за снабдяване с кислород, вода и храна, клетката "че изживее" определеното й от организма време. Ако обаче, й осигурим още по-добри условия, като задържане на въглеродния диоксит чрез техниката за поемане на въздух по-рядко и ненадълбоко, и при издишване да правим задръжка, ще осигурим по-добри обменни процеси на тъканите в организма. 

   планина чист въздухЗащо престоя в планината подобрява състоянието на хората болни от белодробни заболявания? - Разбира се, че чистотата на въздуха, водата и храната в планината оказват особено значение за този всеизвестен факт, но по-важното е, че концентрацията на кислорода е по-ниска при голяма надморска височина. Така организмът е принуден да функционира в режим на умерена хипоксия (недостиг на кислород), а концентрацията на въглероден диоксид пък е нормална. Тялото започва да изразходва кислорода по-икономично и клетките са в режим на очакване, и така се справят с ограничен лимит, но пък го (кислорода) усвояват по-добре. Интересен факт нали?!

  Още важни фактори влияещи на дишането -  Учените са установили, че при всяко заболяване се появяват проблеми с дишането на тъканите или нарушения в кръвообръщението. Във всеки болен орган се открива пареза на нервните влакна и спазъм на кръвоносните съдове. Това се получава поради недостиг на кислород до клетките и ниска концентрация на въглероден диоксид. Важният въпрос е как може да подобрим състоянието на организма си без химически лекарствени средства?

   водороден пероксидВодородния пероксид (кислородна вода) е едно от най-силните средства на имунната ни система за борба с патогенната среда. В организма ни той се образува от левкоцитите и гранулоцитите (разновидност на левкоцитите) от вода и кислород. На първия етап от разлагането на водородния пероксид се отделя атомен кислород в организма, който е в основата на всички енергийни и биохимични процеси. При нарушение на този механизъм, поради недостиг на кислород (а той винаги е малко), се появяват тежки заболявания. В такива случаи Кислородната вода е едно отлично помощно средство за подпомагане на организма. 

   Да обобщим: Какво помага за по-доброто дишане на клетките ни?:

  • Повече растителна храна пълна с кислород за усвояване.
  • Техника за дишане, при която задържаме издишването или то е по-продължително.
  • Външна или вътрешна употреба на Водороден пероксид (но това се осъществява с голямо внимание!!!).

Ако темата за ДИШАНЕТО е интересна за Вас и желаете да разберете повече за лечебните свойства на Кислородната вода (водороден пероксид), очаквайте статията "Лечебно приложение на Кислородната вода".


Използвани материали: "Диабетът - митове и реалност",

И.П.Неумивакин, 2009, ИК "Жануа '98"

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top