ЧЕРЕН ОМАН - НЕЗАМЕНИМ ПРИ СПОРТНИ ТРАВМИ

5 от 5 / 1 гласа

                                        

 ЧЕРЕН ОМАН

(Symphytum officinale)черен оман

Най-важното за Черния Оман:  

Арника на костите
Незаменим при спортни травми
Облекчава мускулни болки

                                                

    Листата покрити с груби власинки, показват, че растението принадлежи към семейството на Грапаволистни (Boraginaceae). To предпочита влажни места и е разпространено почти в цяла Европа. От май до окктомври в горната част на стъблото се образуват петолъчни синьолилави и бели цветове, разположени спираловидно като верига от камбанки с отвора към земята. Най-важната част е под земята: корените – отвън черни, отвътре слузести, меки и с цвят на бяла лилия.

                      черен оман                              черен оман

   Събирайте корените през октомври или март, тогава съдържанието им на алантоин, който подпомага излекуването на рани, е най-високо – до 3%. Алантоинът в цъфтящото растение е до 1,3%. Затова го берете по време на цъфтеж.

 

Силата на черния оман

      Изключителния ефект на черния оман при спортни травми, счупвания на кости, болки с сухожилията, ставите и мускулите е доказан с изследвания: билката има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, намалява отока и възстановява подвижността, понякога в рамките на няколко минути. Затова се смята за „арниката на костите, ставите и сухожилията“ и е препоръчително да присъства във всеки спортен сак, в домашната аптечка и в аптечката за път. Растението отпуска болезнено стегнати мускулни групи. То оказва силен ефект при навяхване, изкълчване, разтежение, контузия, оток и вътрешен кръвоизлив: болките и подутините бързо намаляват и подвижността се възстановява. Мелемът от черен оман облекчава тендовагинит и бурсит, панарициум, циреи, напукани пети, флебит и болезнени белези.

     Внимание! Поради съдържащите се в черния оман следи от токсичния за черния дроб пиролизидни алкалоиди той не бива да се прилага по време на бременност, кърмене и при деца до 2-годишна възраст. За по-сигурно да се използва по принцип само външно, върху здрава кожа и не по-дълго от 4-6 седмици в годината.

Предпочитани рецепти

    Компрес и баня от черен оман: варете 25гр нарязани ситно корени на слаб огън 10 минути с 250мл вода. Оставете да кисне 30 минути. След това прецедете и използвайте за компреси или частична баня.

    Чай от стръкове: запарете 3 с.л. билка в 150 мл гореща вода и оставете сместа да престои 10 минути. Прилага се, както чая от корени.

    Чай от стръкове и корени: приготвя се чай от стръкове черен оман и в него се разбърква прах от корена докато с еполучи гъста паста. Тя се намазва на кърпа и се налага върху нараненото място (но не върху открити рани). Ефектът е изключителен и доста бърз.

 

           Използвани материали: Из "Билки през цялата година" Урсел Бюринг
Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден