БИЛКИ ПРИ БРОНХИТ И ПНЕВМОНИЯ

07 Jan 2022

   Какво е пневмония? - Пневмонията е възпаление на белите дробове. Заболяването засяга извършващите газообмена между вдишания въздух и кръвта, малки кухини - т.нар. алвеоли,  които са полусферични образувания в белия дроб, участващи в процеса дишане. При вдишване, алвеолите издърпват кислорода от въздуха и го вкарват в неокислената кръв, а при издишване – изпомпват въглеродния диоксид от кръвта и заобикалящата ги белодробна тъкан, наречена интерстициум или междуклетъчното пространство. Пневмонията засяга точно този процес, като алвеолите се пълнят с течност или гной и така се нарушава нормалния процес на дишане. 

   От какво се причинява пневмонията? - Пневмонията може да бъде предизвикана от различни фактори, като инфектиране с бактерии, вируси, гъбички или паразити, от химическо или физическо нараняване на дробовете, някои лекарства и други състояния, като например автоимунни заболявания.

   Какви са симптомите при пневмонията? - Симптомите свързвани с пневмонията са кашлица, чувство за умора, болка в гърдите, треска и задух. Хората, страдащи от заразна пневмония, често се оплакват от влажна кашлица, температура, придружена от втрисане, недостиг на въздух, остра или пронизваща болка в гърдите при дълбоко поемане на въздух. Може да включва и по-сериозни симптоми, като синкаво оцветяване на кожата, намалена жажда, конвулсии, упорито повръщане, екстремни стойности на температурата или намалено ниво на съзнание. 

   Как се открива пневмония? - За диагностициране на пневмонията се използват рентгенови снимки и изследване на храчките. Това заболяване засяга около 7% от цялото население на планената и обхваща всички възрастови групи, от които най-уязвими са малките деца и възрастните хора над 65 годишна възраст. Ако пневмонията не се лекува, не рядко води до летален край. 

   Билки и домашни средства за лечение на пневмония - За лечението на това заболяване се използват антибитиотици, но заедно с това може да се съчетае и лечение с билки, за да се подсили организма. Най-подходящите билките при пневмония са камшик, подбел, жълт кантарион, теснолист и широколист живовлякдилянка, невен цвят, лопен и др.

  Билкова смес Стръкове камшик (150г), стръкове хвощ (50гр), листа подбел (50гр), Стръкове жълт кантарион (50гр), листа живовляк (40гр), цвят невен (40гр), цвят лопен (40гр), корени дилянка (30)гр. Прибавят се 2 с. л. от билките в 500мл вода и се варят 5 мин. Пият се по 100мл преди ядене 4 пъти дневно.

   бял дроб - бронхитКакво е бронхит? - Бронхитът е възпаление на бронхите на белите дробове. Болестта се проявява в две форми: остър бронхит и хроничен бронхит. Хроничен бронхит се проявява с кашлица и отделяне на храчки за период на три месеца годишно, а острия бронхит – с кашлица и отделяне на храчки и продължава не повече от три седмици. Заболяването се дължи на вируси, а в други  случаи има вирусно-бактериален и бактериален произход. 

   Разлика между пневмония и бронхит -  И двете заболявания се причиняват от инфекция, но между тях има и разлика в здравословното състояние. При пневмонията се засягат алвеолите на белите дробове, а при бронхита се възпаляват бронхите. Но ако не се лекува бронхита може да доведе до развитие на пневмония.

   бронхит и кашлицаКакви билки се пият при бронхит? - При бронхит се използват билки, като теснолистен или широколист живовлек, подбел, слез, мащерка, коприва, сладник, бял оман, сладка папрат.

​>>> Билков чай при Бронхопневмонии и Емфизем на белия дроб <<<

>>> Билков чай при бронхит и кашлица <<<

Използвани материали: https://bg.wikipedia.org/wiki/Пневмония; 

"Енциклопедия на лечебните растения в България"; автор: Илия Ланджев

"Здраве от аптеката на Господ"; автор: Мария Требен
Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top