БИЛКИ при спортни травми

13 Apr 2021

   

    Не е рядкост сдобиването с травма след интензивна тренировка. Всяка година над два милиона души получават травми докато спортуват. Получаваме рани, охлузвания, счупени кости, разтежения, изкълчване, навяхване, нараняване на мускули, сухожилия или връзки. С някои от по-леките травми бихме могли да се справим и сами, но за по-сериозните наранявания задължително е необходима лекарска намеса. Може би, всеки знае, че преди тренировка е препоръчително да загреем тялото си, да практикуваме малко стречинг и да облечем необходимата предпазна екипировка. 

   Какво да направим при травма - утвърдената практика показва следната схема: покой, лед, стягане, поставяне на високо.

   Покой възможно най-скоро приведете наранената част в състояние на покой.

   Лед - сложете торбичка с лед или "гел пакет за охлаждане" за 15-20 минути върху пострадалото място, но не по-дълго, за да не попречи на естественото заздравяване на раната. Ледът стеснява кръвоносните съдове, облекчава болката, забавя обмяната на веществата в тъканта и така забавя отока и кървенето. Прилагайте леда обвит в кърпа, никога директно върху кожата. 

   Стягане - добрата превръзка е тази, която не е прекалено стегната и не позволява изтичането на кръв от раната.

   Поставяне на високо - целта на вдигането на високо на наранената част от тялото е да се намали притока на кръв към травмата. Това минимализира отока и свързаната с него болка. 

   Най-важните билки при спортни травми

Черен оман - това е най-подходящата билка при счупване на кости, наранявания на сухожилия, мускули и стави. Билката има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Намалява отока и действа толкова бързо, че дори в рамките на няколко минути възстановява подвижността на ставите. 

   Конски кестен - действа противовъзпалително, стягащо и извежда течности от тъканите. Мехлем, гел или компрес от него са доказано средство при кръвоизливи, фрактура на костите или оплаквания, свързани с гръбначния стълб. 

   Жълта комунига - ускорява заздравяването на раните и оттичането на лимфата. Билката е подходяща под формата на компрес (лапа) с чай. Прилага се при натъртвания, охлузвания, навяхвания и повърхностни кръвоизливи. 

  Арника - е с доказан ефект за външно приложение при лечение на спортни травми и злополуки. Стимулира кръвообръщението, облекчава болките при възпаления и отоци, стимулира бързото премахване на вътрешните кръвоизливи. Когато се правят лапи от билката кожата трябва да без открита рана, понеже веществата в растението дразнят лигавицата. 

    Масло от жълт кантарион - действа антибактериално, противовъзпалително, болкоуспокояващо и подпомага заздравяването на раните. Подходящо е за лечение на леко нараняване, слънчево изгаряне и болки в мускулите. 

  Масло от мента - облекчава главоболието, мускулните болки и травмите. Подходящ е под формата на болкоуспокояващ спрей. 

БИЛКИ ЗА СПОРТИСТИ - рецепти

   травма билки компресЕстествени охлаждащи компреси - можете да напълните малки торбички с костилки от череши или сушен грах и да ги съхранявате във фризера. Това е натурално, оригинално, евтино, достъпно и ефикасно средство за охлаждане. Достатъчни са два часа във фризера за охлаждане на торбичкта. Във всяко домакинство е необходимо да има гел, лед или подобни торбички за охлаждане. 

   Охлаждащ спрей за намаляване на отока - разтворете 40 капки етерично масло от Мента в 3мл 96% алкохол, след което изсипете в 100мл ментова вода (хидролат от аптеката) в шишенце с пулверизатор. Разклатете добре спрея и пръскайте при нужда върху травмираното място, но не и върху открити рани. 

   Ледени солени кърпи - разтворете 2с.л. сол в 100мл вода. Навлажнете кърпа и я оставете във фризера да се изстуди. Извадете от фризера и поставете върху навехнатото място и я фиксирайте. Може да сменяте кърпите на всеки 2 часа, докато болката отшуми. 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top