ЕСТЕСТВЕНИ БАГРИЛА ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА

20 Apr 2022

  

    Защо боядисваме яйца на Великден? - Великден е почитан от всички християни. Символа на този празник са Христовия кръст и празния гроб, а великденските яйца са светския символ на празника. Яйцата могат да са боядисани, гравирани или с друга декорация, но първото боядисано яйце трябва да бъде в червен цвят, като олицетворение на Христовата кръв, пролята при неговото разпятие. Здравата черупка на яйцето символизира запечатания гроб на Исус, а пропукването й символизира възкресението на Спасителя.

   Откъде идва традицията за боядисването на яйцата на този празник? - Според предание, Мария Магдалена, поднесла яйце на император Тиберий и му казала за възкресението на Христос, но той не повярвал. Казал й, че ако това е истина, яйцето което държи в ръката си, трябва да стане червено и то се оцветило в червения цвят.  

   Безвредни ли са синтетичните оцветители?- Най-често яйцата се боядисват с различни бои, които се произвеждат по изкуствен начин. Това са синтетични багрила, пигменти и др. вещества, които са пригодени за оцветяване на хранитанителни продукти и напитки. В някои оцветители може да се съдържат вещества, които не са безвредни, което може да причини алергии реакции или други здравословни проблеми.

   Какво представляват растителните (естествени) багрила? Каква е тяхната история? Kакво се боядисва с естествени бои?В природата могат да се намерят и естествени растителни багрила. Още от древни времена хората са ги извличали от цветя, билки, плодове, зеленчуци или семена, като са използвали листата, корените, корите, люспите им.

   Другите видове багрила са животински или минерални (извлечени от почвата). Природните багрила се използвали най-вече за боядисване на  текстилни материяли, като вълна, памук, коприна. За лесно и бързо освобождаване на багрилното вещество растенията трябва да са пресни. Те се накълцват, счукват, киснат или ферментират. Най-ефикасния метод за извличане на пигмента е изваряване за няколко часа на растенията във вода. За по-безвреден начин за боядисването на великденските яйца се използват именно растителните багрила. Цветовете могат да бъдат различни в зависимост, какъв вид растения използваме. Може да се правят различни комбинации от цветове и нюанси. Важно е да екперементираме и да се забавляваме.

   За основните цветове може да се използват някои от следните продукти:

  • За получаване на червен цвят може да се използват корени от брош и червено цвекло.
  • За жълт цвят се използва цвят лайка, куркума, моркови.
  • За син цвят се използва цветно зеле, боровинки, сок от черно грозде.
  • За оранжев цвят се използват люспи от кромид лук.
  • За зелен цвят се използват спанак, лапад, коприва.

   Начин на приготвяне:  В отделни съдове се налива вода и се слагат растителните багрила заедно със суровите яйца. Прибавяме се 2 с.л. сол и варим яйцата за около 7-8 минути на бавен огън. При някои багрила е необходимо повече време, за да отпуснат цвета си, затова варианта е да се свари водата с багрилата отделно за по-дълго време и после, когато е леко охладена да се прибавят суровите яйца и да се варят за около 7-8 минути на бавен огън.  

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top