Защо ЯБЪЛКАТА е един от най-полезните плодове?

16 Nov 2021

ябълка   Ябълката най-полезния плод от плодовете? - Ябълките са най-разпространения и култивиран плод в целия свят.  Има около 7500 вида ябълки, всеки с различен цвят и размери. Най-отглеждания вид е MalusТехният произход идва от Западна Азия. Ябълките са най-често консумирания плод. Освен в сурово състояние от тях се приготвят различни сладкиши, сокове, оцети, поднесат печени или сушени. Ябълките са богати на органични киселини, минерални и дъбилни вещества, витамини, пектин, магнезий, фосфор, калий, калций и желязо.

  ябълки Ябълката - за какво помага? - Ябълката е полезна особено при гнойни инфекции, белодробни заболявания, сърдечно-съдова слабост и нарушено функциониране на бъбреците. С минералните си вещества, тя повлиява на редица проблеми свързани с ревматизма, болки в бъбреците и черния дроб, кожни и възпалителни чревни инфекции. Плода абсорбира холестеророла и токсините, помага при желязодефицитни анемии. Също така помага да се почисти устната кухина и зъбите от храна и бактерии. Широкоизвестно е че ябълката повлява за алкализирането на организма (виж статията: "Алкално-киселинен баланс на организма")

    по колко ябълки да ядем на денПо колко ябълки да ядем на ден? - Препоръчва се по една - две ябълки всеки ден, за успокоение на съня, предпазване от атеросклероза, инфаркт, за отстраняване излишните соли и вода от организма и за успокоение на стомаха. 

   Защо е добре да се ядат ябълките с корите? - Повечето от нас предпочитат да обелят ябълките преди консумация и да изхвърлят корите. Трябва обаче, да се отбележи, че ябълковата кора е също толкова полезна, защото в нея се съдържат най-голямо количество феноли  (фититохимикали, които имат противовъзпалително действие). Те атакуват ракови образувания на белите дробове, черния дроб и правото черво. 

   Пектинът в ябълките - Съдържащите  се пектинови вещества в ябълката имат за цел да действат благоприятно при хранителни разтройстава и да понижават нивото на холестерола в кръвта. При свързване на пектина с холестерола, той се изхвърля от организма и по този начин се подобрява кръвното налягане. Пектина отстранява хранителните токсини, помага при атеросклероза, сърдечно и мозъчно-съдови проблеми, гастрити, язви и стомашно-чревни и чернодробни заболявания, цироза, наднормено тегло и затлъстявания, детоксикация на организма от тежки метали, склонност към образуване на жлъчни камъни. 

печени ябълки   Печени и варени ябълки - ползи и вреди - Освен в сурово състояние, ябълките са много вкусни и печени. Дори и термично обработени те запазват своите полезни свойства. Печените ябълки облекчават запека, почистват кръвоносните съдове от лошия холестерол. Хора, които имат проблем със стомаха и червата е по-добре да консумират печени ябълки отколкото пресни. Те са по-безопасни за стомашната лигавица, защото я дразнят много по-малко. Ако живеете в по-замърсен район се препоръчва диета от ябълки, защото те изхвърлят тежки метали натрупани в тялото и предпазват от онкологични заболявания.

   По колко да похапваме печени ябълки, това също е важно, защото прекомерната консумация може да доведе до алергиия, също и хората с гастрит трябва да бъдат по-внимателни. Препоръчва се да се консумират след храна. 

   Рецепти за здраве от ябълки? - От ябълките се приготвят различни отвари, които помагат при анемия, кашлица, камъни в бъбреците, високо кръвно налягане.

  Анемия -  Лекува се с компот от ябълки с отвара от шипки (прецедената течност). Подслажда с мед или захар.

 Кашлица - Прави се отвара от кората на ябълката и се пие преди ядене.

 Високо Кръвно налягане -  1,5кг ябълки  се разделят на 5-7 порции и се изяждат за 1 ден.

>>Ябълково брашно <<

>>Ябълков пектин<<

>>Сушена ябълка<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top