КАК ДА ХРАНИМ МОЗЪКА, ЗА ДА БЪДЕ ЗДРАВ?

24 Aug 2022

   Какво представлява човешкият мозък? - той е органът, който управлява нашите жизнени функции и поведение. Мозъкът е като много мощен компютър, съхраняващ данни от живота и преживяното. Нашите мисли, спомени, емоции, реакции, поведение, решения и чувства са плод от неговата дейност. Главният мозък направлява всички функции и реакции на организма спрямо заобикалящата ни среда. 

   Мозъкът тежи между 1,45 - 1,6 кг, съдържа между 14 и 100 милиарда неврони (нервни клетки), съставен е от около 70 - 90 % вода и използва 25 % от необходимия за организма кислород. Тези данни изглеждат доста внушително. Тъй като, мозъкът е толкова важен орган в човешкия организъм, той се нуждае и от подходяща "храна", за да функционира правилно. Също така, вероятно си задаваме и въпросът: "Всяка храна ли е подходяща за него?" или "Има ли храни, които биха навредили на мозъка?".

   Храната и мозъчното здраве

Научно доказано е, че храната оказва влияние върху дейността на мозъка ни. Има храни, които са добри, има и такива, които са вредни за него. Проучвания са установили, че подходящата храна може да предотврати болестта на Алцхаймер (това е най-често срещаното хронично невродегенеративно заболяване, което се развива бавно и постепенно във времето и от него страдат около 70 000 души в България). 

   Храни, които стимулират мозъчната дейност 

   За да функционира нормално нашият мозък се нуждае от определени хранителни вещества като витамини, минерали, въглехидрати, ненаситени мастни киселини, фитонутриенти (хранителни биологично активни вещества намиращи се в плодовете и зеленчуците, които имат мощни антиоксидантни свойства), протеини и много вода. Ето някои от най-добрите храни за мозъка:

   орехиОрехи - те са източник на фибри и ненаситени мастни киселини (виж статията: "Орехите - храна за мозъка и лекаство за всеки ден."). Орехите са враг на склерозата и неврологичните заболявания. Съдържащите се в тях антиоксидантни вещества подобряват тонуса на нервната, сърдечно-съдовата системи и мозъчната дейност (добра памет, бърз ум, концентрация и двигателен контрол).

   Горски плодове - те са отличен източник на витамини и превантивно средство против когнитивния упадък. Достатъчно е да консумирате по 400 грама на седмица от тях, за да бъде мозъкът ви в добра форма.  

   Грозде - напоследък науката доказва, че гроздето е един от най-полезните плодове за човешкото здраве. То е богато на витамин С, витамини от група В и РР, бета-каротин (провитин А), калий, магнезий, калций, фосфор, желязо и др. Консумацията на грозде подобрява паметта, работата на сърцето, щитовидната жлеза, имунната система, черния дроб, нервната система, стомашно-чревния тракт и др. (виж статията: "Защо гроздето е един от най-полезните плодове?"). 

  авокадо, плодове Авокадо - то е богато на полезни мазнини и има способността да подобрява концентрацията на мозъка ни. Фибрите и мононенаситените мазнини в авокадото доказано намаляват нивата на стреса в мозъка и помагат за синтеза на серотонин (познат още като "хормон на щастието"), който има отношение към настроението, усещането за жизненост и младост на организма. 

   Карфиол, броколи и зеленолистни зеленчуци - те съдържат лутеин, който предпазва мозъка от стареене и има неврозащитна роля. Хората, които поддържат по-високи нива на лутеин в организма си показват по-добри резултати при тестване за интелигентност и когнитивно представяне в живота. Карфиолът от своя страна е богат на холин (хранително вещество, което подпомага производството на ацетилхолин отговорен за паметта, настроението, контрола на мускулите и нервната система).  

   Риба - направено е изследване при хора на възраст между 65 - 69 години и е установено, че тези, които консумират повече риба и рибни продукти показват по-добри резултати при изследване на мозъка с ядрено-магнитен резонанс. Рибата е богата на Омега - 3 мастни киселини, които подобряват мисловната дейност и когнитивното здраве. Ето някои от рибите, които са най-богати на Омега - 3 мастни киселини: скумрия, сьомга, риба тон, херинга, сардини. Други богати на Омега - 3 мастни киселини храни са: ядките, соята, ленено семе и др. семена. 

 шоколад, кафе Черен шоколад - той е произведен от какаови зърна, които са богати на флавоноиди (антиоксидантни вещества). Антиоксидантните вещества са много полезни за мозъка, защото той е много податлив на оксидативен стрес, който има отношение към заболяванията на мозъка и възрастовия спад на когнитивната дейност. 

   Кафе - кафето е добре познат източник на бодрост и концентрация. Действието му се дължи на влиянието, което оказва върху рецепторите на аденоизина в мозъка. Аденоизинът е отговорен за поддържането на състоянието на сън и потиска събуждането. Кофеинът е с противоположно действие на аденоизина. Освен увеличаване на бдителността, кофеинът има способност да увеличи капацитета на мозъка по-бързо да обработва информация. Действието му е сравнително бързо, но не е особено дълготрайно. Ако се прекали с кофеина, може да се предизвика ефект на замъгляване на съзнанието, повишаване на кръвното налягане и неразположение в стомаха. 

   Хранителни добавки за мозъка

хранителни добавки за мозъка

   Някои хора обмислят приемането на хранителни добавки за поддържане здравето на мозъка, но те биха били полезни и необходими ако след направени изследания се установи недостиг на някои хранителни вещества полезни за мозъка. В противен случай приемането им би било излишно. Например, приемането на витамин В, А, С или Е може да подобри мозъчната дейност, но само ако има дефицит на някои от тези витамини.  

   Други хранителни вещества подпомагащи здравето на мозъка

 Психичното и мозъчно здраве може да се подобри и с помощта на природни средства като билки, подправки, етерични масла, витамини, физическа дейност, правилно дишане, слънчева светлина и др. 

билки, подправки

Билки действащи нервноуспокоително и при безсъние - жълт кантарион, лайка, мента, босилек, валерианахмел (виж статията: "Депресията - как да си помогнем?").  

Билки, които подобряват когнитивната и неврологична функция на мозъка: Гинко Билоба, Салвия, Ашваганда, Жен шен.

Подправки за добра памет - розмарин, босилек, риган, мащерка, карамфил, куркума.

Етерични масла за добра памет, бърз ум, концентрация, повишаване на настроението, намаляване на тревожността - масло от Ветивер, Розмарин, Босилек, Мента, Градински чай, Евкалипт, Тамян, Сандалово дърво, Иланг-иланг, Лимон, Лавандула, Бергамот, Палмороза.

  Храни, които вредят на мозъка 

   Така както има вещества, които подхранват и лекуват мозъка, има и такива, които не са добри за здравето му. Ето някои от храните, които е добре да избягваме или да приемаме в много ограничени количества ако не искаме нашата интелигентност и когнитивна дейност да намалява: храни съдържащи захар, изкуствени подсладители, пържени храни, прекалено солени храни, преработени полуфабрикати и трансмазнини.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top