КРУШИТЕ - вкусни, сочни и много полезни

19 Nov 2021

круши 

  Видове круши - Родината на крушата произлиза от Азия. За да достигне до нашите ширини, нейният път минава през различни страни. Крушите са род дървета от семейство Розови. Плодовете им са сочни, месести и ароматни. Отглеждат се различни сортове по целия свят, които се различават по цвят, големина и вкус. В нашата страна се отглеждат летни, есенни и зимни сортове. 

   Освен култивирани круши, при нас се среща и дивата круша. Именно от нея преди хиляди години хората са започнали да култивират разновидности на крушата. Дивият плод се среща из цялата страна, може да се развива както в сравнително плодородни почви, така и в по-сухи и бедни почви. Тя се отнася към ябълковидните плодове. 

   Полезни  свойства на крушата - Крушата е един от най-сладките плодове, това е така защото в нея се съдържа голямо количество плодова захар, минерални вещества, като пектин, калий, фосфосфор, магнезий, желязо, натрий и витамини С и Р.

   Дивата круша съдържа също захари, витамини и плодови киселини. Както обикновената круша така и дивата е много вкусна, заради плодовите киселини. Тя има по тръпчив вкус, затова трябва да се яде, когато е много по-узряла. Тогава ще се усети нейната сладост, сочност и аромат.

   Как действа крушата?Крушата действа  много добре при лошо храносмилане и запек. Тя регулира стомашните сокове и стабилизира стомаха. Високото съдържание на натрий, калий и фосфор в крушата  са полезни за сърдечната дейност, помага и при сърцебиене. Ако имате възпаление в пикочния мехур или песъчинки и камъни в бъбреците на помощ идват крушите. Пектина, който се съдържа в тях, стимулира  изхвърлянето на песъчинките. Крушата тонизира организма, усилва имунната система, нейната сочност утолява жаждата. Според древните лечители крушите помагат при отрявяне с гъби, заради съдържащите се в крушовия сок антитоксини. Семките им също влизат в употреба - те помагат за изчистване от паразити (глисти).

   Листа от круша - Листата на крушата помагат на пикочната система. Те действат благоприятно, като успокояват пикочния мехур при спазми, цистит и за къмъни в бъбреците, също така дезинфекцират урината. Лековитото действие на листата е благодарение на веществото фенол, съдържащо се в тях.

  • Отвара от листа на круша - Нарязват се 40 гр сухи листа от круша на ситни парчета и се варят в 1 литър вода за 10 мин. Цялата отвара се изпива в рамките на деня.

   Какво да направим от круши? - Крушата е плод, който е най - добре да се консумира в суров вид, но за да се съхрани за по дълго време, ние я консервираме по различни начини. Правим сладка, компоти и сиропи. Независимо под какъв вид, това са плодове обичани от малки и големи.  

>>> Сушени круши <<<

Използвани материали: https://bg.wikipedia.org/wiki/Круша; 
 "Рецепти от подове, горски плодове и билки" Част 1; ИК "Нов живот"
 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top