ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КОПРИВАТА

01 Jun 2021

  

   Какво представлява копривата? - Тя е тревисто многогодишно растение от семейство Копривови. Стеблото е право, може да достигне до 2 метра, коренището е пълзящо и разклонено, листата са срещуположни, назъбени, яйцевидни, тъмнозелени с малки заострени прилистници. Със своите парливи лестенца тя се защитава от насекоми и животни. Копривата е позната на човечеството със своите изключително полезни свойства. 

коприва

   Кога се бере копривата? - Листата на копривата се берат от май до октомври месец. Срокът на годност на изсушените листа е 2 години. Коренището се бере рано на пролет (март) или през късна есен (ноември), срока му на годност в изсушен вид е 3 години.

   Какво съдържа копривата? - Листата на копривата съдържат витамини С, К и провитамин А, също така хистамин, ацетилхолин, серотонин, етерично масло, белтъчини, танини, соли (на желязото, калция, калия, сярата), протеини, органични киселини. Коренищата съдържат скорбяла, растителни мазнини, соли (главно на калция).

   Какво лекува копривата? - В народната медицина копривата намира приложение заради кръвоспиращото си действие, дължащо се на голямото съдържание на витамин К. Като се мине през семето, корена, стеблото и листата, тя е едно от най-добрите лечебни растения. Действа хемостатично – прилага се при маточни и хемороидални кръвотечения, продължителна и силна менструация; повишава тонуса на матката - за намаляване на следродово или след аборт кръвотечение; Противовъзпалително –  при възпаление на маточните тръби.

   Копривата помага при екземи и главоболие. Тя е кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебно растение. Влияе благоприятно на панкреаса, затова чаят от коприва намалява нивото на кръвната захар. Помага при пясък в бъбреците и пикочния мехур. Лекува заболявания и възпаления на пикочните пътища, както и болестно задържане на урината, освен това стимулира изхождането, поради което се препоръчва при пролетна пречистваща диета.

   В копривата и най–вече прясната млада коприва се намира богато съдържание на желязо, което е от изключителна важност за здравето на организма. Без него тялото бързо се изтощава и уморява. След лечебен курс с коприва организма започва да се чувства по-добре физически и възвръща енергията си.

чай от коприва

   Чаят от коприва се препоръчва за няколко седмично лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, при отлагане на секрети в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви и белодробни заболявания (бронхит и кашлица). Също така, при липса на менструация, диабет, анемия, алергия и др. Превантивно може да се пие чай от коприва цяла година, но само една чаша дневно. За да бъде по-полезен, той се прави от младите леторасли през пролетта и през есента след втората коситба. За да се съхранят ценните му съставки чаят се попарва.

Отвари от коприва:

  • При бронхит - 1 кг. мед се смесва с 20 гр копривено брашно. От сместа се взема по 1с.л.след обяд и преди вечеря.
  • При диабед - Една шепа копривено семе се залива с 2 л гореща вода. Вари се, докато остане 1 л (т.е. наполовина). Прецежда се. Пие се вместо вода 5-6 пъти на ден.
  • При алергия - При алергичен кожен обрив се вземат коприва (150 гр), росопас  (80 гр), глухарче (100гр). Всичко се нарязва на дребно и се смесва. Вземат се 3 шепи от сместа и се заливат с 1л гореща вода. Вари се 20 мин. Прецежда се и се пият 3- 4 чаши на ден.

   Трябва да се знае, че самолечението понякога вреди и затова се препоръчва медицински преглед при специалист! В някои случаи копривата е противопоказна за жени с повишено съсирване на кръвта, при кръвотечения предизвикани от кисти, полипи и други туморни образования на матката и съседни органи.

   Копривата в козметиката - Копривата се използва и в козметиката най–често за укрепване на косата, премахване на пърхота и други заболявания. Използва се и за бани, прилага се и като лекарство при пресни рани и порязване.

   Отвара против косопад Коприва (100гр) се вари 5-6 мин във вода(500мл), охлажда се и се прецежда, прибавя се 500 мл оцет. С отварата вечер се масажира косата на главата, предварително измита без сапун. Процедурата се прави 2-3 месеца.

   Копривата в кулинарията - Тя намира място и в кулинарията като полезна и вкусна съставка. Може да се консумира панирана, на супа, или в различни ястия дори и в десерти.

Торта от коприва

Продукти:

  • 2 чаши млада коприва
  • 200 гр меко несолено масло
  • 150 гр захар
  • 3 яйца
  • 2 супени лъжици ванилов екстракт
  • настърганата кора и сок от 1/2 лимон
  • 2 чаши брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол

За лимоновия крем:

  • 150 гр. (2/3 чаша) несолено масло, меко
  • 300 г (2 ½ чаши) пудра захар
  • Кората и сокът от ½ лимон

   копривена тортаПриготвяне на блатовете: Загряваме  фурната до 170 °С. Намазваме 2 форми за торта с размер около 17 см. Внимателно измиваме и почистваме  листата от коприва. Поставяме ги в тенджера с вряла вода и кипваме в продължение на 3-4 минути. След това ги охлаждаме под студена вода и пюрираме. В голяма купа разбиваме маслото и захарта. Добавяме едно по едно яйцата, като разбиваме, а след това добавяме копривата, ванилията, настърганата кора и сока от лимона. Добавяме и пресятото брашно с бакпулвера и солта. Изсипваме  сместа във форми за торта и печем в продължение на 25 минути и проверяваме с клечка за зъби. Охлаждаме блатовете за 10 минути и след това ги обръщаме върху решетка, за да се охладят.

   Приготвяне на крема: В купа разбъркваме маслото, докато стане пухкаво. Добавяме  пудра захар и разбиваме. Добавяме лимонов сок и кора от лимон и отново разбиваме. Слагаме в хладилника да се охлади. След това намазваме крем върху единия блат, покриваме с другия и намазваме тортата отвсякъде с лимоновия крем. Украсяваме по избор и отново прибираме в хладилник.

Вижте нашите предложения за продукти от коприва:

>>Шампоан с коприва<<

>>Коприва – корен<<

>>Коприва-семе<<

>>Коприва-листа<<

>>Брашно от коприва<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари 1

Laura Willson

Laura Willson
Юлиян

Браво на вас за чудесната и пълна информация за лечебните свойства на това чудесно растение(копривата).Продължавайте да побликувате такива истински статии за растения и т.н и т.н. за да може младото поколение да се научи на истински неща.

2023-07-13 16:54:04

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top