МИГРЕНА - какво представлява и как да си помогнем?

23 Apr 2021

   

    Какво представлява мигрената -  От това заболяване страдат 10-20% от населението. То засяга хора от всякаква възраст, но жените, два пъти по-често от мъжете. При мигрената се наблюдава силна болка в главата, по правило само от едната страна, а когато пристъпите зачестят, обхващат и другата половина на главата. При класическата мигрена неразположението се появява още сутрин след събуждане, но може да се появи и по всяко друго време на деня. Хората споделят, че наблюдават намаляване на зрението по време на пристъп, мрежа пред очите, "пресъхване на устата", позиви за повръщане, запек или разстройство. 

    Мигрената е нарушение на регулацията на стените на кръвоносните съдове в главата - вътрешночерепни и извънчерепни. По време на пристъпа се случват следните процеси: първо е стесняването на кръвоносните съдове (вазоконстрикция), а после и разширяването им (вазодилатация). Тя има няколко фази: продромална фаза, аура, фаза на болката и постдромална фаза. 

   Продромалната фаза се появява часове или дни преди мигренозния пристъп. Характеризира се с промяна в настроението, раздразнителност, умора, еуфория, депресия, скованост в мускулите или още голямо разнообразие от симптоми.

   Фазата Аура е също предходно състояние на мигрената, при което се наблюдават симптоми от визуален, моторен или сензорен характер. При повечето хора се проявяват смущения в зрението като промяна на зрителното поле - блещукане, черно бели линии, цветни линии и замъгляване на част от полето на зрението. Другото най-често смущение във фазата аура е сензорното. При него се наблюдава усещане за изтръпване на ръката като леко убождане от иглички, стигащо до носа и устата. Има и други неразположения във фазата Аура, като световъртеж и смущения в говора. 

   Фаза на болката - по "правило" болката е едностранна, умерена у пулсираща. Наблюденията показват, че тя се появява постепенно и се усилва при физическа активност. Продължителността й е от 4 - 72 часа при възрастните, а при малките деца често трае до 1 час. Не е изключено мигренозната болка да обхване и другата половина на главата. Честотата е също относителна - от веднъж, два пъти годишно, до няколко пъти месечно или седмично. Както споменахме по-горе, болката е придружена с усещане за гадене, позиви за повръщане, чувствителност към звука, светлината, миризми, усещане, че "светът се върти" и др. 

   Постдромална фаза - това е фазата на отшумяване на пристъпа. Хората казват, че изпитват болезнена чувствителност в областта на мигренозната зона. Тази фаза може да е съпътствана с чувство на умора, лека болка в главата, стомашно-чревни разстройства и промяна в настроението. Може и въобще да не се появи някой от тези симптоми. 

    Фактори, които допринасят за появата на мигрена - Причините за настъпването на пристъпите не са напълно установени. Със сигурност има фактори, които допринасят за появата й. Някои от тях са: алергии към храни, стрес, депресия, задържане на течности в организма, намаляване нивото на кръвната захар, някои хормонални промени и стрес. 

   Съвети към хора страдащи от мигрена - подходящо е консумирането на храна с ниско съдържание на мазнини, избягване на пушенето и задимени помещения, изключването (или намалянето) на рафинирана захар, кофеин (кафе, черен чай, шоколад), глутамин, алкохол, солта в храната, силни парфюмни аромати и др. Първата стъпка към лечението на мигренозен пристъп е пълната почивка в тъмна и тиха стая с ледена кърпа на главата. При някои хора помага дишането в хартиен плик за около 10-20 минути. Може да се практикува и лека гимнастика, гореща баня на краката или пък, редуването на горещ и студен душ. При 30% от пациентите пристъпите настъпват от пряката слънчева светлина, затова се препоръчва престоя на сянка. Достатъчното количество сън, също допринася за облекчаване или предотвратяване на пристъпите. Добра практика е изчистването на дебелото черво от всички натрупани токсини в него. Това се осъществява чрез прием на много пресни плодове и зелнчуци, които съдържат обилно количество фибри. Има изследвания, които сочат, че нивото на магнезий в организма също влияе на мигрената. Ако то е ниско, пристъпите зачестяват. 

    Домашно лечение при мигрена 

   

   Етеричните масла при мигрена - С етричните масла може да постигнете голямо облекчение на главоболието и мигрената. 

maslo ot menta

   След лавандулата ментата е най-широкообхватно от всички етерични масла. Лютивото й гъделичкане има способността да действа отпускащо на мускулното напрежение, което причинява и главоболието. Може да се смеси и с други подходящи масла за по-добър ефект. 

Рецепта за бленд от етрични масла

за главоболие и мигрена: 

    Начин на употреба: Накапете етеричните масла в купата. Добавете базовото масло и разбъркайте. Масажирайте слепоочията и тила при пристъп на мигрена. Съхранявайте в тъмна стъклена бутилка. 

моминска вратига мигрена

   Билки при мигрена - Моминската вратига е една от най-ефикасните билки срещу главоболие и мигрена. При проведени клинични проучвания с моминска вратига с цел да се докаже ефектът й при това заболяване, недвусмислено е доказано, че след четиримесечно лечение броят и интензивността на пристъпите значително намаляват, а свързаните с проблема съпътстващи оплаквания като световъртеж, гадене и повръщане отслабват. Растението потиска освобождаването на серотонин и хистамин (невротрансмитери, които могат да са причинителите на мигрената), като оказва противовъзпалителен ефект и намалява честотата и силата на пристъпите. Междувпрочем, моминската вратига е доказано профилактично средство преди всичко при хормонално обусловена мигрена и главоболие.  

   Чай от моминска вратига - Залейте с една чаша гореща вода 1ч.л. сушена или 2ч.л. прясна билка и оставете сместа 5 минути с похлупак, за да се запари. За профилактика на мигрена се пие три пъти дневно по една чаша в продължение на 3-6 седмици. В началото на мигренозен пристъп или силно главоболие да се изпие еднократно 250 – 500мл чай. Чаената терапия е доказана и при болезнена менструация.

  Тинктура против главоболие - Смесете 20гр моминска вратига20гр вербена, 20гр цвят от блатен тържник, 20гр листа от маточина20гр листа от мента Сипете сместа в буркан с винтова капачка и залейте с 1 литър алкохол (45% vol.). Оставете съда 3 седмици на перваза на прозореца, като от време на време го разклащате. После филтрирайте течността и я налейте в шишенца с капкомер. При силно главоболие вземете еднократно 30 капки или три пъти дневно по 15-20 капки. Тинктурата може да се съхранява 1 година. Да не се приема по време на бременност!

 Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top