ОРЕХИТЕ - храна за мозъка и лекарство за всеки ден

22 Oct 2021

 

   Орехите са плодовете на дървото орех - То е широколистно дърво и достига височина 20 - 40 метра. Вирее на Балканите, югоизточна и централна Азия, Хималаите и югозападен Китай. Ореховото дърво има право стъбло с широка и дълбока сянка. Обикновеният орех цъфти през май още преди да са се развили листата му. Листата и зелените орехчета се берат през юни, зелените орехови черупки - малко преди узряването, а узрелите плодове - през септември. 

   Кои части от ореха се използват от човека? - Всички части от ореховото дърво се използват от човека. Стеблото му служи за дървен материал, от който се произвеждат стабилни и красиви мебели. Листата, плодовете, зелените орехчета и зелената обвивка на ореха имат приложение в народната медицина като лековито средство за различни заболявания. 

  орехи и чук Полезни свойства на ореховите ядки - Ореховите ядки са богати на мазнини (ок. 65%) и белтъчини (ок.15%), минерални соли (желязо, фосфор, магнезий и др.), витамини от група В (В6, В9 и др.), витамин С (повече в зелените орехчета) и много малко въглехидрати (които в голямата си част са фибри). 

  По колко орехови ядки да консумираме на ден? - всеки ден можем да хапваме по два-три ореха с малко мед. Калориите на три ореха са колкото в едно яйце или сандвич, но ползите им за организма са много по-големи, защото се усвояват пълноценно. Орехите съдържат цял набор от витамини, важни микроелементи, белтъчини и полезни мазнини.

   Какви ползи има ежедневната консумация на орехите? - те са враг на склерозата и ежедневната им употреба намалява риска от неврологични заболявания. Доказано е също, че консумацията на орехи понижава нивата на лошия холестерол. Съдържащите се в тях антиоксидантни вещества предпазват организма от оксидативния стрес и подобряват тонуса на нервната, сърдечно-съдовата системи и мозъчната дейност.  Почти вдички ядки са добра храна за мозъка, но орехите са първенци в това отношение. Те подобряват мозъчната дейност, което се изразява в добра памет, бърза реакция при обработване на информацията, концентрация и двигателен контрол. 

   Народната медицина препоръчва ореховите листа - при стомашни и чревни болки, туберколоза, хемороиди, подагра, жълтеница, кръвохрачене, обилна менструация и за стимулация на сърцето, понижаване на кръвната захар и пречистване на кръвта. Листата съдържат дъбилни вещества, нафтохинон и флавоноиди поради, което имат противовъзпалително, затягащо и противогъбично действие. 

орех зелена обвивка

   Запарка от орехови листа: 2с.л. листа се запарват в 500мл вряща вода. Прецежда се и се изпива за един ден. 

   Външно: отвара от 5 с.л. листа се варят 15 мин в 500 мл вода. Отварата се употребява за промивки, компреси или добавка към ваната за облекчаване на рахитни заболявания, подутини от измръзване, злокачествени обарувания по костите, гноящи нокти по ръцете и краката. С тази отвара може да се прави промивка и на лицето при акне, гнойни обриви, потене на краката, бяло течение. Може да се прави също и гаргара при възпаление на лигавицата на устната кухина, венците, гърлото и ларинкса. Отварата служи и като помощно средство при косопад (втривайте енергично в скалпа). 

   Малките зелени орехчета - се берат около средата на юни докато са все още меки и лесни за пробождане до сърцевината. Те са много богати на витамин С и се препоръчват при склероза, пречистване на кръвта, стомаха, черния дроб и отстраняване на гнилостните процеси в червата (паразити). От тях се приготвя есенция.

    орехов ликьорЕсенция от зелени орехчета по рецепта на Мария Требен - 20 бр зелени орехчета се нарязват на 1/4 и се пълни бутилка с широко гърло. Залива се с 1 литър житна ракия, която да ги покрива с около два-три пръста. Добре затворената бутилка се оставя две до четири седмици на слънчево или топло място. След това течността се прецежда и се пълни в тъмни бутилки за съхранение. В зависимост от нуждата може да се взема по 1с.л. на ден. 

   Орехов ликьор - От прецедената есенция може да се приготви вкусен орехов ликьор. За тази рецепта ще трябва предварително да добавите към орехчетата 2-3 карамфилчета (цели), кора от канела, ванилия и добре измита 1/2 кора от портокал (био). Сварете 500гр захар в 250мл вода. След като изстине, прибавете към ореховата есенция.

   Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top