ПЕТМЕЗ - какво представлява?

30 Mar 2021

 

 

 Какво е петмез и как да го проготвим? Родината на петмеза е Турция. Той представлява сгъстен сироп от плод с високо съдържание на захар. В България е известен още като рачел, маджун или меласа. Плода от който ще се прави се пресова за да се изцеди сока. Приготвя се в тава или  казан предварително загряти на огъня. Вари се при непрекъснато бъркане до сгъстяване на сиропа. Получения продукт има консистенция на мед. Може да се комбинира с цял плод и орехи. Петмез се приготвя от различни плодове - грозде, бяла черница, ябълки, круши, рожков, сини сливи, тиква, захарно цвекло, фурми и др.

   Петмез за какво се използва?Петмеза е вид сладко, така че се използва навсякъде в кулинарията, за директна консумация или за подсладител. От него се приготвят чудесни десерти. 

   Здравословно петмез - петмезът е богат източник на енергия. Състои се от 80% въглехидрати и 100% фруктоза, която естествено се съдържа в плодовете и се разгражда много бързо от организма. Всеки вид петмез има различни полезни свойства в зависимост от плода, от който е приготвен. Обикновено, този елексир е богат на желязо, калций, калий и магнезий. 

Видове петмез

  фурми петмезПЕТМЕЗ ОТ ФУРМИ Петмезът от фурми съдържа  до 75% глюкоза и фруктоза, и е равноправен конкурент на меда. Фурмите съдържат 23 вида аминокиселини и много активни антиоксиданти, желязо, фосфор, магнезий, селен, фолиева киселина, калций, мед, сяра, минерални соли и т.н.; нямат холестерол, напротив, дори понижават нивото на вредния, регулират глюкозата в кръвта. Поради това си свойство петмезът от фурми е полезен при анемия, мощен имуностимулатор, подходящ е за бременни жени и за кърмачки (спомага за лактацията). Понижава вероятността за онкозаболявания и остеопороза при жените, нормализира артериалното налягане, намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци. Една – две лъжички на ден са достатъчни за осигуряването на дневната потребност на човека от магнезий, мед, сяра, половината потребност от желязо, четвърт от нуждите от калций. 23-те вида аминокиселини, съдържащи се във фурмите липсват в повечето други плодове.

             Руло с петмез от фурми

руло петмез фурми Необходими продукти:

  • Яйца – 4 бр
  • Захар – 9 с.л.
  • Брашно – 9 с.л.
  • Олио – 9 с.л.
  • Бакпулвер – 1 ч.л.
  • петмез от фурми

   Начин за приготвяне: Разбиваме всички съставки с миксер. В правоъгълна тавичка поставяме хартия за печене и изсипваме сместа. Печем на 180 градуса, като внимаваме, блата да е мек за навиване. Като се изпече, внимателно изрязваме краищата, за да няма нищо твърдо, което пречи на оформянето на рулото. Намазваме богато с петмез от фурми. Навиваме, без много да притискаме, но да не е и разхлабено. Украсяваме пожелание.

 

    ПЕТМЕЗ ОТ РОЖКОВ -  Семената на рожков се формират в кафяви бобови шушулки. Рожковът е сладък на вкус, затова и е естествен подсладител, богат на калций, пектин и B – витамини. Шушулките на рожков са били най – големия източник на захари, още преди захарната тръстика и цвекло да станат популярни. Петмеза от рожков е полезен, защото подобрява сърцето и кръвоносните съдове, регулира храносмилателната, укрепва имунната система. Оказва положително влияние върху здравето на очите, улеснява загубата на теглото. В кулинарията петмез от рожков се използва като заместител на захарта: просто малко количество петмез от рожков добавете към печено, чай, кафе, към овесена каша, извара, палачинки и дори в салата.

Веган бонбони с петмез от рожков

Необходими продукти:

  • фурми - 10 бр. изчистени
  • кашу - 50 г сурово
  • бадеми- 50 г сурови
  • рожков- 3 с.л. петмез
  • стафиди- 50 г
  • орех - 50 г
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • кокосови стърготини - за овалване

   Начин за приготвянеНакисваме  кашуто и бадемите. В блендер слагаме първо ядките и пасираме, след това добавяме почистените фурми и стафидите. Пасираме за кратко. Прибавяме тахана и петмеза. Получава се гъсто, лепкаво тесто. Вадим от уреда и започваме да оформяме топчета на ръка, овалваме ги в кокосовите стърготини.

 

 ПЕТМЕЗ ОТ ЗАХАРНО ЦВЕКЛО /МЕЛАСА/е чист натурален продукт от концентрирн сок на прясно захарно цвекло, без добавка на вода, захар и други съставки, без оцветители и подсладители, без консерванти. Съдържанието на сол се дължи изключително на наличието на естествен натрий. Използването му има много полезни характеристики, съдържа много минерали като желязо, калций, калий, магнегнезий и хром. Фолиевата киселина в захарното цвекло се използва като андитиоксант. Действа благоприятно върху различни заболявания на сърцето. Поради съдържанието си на оксалат, не се препоръчва за хора с бъбречни и жлъчни проблеми. 

 

  ПЕТМЕЗ ОТ ЧЕРНИЦИ - Произвежда се в парни системи на ръка(без участие на автоматизация) от висококачествени плодове от бели черници, отглеждани в югоизточна Анадола. Действа  при анемия, стомашни разстройства, астма и бронхит, засилва имунитета, енергия за спортуващите, спомага за умственото развитие при децата, лекува стерилитет. При зачервено гърло се прави гаргара.

     Кексчета с банан и петмез от черница

Необходими продукти:

   Начин за приготвяне: Сложете в блендер или кухненски робот обеления банан, петмеза, слънчогледовия тахан и водата. Блендирайте за кратко.Получената смес сложете в подходяща за месене купа.Прибавете разтопеното кокосово масло и малко по малко добавяйте брашното, като бъркате постоянно.Трябва да се получи гъста лепкава смес. Разпределете сместа в силиконови формички. Печете мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

   ПЕТМЕЗ ОТ ГРОЗДЕДве супени лъжици на ден набавят необходимото количество енергия, достатъчно количество магнезий, калций и желязо нужни на организма. Помага за образуването на червени кръвни телца и укрепване на стените на кръвоносните съдове. Понеже е 100% натурален продукт, който съдържа естествени захари много по-бързо се усвоява от организма. Препоръчва се в началния стадий на бременноста и при менопауза.

 

Можем да събудим вашия интерес към нашите продукти или услуги само с едно разглеждане на уеб сайта!

ВИЖТЕ ПЕТМЕЗИТЕ, КОИТО СМЕ ПОДБРАЛИ ЗА ВАС:

>>> Петмез от рожков <<<

>>> Петмез от фурми <<<

>>> Петмез от грозде <<<

>>> Петмез от черници <<<

>>> Петмез от захарно цвекло <<<

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top