ПОДБЕЛ - билката против кашлица

10 Dec 2021

   Билката подбел - Подбела е растение, което вирее на влажни места, в глинести почви. Може да се открие около реките, потоците или около пътища и насипи. Подбела е многогодишно тревисто растение. Растението се състои от стъбло покрито с червеникави люспи, което се развива рано на пролет, на върха му е раположен жъл цвят с форма на кошничка, а листата се развиват във вид на розетка, формата им е сърцевидна, неравномерно назъбена

    подбелПолезните вещества в билката подбел - Подбела намира приложение в народната медицина, като ефикасен лек за някои болестни състояни в човешкия организъм. Това е така, защото в различните му части се съдържат полезни вещесва. Например в стъблата се съдържа фарадиолтераксантинжълт пигментдъбилни вещества и др., а в листата се намират полизахариди, ябълчена и винена киселина, витамин С, белтъчни вещества, сапонини, танини, етерично масло, слуз и др. 

   Подбел ползи и приложение на билката - Подбела се използва най-вече при заболявания на горните дихателни пътища, поради наличието на горчивото веществото тусилагин, което помага за успокояване на кашлицата. Цветовете имат храчкоотделящи и противовъзпалителни свойства. Много добре влияе при бронхит, ларингит, фарингит, бронхиална астма и плеврит. Може да се приема под формата на чай, запарка, сок или за външно приложение, като компрес, баня, лапи, инхалация.

листа

   Листа от подбелПолезните вещества в листата са много повече и затова са често използвани. Те се прилагат по различен начин в зависимост от заболяването, дори когато развият напълно растежа си се използват като продукт в кулинарията за супи и салати. Употребяват се против  бронхиален задух, ниско кръвно налягане, липса на апетит, артеросклероза, възпаление на стомаха и червата, болезнена и нередовна менструация и др. Листата могат да се прилагат както външно така и вътрешно.

  • За компрес - Компреса може да се използва  при тежки белодробни заболявания, като кашата се налага върху гърдите. Сместа се слага и при скруфулозни рани.

Начин на употреба:  Пресните листа се измиват и намачкват на каша.

  • За бани - Помага и се прилага под формата на бани при червен вятър и възпалени вени. Ако имате уморени стъпала, банята с подбел ще реши проблема.

Начин на употреба: Две шепи с листа се запарват с вода, оставят се да престоят малко, след което стъпалата се киснат 20 мин.

  • Лапи при гнойни рани, циреи, абцеси.
  • Инхалация с подбел – ако имате хроничен бронхит с пристъпи на давещ задух се препоръчва парната баня.

Начин на употреба:  Запарва се 1 пълна с.л. от цветовете и листата на билката. Слага се кърпа върху главата и се вдишват парите. За подобряване състоянието инхалацията се прави всеки ден по няколко пъти.

кашлицаСироп от подбелСиропа също помага при бронхит, белодробни заболявания и астма.

Начин на употреба:  Пресните листа се измиват и се слагат в сокоизстисквачка. Пресен сок 2–3 лъжички се смесва в бульон или топло мляко.

Чай от подбел срещу кашлицаСмесват се равни части от цветовете и листата на растението, цветове от лопен, медуница и листа от остролистен живовляк. От билковата смес се вземат 2 ч.л., попарват се с ¼ литър вода. Пие се на глътки  по три чаши всеки ден. 

   Подбел противопоказания Както някои билки, така и с подбела трябва  да се внимава и да не се прекалява защото има токсичен ефект. Особено хора с тежки чернодробни и бъбречни проблеми не трябва да я употребяват.

>> Подбел, лист<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Използвани материали: "Енциклопедия на лечебните растения в България"
автор: Илия Ланджев
"Здраве от аптеката на Господ"
автор: Мария Требен

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top