С КАКВО Е ПОЛЕЗНА МУШМУЛАТА?

26 Oct 2021

 

   Мушмула /дърво и плод/ - Мушмулата е род растение от семейство Розови. Съществуват два вида мушмули: първият вид е т.нар. Обикновена мушмула. Тя е култивирано дърво, което достига до 6 метра височина. Листата са овално - продълговати, цветовете са едри, а плодовете кафяво-зеленикави кълбовидни с костилки. Вкуса им е сладко тръпчив. Плодовете на мушмулата зреят през септември, отначало те са твърди, но след падането на сланите стават меки, сладки и ароматни и тръпчивият им вкус изчезва. В България Обикновената мушмула или още наричана Германска мушмула е естестествено разпространена в Източните части на Странджа. 

японска

   Другият вид е Японската мушмула, която се среща като декоративно дърво, но може да бъде и култивирана. Въпреки името си, нейната родина е Източен Китай. Плодовете на японската мушмула са светлооранжеви, наподобяващи кайсии, неузрелите плодове са сухи и кисели на вкус. Листата й са дълги и големи, кожести и тъмни. Озряването на този вид мушмули става през пролетта.

  Полезни вещества в мушмулите - В мушмулите се съдържат органични киселини като ябълчна, лимонена и винена, които влияят благоприятно на нервната система и кръвоносните съдове. Те стимулират и подсилват организма, защото в тях се съдържат много витамин А, В, С, желязо, калций, калий, натрий, фосфор. Консумацията на мушмули влияе добре на жлезите с вътрешна секреция и храносмилателната система. Препорърват се при болести свързани с жлъчката, бъбреците и черния дроб. Мушмулите помагат и при ангина; полезни са за очите и кожата заради витамин А; предпазват и клетките от свободни радикали; помагат и при кървящи венци.

 Листата на мушмулите също са полезни - Освен плода на мушмулата, листата са също богати на полезни вещества и затова се прилагат в народната медицина. Те са антиоксиданти, действат противовъзпалително и са хипогликемична сила. В тях се съдържат флавоноидикаротеноидикемпферол. Листата на плода са полезни за хората с диабет и преддиабед, защото намаляват нивата на кръвната захар, противодействат на действието на свободните радикали, помагат и за предотвратяване на дегеративни заболявания, например (възпаление на мозъка). В помощ са на бъбреците (като профилактика за камъни и инфекции). На храносмилането действат облекчаващо и спомагат за увеличаване чувството на ситост.

  Как се берат и съхраняват мушмулите? - Мушмулите се берат през септември и октомври. Трябва да се берат докато са твърди, внимателно без брулене и тръскане. Оставят се да омекнат на стайна температура за няколко седмици.

    Полезни и лечебни рецепти с мушмули - Чай с листа от мушмули 20 броя листа се заливат с 500мл вряла вода. Варят се около 12 минути. След това отварата се прецежда и се оставя да изстине. Приема се по една глътка три пъти на ден. Помага при възспаления. Същата отвара може да се прилага и външно при кожни проблеми. Памучен тампон се напоява с течноста, след което се маже на определения участък. Процедурата се повтаря всеки ден.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари 1

Laura Willson

Laura Willson
Светлина Тончева

Благодаря за интересната информация, научих много нови неща за мушмулата, а за чая от листа на мушмула не бях чувала.

2023-12-29 14:29:38

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top