ТИКВИЧКИТЕ - НЕ ГИ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ

21 Jun 2021

 

  Тиквичките - Родината на тиквите е Америка, но се смята, че тиквичките водят началото си от Италия. Те са едногодишно двусемеделно растение от семейство тиквови. Стъблото им е пълзящо и пуска видоизменени листа – мустачки. Плодът им наподобява формата на краставица, овален и здрав, а цветът варира от жълт до зелен. Подходящи за консумация са младите тиквички, които не са напълно узрели. Те са най-добри през май - юли.

  Полезни свойства на тиквичките - Те съдържат много голямо количество провитамин А, витамин С, К, В6 повечето се намират в кората и е препоръчително тя да не се бели, семената им са богати на ненаситени мастни киселини и витамин Е. Богати са на натрий и калий, които се доставят от стеблата, клоните и корените. В тиквичките има също въглехидрати, протеини и фибри. Съдържат и магнезий, мед, фосфор, омега-3 мастни киселини, цинк и др.

  Лечебните свойства на тиквичките - Полезните им  вещества помагат и действат добре на много органи в нашето тяло и за лекуването на различни болести.

  • В тиквичката се съдържат много малки количества захар, която я прави подходяща за хора с диабет.   
  • Ниското количество целулоза е добре за лечебното хранене при смущения и заболявания на храносмилателните органи.
  • Полезни са при лечението на астма, заради високото си съдържание на витамин С, заради който имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
  • Тиквичките съдържат голямо количество вода около 90 – 95%, което ги прави чудесни за хидратация на организма.
  • Пречистват от токсини - едни от най - ценните са неразтворимите диетични фибри, които набъбват в комбинация с достатъчно количество течност и помагат за регулиране на храносмилането. Редовната консумация на този зеленчук има очистително действие.
  • Богати са на антиоксиданти, които помагат  на тялото ни да се защити от свободните радикали.
  • Полезни са за кожата и очите, защото в тиквичките има каротеноиди като бетакаротин и лутеин.
  • Тиквичките  имат лечебно действие още при чернодробно-жлъчни заболявания. Органичния натрий, който се съдържа в тях, е най – доброто средство за възстановяване на черния дроб, когато съдържанието му на натрий е изчерпано. Едно кратко гладуване с приемане на зеленчуков бульон ще се окаже ефикасно и лечебно, като го освободи от възпалителни явления и възвърне нормалното му функциониране.
  •  Калият, пък от своя страна доставя необходимите алкални вещества за панкреаса и слюнчестите жлези, полезен при сърдечно-съдова недостатъчност с отоци, при чернодробна цироза, повишено кръвно налягане и атеросклероза.
  •  Липсата на оксалова киселина и на пуринови бази в тиквичките е подходяща при лечението на бъбречни камъни и пясъци от пикочна киселина и оксалати.
  • За много от заболяванията, дължащи се на киселинна интоксикация, като неврит, артрит, хепатит, мигрена, епилепсия и рак, тиквичките са противоотрова. Влияят добре за хора изтощени след операции.

  Тиквичките идеално средство за отслабване -Тиквичката е нискокалорична храна с нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло.

  Тиквичките са добър съюзник срещу бръчките - Благодарение на витамин С и витамини от група В, фолиева киселина и овлажняващ калий, настъпва стимулация на колаген и бръчките се изглаждат. Тонуса на кожата се подобрява, в тиквичките се съдържа и манган в органична форма, който помага в борбата с акнето. Тиквичките активно отделят сок, който съдържа всички активни компоненти; може да бъде в основата на много маски. Полезна е обаче не само сочната пулпа, но и кората.

   Маска с настъргани тиквички и овесено брашно за мазна кожа:

  • 2 супени лъжици настъргани тиквички
  • 1 супена лъжица овесено брашно

   Смесват се тиквичките и овесеното брашно заедно. Сместа се нанася  върху чисто лице и се оставя да престои 20 минути. Изплаква се с топла вода и след това се подсушава. Овесът помага за абсорбирането на примеси върху кожата и служи като нежен ексфолиращ скраб.

   Маска за лице от тиквички за суха кожа:

  • 2 до 3 чаени лъжички настъргани тиквички
  • 1 чаена лъжичка зехтин
  • 1 чаена лъжичка овесено брашно
  • 1 жълтък

  Може да се използва всякакво растително масло като жожоба, прасковено семе или бадем. Маслото помага на другите съставки да проникнат през кожата. Яйчният жълтък е богат на благоприятни за кожата витамини А, В, D и Е. Смесват се съставките заедно. Ако маската е много течна, се добавя още малко овесено брашно. Сместа се нанася върху чисто лице и се  оставя да престои 20 минути. Изплаква се с топла вода и след това се подсушава.

 

 

   Как се съхраняват тиквичките - Трябва да се избират по-малки и здрави тиквички с ярък зелен цвят и без наранявания. Ако се съхраняват в хладилник не трябва да се мият, защото бързо изгниват. Тиквичките може да се съхранят до 7 дни, ако не са мити и поставени в плик.

  Бързи рецепти с тиквички - В кулинарно отношение тиквичките са едни от най-гъвкавите зеленчуци. Може да бъдат приготвени на пара, печени, пържени, консервирани, може да бъдат консумирани и сурови в салати. От тях се приготвят най-различни ястия. Тиквичките могат да се използват и като добавка в омлети, сосове за паста, в солени и сладки вкусотии. Цвета на тиквичките може да се консумира паниран. Пюрето от тиквички е много полезно за бебета и подрастващи.

Баница с тиквички:

Необходими продукти:

  • Пакет и половина финни точени кори              
  • 6 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. хлебна сода
  • 2-3 щипки сол
  • олио 1ч.ч
  • 6 яйца
  • 2 1/2 средна големина тиквички
  • 400гр сирене  

 Начин на приготвяне: В дълбока купа се разбиват 5 яйца и се слага натрушеното сирене. В киселото мляко се прибавя содата, изчаква се до пълно шупване и се прибавя към сместа. Настъргват се тиквичките на едро ренде, след което се прибававят с малко сол в купата. Разбърква се хубаво цялата смес. В средно голяма тава се слага лист хартия за печене намазана с олио. Подготвят се корите, като се намазва първия лист с мазнина, отгоре се поставя и втори лист намазан пак с мазнина и с лъжица се нанася от плънката на цялата кора. Навиват се на руло двата листа с плънката и се оформят като охльов след което се поставя в тавата. Повтаря се същата процедура и с останалите листи кори. Ако има остатък от плънката, се разпределя върху охльовчетата. Разбива се останалото яйце с 1ч.л. олио и с четка се нанася върху цялата баница. Пече се върху предварително загрята фурна на 180 - 200 °C. След изваждане се напръсква със студена вода и се завива с подходяща кърпа. Приятен апетит!

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top