ЗАЩО СЪНЯТ Е ТОЛКОВА ВАЖЕН ЗА ЗДРАВЕТО НА ОРГАНИЗМА?

17 Nov 2022

   Какво физиологично състояние е сънят? - сънят е състояние противоположно на бодърстването. Благодарение на него в организма се извършват всички процеси на обновяване и изграждане на тъканите. По време на сън съзнанието се изключва за всички външни дразнители и спира процеса на приемане на информация от външната среда.

   Кои са фазите на съня? - установени са две основни фази на съня: бавен и бърз сън. По време на всеки от тях се наблюдава различия в мозъчната активност, поведението на заспалия, дълбочината на съня, движението на очните ябълки и др.

    Бавния сън се състои от четири последователни стадия - дрямка, лек повърхностен сън, сън със средна дълбочина и дълбок сън. По време на бавния сън се възстановяват преди всичко физическите сили на организма и се извършва синтез на белтъци. Други физиологични промени, който настъпват през тази фаза са увеличаване активността на очните и дъвкателните мускули, на свинктерите на пикочния мехур и тазовите органи. Дишането става по-дълбоко, забавено и ритмично, сърдечните удари намаляват, кръвното налягане се понижава, намалява кръвоснабдяването на мозъка. Температурата на тялото и кислородната консумация са ниски. Потоотделянето се засилва. 

   Бързия сън настъпва 45 - 60 - 90 минути след началото на заспиването и се повтаря след всеки цикъл на бавния сън. Бързия сън е по-дълбок от бавния и в това време спящият сънува. Интересен факт за сънищата е, че те наистина се изживяват буквално от сънуващия. Това личи от бързината на движение на очните ябълки, от промяната на позата по време на сънуване, потрепването на крайниците и др. Според учени при сънуване организма изразходва енергия и се засилва обмяната на веществата. Ходенето и говоренето в спящо състояние също става по време на бързия сън.

   Във фазата на бързия сън се отстранява умората и напрежението на нервната система, извършва се подреждане на информацията и съхраняването й в паметта, формира се дълготрайната памет. 

жена спи

    Какви цикли има сънят и каква част от него заемат бързия и бавния сън? - установено е, че нощния сън се състои от няколко цикъла (3 - 5 или 4 - 6). Всеки цикъл има четири стадия бавен и един стадий бърз сън. Един цикъл продължава от 90 до 100 минути. Бавният сън обхваща 75 - 80 %, а бързият - 20 - 25 % от цялото време на нощен сън. Тази последователност и продължителност на циклите е от особена важност за пълноценното възстановяване на организма по време на нощния сън. 

   Колко часа сън е необходим в денонощието? - за възрастните са достатъчни 7 - 8 часа, за малките бебета - 18 - 20 часа, за децата от 1 до 4 годишна възраст - 12 часа, за 5 - 10 годишните деца - 10 часа, а за юношите от 11 - 16 години - 9 часа сън на денонощие. 

   Защо сънят е толкова важен за здравето на тялото ни? - първата и най-основна причина сънят да е толкова важен за здравето е, че чрез него се възстановяват жизнените сили на организма. Само при пълноценен сън мозъкът си почива от напрежението и пренарежда файловете си, изчиства ненужното от операционната памет, а необходимото складира в дългосрочната. Така той ни помага да продължим следващия ден със свежи сили и бодрост. Не случайно е казана мъдростта: "Утрото е по-мъдро от вечерта!". Когато умът се е освободил от излишната информация, оперативната памет работи много по-добре. 

   бебе спиДруг плюс на пълноценния сън е оздравителната му способност. Той оказва благотворно действие върху много болести. Не е тайна за повечето от нас, че благодарение на имунния механизъм, който работи по време на сън, телата ни се възстановяват от простуда, грип, психични, физиологични, неврологични и др.смущения. 

   По време на сън малките деца порастват. Това е така, защото хормонът на растежа секретира главно по време на дълбок сън. Сънят е от изключителна важност за децата, защото той ги предпазва от редица заболявания, помага им да запомнят и обработват новата информация, увеличава обхвата на вниманието им, а също така ги предпазва от хиперактивност и нервна превъзбуда. 

   Разстройства на съня - някои от най-често срещаните смущения в съня са трудно заспиване, ранно събуждане, повърхностен сън, прекалена сънливост и др. Обикновено причината за растройствата на съня са нервно-психическа преумора, трайно възбудена реакция на мозъчната кора, прекалено гледане на телевизия, депресии, неврози, нарушаване на мозъчното кръвоснабдяване, повишено кръвно налягане и др. Едно от важните условия за добрия сън е спазването на един и същ ритъм на заспиване и събуждане. Необходимо е да се ляга по едно и също време всяка вечер. Организма привиква към този режим и сам подсказва кога времето за лягане е наближило. 

   Сънотворните лекарства премахват ли безсънието? - този тип медикаменти действат върху рецепторите на мозъка, които потискат невроните, регулиращи бодърстването. Най-разпространените сънотворни медикаменти, които се използват в медицината са бензодиазепинови и не-бензодиазипинови хипнотици. Един от страничните ефекти на тези медикаменти е, че могат да доведат до пристрастяване и не осигуряват пълноценен сън. Организма привиква към тях, което води до увеличаване на дозите, а това от своя страна е предпоставка за увреждане на бъбреците и черния дроб. По-дългосрочните вреди от приема на сънотворни медикаменти е прекалена сънливост и деменция. 

   Как да премахнем причините за безсънието? - ако причината за безсънието е страдание в тялото или психиката, то тези заболявания трябва да се лекуват и безсънието ще изчезне заедно с тях. Най-добрият природосъобразен метод за премахване на безсънието е пълна психофизическа релаксация в тиха, тъмна и проветрена стая вечер преди заспиване. 

   момиче слушалкиВредни навици водещи до безсъние - сред най-често срещаните врагове на съня са късното гледане на телевизия, пиенето на кафе, алкохол, нередовно и късно лягане, късна вечеря, преяждане, нощен умствен труд и напрежение, разстройващи разговори и конфликти. 

  Важни правила за добър сън - Ето няколко съществени предпоставки за добър сън:

1/ Лягайте си навреме (най-добрият сън е преди полунощ).

2/ Спете винаги на отворен прозорец.

3/ Не спете на светлина.

4/ Не поставяйте в спалнята цветя или други растения, защото през нощта отделят въглероден диоксид.

5/ Спете с лека свободна дреха.

6/ Спете на по-твърдо легло, защото това е добре за гръбначния стълб. 

   Природни средства за борба с безсънието - Знаете ли, че мелатонина в черешите помага за спокойния сън? (виж статията: "Черешите - мощен антиоксидант") Мелатонина е хормон присъстващ в организма на всички живи същества. Той си е спечелил прозвището "хормон на младостта", защото е мощен антиоксидант, който подпомага съня и подобрява неговите качества. Установено е, че пиенето на сок от вишни спомага за продължителността и най-вече за качеството на съня. 

>>> Мелатонин тройна сила <<<

>>> Мелатонин 3мг/100 капсули <<<

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top