ЧЕРЕШИТЕ - мощен антиоксидант

18 Jun 2021

 

   Черешите са  - вид костилков плод на овощно дърво от семейство Розови. Виреят в умерен климат. Срещат се в Северна Америка, Европа и Азия. Те са едни от най-ранните пролетни дървета даващи плод и сортовете им са над шестнайсет. Имат изключително красив цвят и плодът им е много вкусен; от него се приготвя чудесно сладко, сиропи, сладкиши.

   Полезни свойства на черешите - този дар на природата има своите хранителни стойности и е добре да ги познаваме. Една от най-големите ползи за здравето имат антиоксидантните вещества, които се съдържат в черешите. Отварям една скоба, за да обясня какво са антиоксидантите: те са онези биохимични вещества, които попадайки в организма ни се борят със свободните радикали (тежки метали, токсини и отровни вещества) и подобряват издържливостта на тялото ни срещу вируси и бактерии. Мощните антиоксиданти, които съдържат черешите са антоцианин и цианидин, които в определени условия показват по-голяма антиоксидантна активност дори от витамин Е. Сладките череши съдържат и кверцетин, който също е антиоксидант подобряващ нормалната дейност на имунната система, облекчават болките в ставите и подобряват здравето на очите. В състава на черешите ще намерим и богат набор от витамини като витамин С, Р, А и витамини от група В. Освен това, изобилстват от минерали като желязо, калций, фосфор, натрий и магнезий. 

   спокоен сънСпокоен сън - знаете ли, че мелатонина в черешите помага за спокойния и добър сън? Той е антиоксидант и ловец на свободните радикали, който "успокоява" стреса и спомага за регенерирането на тялото. Установено е, че пиенето на сок от вишни спомага за продължителността и най-вече, качеството на съня. 

   Нормално кръвно налягане - калият, който съдържат черешите помага за нормализиране на кръвното налягане.

   Хубава кожа и коса - витамин С в черешите подпомага производството на колаген, който поддържа здравия вид на кожата и косата.

   Здрави кръвоносни съдове - Флаваноидите в черешите укрепват стените на кръвоносните съдове.

   Подагра - консумирането на череши води до намаляване на пикочната киселина, по-ниски нива на азотен оксид и С-реактивен протеин, отговорен за възпалителните процеси при подагра. 

   Ревматизъм и артрит - Съдържанието на салицилова киселина и други вещества с противовъзпалително действие, които се съдържат в черешите облекчават болките при артрит и ревматизъм. 

  Нормало съсирване на кръвта - биологично активните вещества кумарин и оксикумарин, които се съдържат в черешите осигуряват нормалното съсирване на кръвта. 

   Облекчаване на мускулното напрежение - проведени изследвания са установили, че консумацията на сок от череши или вишни след интензивна тренировка намалява риска от увреждане и болка в мускулите. 

  Вредни ли са черешите и вишните - въпреки, че тези плодове са изключително полезни, трбва да знаем, че консумацията им може да ни причини дискомфорт. Ако съчетаем яденето на череши и вишни с пиене на вода ще усетим подуване на корема. За да се избегне този неприятен ефект, водата може да се консумира поне половин час след приема на череши. Също така, ако похапнем от тях малко повече, вероятността да почувстваме подуване, болка и газове в обласста на корема е голяма. Друг нежелан ефект от консумирането на череши е алергична реакция към този вид плод. Ако е налице такава, трябва да се избягва консумацията им във всякакъв вид (сурови, печени, консервирани).

   Диета с череши и вишни - тези плодове са с много ниско съдържание на калории, въпреки сладостта си, което ги прави предпочитани и подходящи за диета особено, когато е сезонът им. Те съдържат 80% вода, а останалата част са витамини, минерали и полезни вещества. Също така, съдържат и пектин, който подпомага отслабването и изчистването на холестерола и подобряване работата на сърдечно-съдовата система. Черешовата диета крие своите рискове и не бива да се практикува повече от 4 дни, защото застрашава доброто здравето на организма поради недостиг на други важни хранителни вещества. 

   Прочистване на организма с череши - практикува се за не повече от 3 дни, като се консумират единствено череши, по 1 кг на ден през 2 часа. Могат да се съчетават само с вода (но по различно време). 

   череши костилки дръжкиКостилките и дръжките на черешите са полезни за нашето здраве - Народната медицина препоръчва употребата на костилките и дръжките на черешите в борбата с редица заболявания. Черешовите костилки съдържат калий, флуор, фосфолипиди, токофероли. От тях може да се приготвят различни домашни лекарства, които да помагат срещу подагра, артрит, диабет, бъбречно-каменна болест, пневмония и сърдечни заболявания. Дръжките на черешите имат диуретично действие, помагат при камъни в бъбреците, успокояват менструални болки, премахват отоци в тялото, подпомагат добрата работа на метаболизма и черния дроб. 

  чай Чай от ПРЕСНИ дръжки на череши при камъни в бъбреците, подагра, простатит и лечение на чернодробни заболявания: една шепа пресни дръжки от череши се варят за 10 минути в 1 литър вода. Запарва се за 20 минути и се пие три пъти на ден по 1 ч.ч. преди хранене. 

  Чай от ИЗСУШЕНИ дръжки на череши при камъни в бъбреците, подагра, простатит и лечение на чернодробни заболявания: 2с.л. ситно нарязани изсушени дръжки от череши се варят в 500мл вода за 10 минути. Пие се три пъти на ден по 100мл преди хранене. Може да се съчетава и с други подходящи билки за по-добър ефект. 

   Възглавничка за облекчаване на колики и настинки при бебета и възрастни: можете да си направите в домашни условия чудесно средство за облекчаване на болки в гърба, колики при деца и бебете, настинки и травми. За целта ще трябва да изчистите и изсушите костилки от череши, след което да ги поставите в памучена торбичка. Можете да я използвате като я загреете за една минута в микровълнова фурна или при нужда да охладите във фризера. Костилките от череши са добър изолатор и задържат дълго температурата до която са затоплени или охладени. 

   Черешите в кулинарията - Качествата на чершите като кулинарен продукт дават възможност за съчетаване с различни съставки. Те имат сладък, леко кисел и малко горив вкус, с аромат на горчив бадем. Много добре се съчетават с черен шоколад и алкохол. С череши могат да се приготвят рецепти за сладкиши, сосове, кейкове, пайове и алкохолни коктейли. Най-подходящо е да се приготвят, когато е сезонът на черешите! 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top