КАКВО Е СИНУЗИТ И КАК ДА ГО ЛЕКУВАМЕ С ПРИРОДНИ СРЕДСТВА

10 Aug 2021

 

   Какво е синузит?Синузита или синуита е възпаление на лигавицата на ностните кухини. Те се намират в костите на лицето (лицевата и челната част) и са свързани с дихателните пътища. Лигавицата на носа има защитна система, която произвежда лизозин, който създава устойчивост към болестите. Когато защитния механизъм бъде повлиян от неблагоприятни фактори (алкохол, цигари и много лекарства), действието му се понижава и се получават възпаления.

  Причини за поява на синузита и видовеПричините за неговата поява могат да бъдат инфекциите на горните дихателни пътища причинени от грип, хрема, алергия, вадене на зъб. Има няколко вида синузити, които магат да бъдат остри и хронични, а според възпалителния процес - катарални и гнойни.

  • Острия синузит настъпва при преминаване на възпалителния процес от ностната кухина в синуса при хрема, грип или инфекциозни болести (морбили, скарлатина). Също и когато синусите бъдат наранени.

  • Хроничния синузит е последица от остро или рецидивиращо  възпаление на синусната лигавица.

  • Гнойните синузити  са опасни, защото могат да доведат до тежки усложнения като менингит, менингоенцефалит, мозъчен абцес и др.

симптоми синузит   Симптоми на синузита- Симптомите са болки в главата, запушен нос, липса на апетит, кашлица, дразнене и секрети в гърлото. Страдащия може да има и висока температура. В горночелюстен синузит болят зъбите, лицето и очите. От носа изтича гноен и миризлив секрет, намалено е обонянието. Когато синузита е в областта на челото се наблюдава тежест и болки в тази част, както и гноен секрет от носа. При заден синузит, гнойния секрет се стича в гърлото.

    Синузит при деца - При малките деца оплакванията са различни от тези на възрастните. При децата няма главоболие, защото фронталните синуси все още не са развити. В тази възраст симптомите са грипоподобни, като запушен нос, водниста хрема, и лека температура. Ако една седмица след началото на инфекцията, хремата започне да придобива слузно - гноен характер и се появи  повишение на телесната температура над нормалната, е възможно да се касае за синузит. При по-големите деца симптомите за синузит са кашлица, която не се подобрява за 7 дни, повишена температура, запушен нос, гнойна секреция, лош дъх, болки в ушите, зъбите, оток.

   Какво да правим при синузит? – При поява на синузит може да спазваме някои препоръки, които да спомогнат за предпазване и облекчаване. Да се избягва тютюнев дим и смог, защото това дразни лигавицата и влошава естествените очестителни механизми на организма. Да се пазим от студ и влага, които предизвикват свиване на кръвоносните съдове и влошават защитната функция на левкоцитите. Да се избягват резките температури и да се подържа постоянна температура, влажността на въздуха да е 40 - 50 %. Да се приема голямо количество вода, защото тя помага за изчистването и освобождаването на слузта. Алергичната хрема е честа причина за синузита, затова трябва да се избягват храни и вещества предизвикващи алергия. Плуването и потапянето, също не е препоръчително, защото спомага инфекцията от носа да се пренесе в околоносните кухини.

    Бабини рецепти при синузитОсвен с антибиотици, синузита може да се лекува и с народни рецепти. Могат да се правят и компреси, които да облекчат или да помогнат при възпалението.

  Горещите компреси помагат да се освободи слузта. Изцежда се кърпа потопена в гореща вода и се слага за 5 мин върху болезненото място. Горещия компрес се сменя с леден само за 30 секунди. Повтаря се 3 пъти и се завършва с леден компрес.

  Горещата баня за крака - Действа добре за освобождаването на запушените ноздри и изтичането на слузта. Тя трае 20 - 30 мин, като постоянно се добавя гореща вода за подържане на температурата. Накрая се изплаква със студена вода и се загряват краката за кратко в леглото, докато престанат да тръпнат. Добре е проедурата да се повтори няколко пъти на ден.

   Лечение на синузит с билки - Чай от мента помага за дихателните пътища, както и етеричните масла (евкалиптово, ментолово) в сауна или гореща пара. Чай от корени на блатен тъжник (100гр.)стръкове камшик (100гр.), стръкове хвощ (50гр). Начина на приготвяне е следния: 2 супени лъжици от билките се добавят в 500мл вода и се варят 5 минути. Пият се по 100мл преди лягане 4 пъти дневно. 

морска сол

   За външно приложение се прави следната рецепта: по 2 - 3 капки от корените на растението ботурче или циклама се налага вечерно време между очите.

  За фронтален гноен синузит, може да помогне и Тинктура Шведска горчивка, която се слага като компрес на челото, очите и носа и се държи цяла нощ. След три компреса през следващите нощи, резултата е отпушване на дихателните пътища и изчистване на гнойни съсиреци от носа.

   Лечение с морска сол- Препоръчва се изплакване на носа със солен разтвор - 1/3 лъжичка сол на 200мл хладка вода. 

  Соления разтвор с лайка също е много ефикасен. Горещия солен и влажен въздух прониква до кухините и освобождава слузта. 

   Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top