ЛЕК ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

06 Aug 2021

 

  Какво представляват разширените вени? - Разширените вени са торбесто разширени, разтегнати, навити повърхностни кръвоносни съдове. Най-често се появяват на долните крйници, по-рядко на горните крайници, корема и гръдния кош. Това заболяване засяга 15% от мъжете и 20% от жените между 30 и 60 години. В начален стадий болестта се предизвиква от частично отслабване на стените на вените или от не добро затваряне на клапите на вените, които при нормални условия би трябвало да подпомагат антигравитационния поток на кръвта към сърцето от долните крайници. Също така, от неправилната дейност на дясната клапа на сърцето се образува събирането на кръв във вените и различни потоци се събират между повърхностните и дълбоките венозни системи. Има и вторично образуване на разширени вени. То е в следствие на травми, възпаления и др.

разширени вени

   Симптоми при разширени вени - болки в прасците, спазми (обикновено през нощта по време на сън) и отоци в крайниците. Може да се прояви и болезнене и видимо набъбване на вените. Опасно усложнение е тромбозата, която застрашава живота на пациента.

   Тромбоза - Тя представлява съсирване на кръвта в кръвоносните съдове, което може да доведе до запушването им или до други по-сериозни последствия. Дълбоката венозна тромбоза се среща при големите вени, обикновено на крайниците. Тя предизвиква болки, отоци и свръхчувствителност в областта на засегнатото място. Най-честото усложнение при дълбоката венозна тромбоза е белодробната емболия, при която тромб или част от него се откъсва и достига белодробната артерия. Това състояние се характеризира с болки в гърдите и недостиг на въздух. 

   Учените са установили връзка между разширените вени, чревната диверкулоза и херниятаСмята се, че тези заболявания са следствие от вътрешнокоремно напрежение, което се развива при хора страдащи от запек, съпроводен с малко и твърди изпражнения. Най-честата причина за запека е недостига на целулоза в храната. 

   Лекуване на разширени вени - ако вече имате симптоми на разширени вени или пък искате да се предпазите от това заболяване, спазвайте следните съвети:

  • Опитайте се да практикувате 15 минутно бързо ходене по 4 пъти на ден. Това упражнение помага за дейността на вените, които трябва да отпратят кръвта към сърцето. 
  •   Старайте се редовно да изпразвате дебелото черво. Трудното изхождане повишава налягането във венозната система на краката. 
  •  Не носете чорапи със стегнати ластици, които биха нарушили нормалното кръвообращение в зоната на долните крайници. 
  •  Не възпрепятствайте нормалното движение на кръвта като се застоявате с подвити колене. На всеки час, ставайте за около 4-7 минути и се разходете. 
  •   Плуването е чудесен спорт, който помага на мусклите да избутат кръвта към сърцето.
  •   Когато си почивате повдигнете краката в по-високо положение, за да се върне кръвта към сърцето.
  •  Препоръчителна е диетата с ниско съдържание на мазнини, за да се ибегнат неприятните изменения в кръвта и образуването на съсиреци.
  •   Препоръчителен е и два пъти на ден топъл душ, като при завършване да се изполеят краката със студена вода.
  •  Лек масаж от глезена до бедрата по посока на сърцето е чудесно средство за раздвижване на кръвта по вените. 

   Билки, които помагат при разширени вени - първенци в помощта за разширените вени са билките Невен и Черен оман (Зарасличе).

   Тинктурата от Черен оман помага при разширени вени - компреси от нея действат оздравяващо на външни и вътрешни рани, при наранявания от всякакъв вид, контузии, вътрешни кръвоизливи и счупени кости. А листата от Зарасличето (Черен оман) добавени към водата на ваната облекчават болките при ревматизъм, смущения в оросяването, увреждания на интервертебралния хрущял и разширени вени. 

   Компреси с каша от Зарасличе: Изсушените корени се смилат на ситно. Забъркват се с чаша гореща вода и няколко капки олио. Получената каша се разстила върху кърпа за компрес и се налага върху болното място, като се превързва плътно. 

   Тинктура от Черен Оман: корените се измиват, почистват се допълнително с четчица и се нарязват на ситно. Слагат се в бутилка, без да се притискат така, че да я изпълват до гърлото. Заливат се с плодова ракия и бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката. Алкохола трябва да покрива корените. Прецежда се и се съхранява в тъмна бутилка добре затворено. 

   Ефикасно мазило за разширени вени - Мехлем от Черен оман: вземат се 4-6 пресни корени от Зарасличе. Нарязват се на ситно и се запържват в 250г свинска мас. Сместа се остава да престои една нощ. На следващия ден се затопля и се прецежда през марля. Пълни се в чисти съдове, които се съхраняват в хладилник. Мехлемът може да се използва вместо компрес с каша. Това е изключитлно ефикасен мехлем за лечение на рани при хора и животни. 

   невенДругата билка, която помага изключително много при разширени вени е Невенът. Той заема особено място сред най-известните билки, тъй като обхвата на лечение, който има е огромен. Най-хубавото е че е достъпен за всеки човек, тъй като расте по полето, градинките и нивите. Целебното действие на невена обхваща кръвообращението, инфекциозните заболявания, ракови заболявания, разширени вени, рани от операции, гъбички по краката, отоци, подутини, гнойни рани, чернодробни заболявания, вирусни заболявания, проблеми с дебелото черво и др.

   Най-ефикасният мехлем за разширени вени - 4 препълнени шепи невен (листа, стъбла, цветове) се нарязват на дребно. В 500гр загрята свинска мас се изсипват нарязаният невен и се запържва за кратко. Оставя се да престои една нощ, след което се затопля, прецежда през марля и се сипва в чисти съдове за съхранение. 

>>> Невен цвят <<<

>>> Мехлем НЕВЕН за регенериране на кожата <<<

   Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top