КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ КОМАРИТЕ

23 Jul 2021

    КОМАРИТЕ - те са т.нар. временни паразити, при които само женските пият кръв (тя е необходима за развитието на яйцата им). Мъжките комари са по-едри и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец. Тези паразити могат да бъдат преносители на редица заразни заболявания като малария, жълта треска, западнонилска треска и мн.др. Комарите са широкоразпространени и населяват всички контитенти. Те се размножават в топли и влажни райони. 

   Откриването на "жертва", от която да пият кръв се основава на способността на женските кръвосмучещи комари да улавят миризмата на гостоприемника. Привлича ги въглеродния диоксид, потта, миризми на кръв, а със зрението си улавят движението на обектите. Повечето комари се хранят рано сутрин или на свечеряване. По времеме на кръвосмученето комарите отделт слюнка, която пречи на кръвта да се съсирва, така те си осигуряват течна кръв. Точно слюнката е основния източник за предаване на зарази и болестотворни организми. 

   Методите, които хората използват за защита от ухапване са ограничаване на популацията на комарите и използване на предпзани средства като кремове и спрейове. 

РЕПЕЛЕНТ ПРОТИВ КОМАРИ И МУХИ   СПРЕЙ ПРОТИВ КОМАРИ И БУБОЛЕЧКИ  - Ето как да си приготвим изцяло натурален репелент против насекоми, приготвен с чисти етерични масла. Всичко, което ни е необходимо е рол он шишшенце от 5мл, 5 капки ментово масло, 5 капки лавандулово масло и базово масло по избор за допълване. Изсипваме етеричните масла в шишенцето и допълваме с базовото. Можем да нанасяме върху ухапвания от насекоми или за предпазване от такива. 

    СПРЕЙ ПРОТИВ БУБОЛЕЧКИ - този репелент приготвен от чисти етерични масла е изцяло безвреден и безопасен за цялото семейство.

Необходими съставки:

  • 30 мл базово масло по избор.
  • 3 капки масло от цитронела
  • 3 капки масло от евкалипт
  • 3 капки масло от чаено дърво
  • 3 капки масло от мента
  • 3 капки масло от кипарис
  • 3 капки масло от лионова мирта

   Смесете всички съставки в шишенце с пулверизатор и съхранявайте на хладно и тъмно място. Нанасяйте преди излизане навън. Пръскайте по цялото тяло (без зоната около очите) на всеки два часа, докато сте на открито. 

Използвани рецепти: "Лечебната сила на етеричните масла" 
Ерик Зелински, ИК "Вдъхновения"2019

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top