ДИНЯТА - вкусна, полезна и лековита

20 Jul 2021

 

     Лятото е сезонът на динята! Тя принадлежи на семейство тиквови и се класифицира като плодов зеленчук. Кората й е гладка; може да бъде зелена и жълта; вътрешноста на динята е червена, сочна и сладка, но в някои сортове вътрешността е по-светла. Стеблото й е стелещо, кореновата й система достига до 2 метра дълбочина. Смята се, че произлиза от Южна Африка.   

С какво е полезна динята - Освен, че е вкусна и ни разхлажда през горещите дни, ще разберем защо е и толкова полезна? В нея се съдържат лесно смилаеми захари (глюкоза, фруктоза и захароза). Когато динята узрява в нея преобладават глюкозата и фруктозата, а захарозата се натрупва по време на съхранението й. Тя съдържа 92% вода (най-високия процент сред плодовете). В месестата й част има също така пектин, калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, фолиева киселина, каротин и др. В нея не се съдържат мазнини, а е източник на полезни витамини като А и С.

   Какво лекува динята - Солите, които се съдържат в динята имат благоприятен ефект върху дейността на органите на сърдечно-съдовата система, храносмилането, жлезите с вътрешна секреция. Високият процент вода в динята пречиства организма, спомага за по-добър метаболизъм, използва се и като диоретик. При хора с бъбречни проблеми се препоръчва да се консумира много от плода, за де се пречистят бъбреците от песъчинки и камъни. Изчиства уреята и пикочната киселина. Допринася и за предпазване от инфаркт. Редовната консумация на диня според специалистите се справя успешно срещу импотентността, Освен това, динята не е калорична и се използва при много диети.

смути

Смути с диня:  8 листа крехта салатка маруля; 5 чаши диня; 1 чаша вода. Смила се в блендера добре. Обем: 1 литър.

   Какви са ползите от динените семки и какво лекуват - Семената от диня съдържат ненаситени мастни киселини, като олеинова и линолова киселина. Семената са богати на мазнини и белтъчини. Те съдържат до 25% масло, което е подобно на бадемовото и може даже да замести зехтина. Освен това, в тях има много цинк, калий, желязо, фибри и витамин Е. Благодарение на веществата в тях, семките от диня регулират храносмилането, помагат за понижаване на кръвното налягане, също така могат да ни предпазят от инфаркт.

   Чай от семки на диня: 4 с.л. пресни семки от диня. Заливат се с 2 литра вода и се варят 15 минути. От чая се пие сутрин, обед и вечер.

  диня Свойства и ползи от кората на динята - Както в пулпата, така и в кората на динята се съдържат част от полезните вещества. В нея има повече фибри, хлорофил, аминокиселини, флавоноиди, фенолни съединения (които  имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства). Кората на динята е с ниско съдържание на захари и калории. Лечебните свойства на кората служат за диуретично, очистително, обезболяващо, жлъчегонно и отхрачващо средство. 

   Кората как може да я ползваме - Използва се както в народната медицина, така и в кулинарията. Корите се използват за сокове, тинктури и отвари. Приготвят се като зеленчук, могат се пържат, варят или мариноват. При пържене кората се бели и се готви в комбинация с зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром.  Сладко от динените кори също е много популярно.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top