КЕФИР - фабрика за пробиотици

14 May 2021

   Какво представлява КЕФИРЪТ? - Това е млечно-кисела напитка получена в следствие от ферментацията на прясно мляко с помощта на кефирни зърна. За целта се използва овче, козе, краве или дори конско мляко (нарича се кумис). Кефирните зърна или кефирна гъба представляват колонии от микроорганизми съдържащи богатство от бактерии и дрожди, които се хранят с лактозата в прясното мляко, като го подквасват и отделят витамини от В групата и много пробиотици (в 200мл готов продукт се съдържат повече полезни бактерии от цяла опаковка пробиотици от аптеката). 

 Произход на кефира - Напитката е популярна в Русия, бившите съветски републики и в централна Азия (тюркските, тибетски и монголски народи). 

Ползите от консумацията на КЕФИР - Една от основните и най-важни ползи от консумацията на кефир е поддържането на стомашно-чревния тракт здрав. Пробиотиците, които се съдържат в тази млечно-кисела напитка са много и различни видове (повече от тези в киселото мляко). Те  се "населяват" в стомаха и го поддържат здрав. Симптомите свързани с не добро здраве на стомаха са подуване, газове, запек или диария, пъпки по лицето и тялото, раздразнителност, все индикатори за задържане на вредни вещества, които обичайно се изхвърлят от организма по естествен път. Кефирът помага за регулирането на всички тези процеси и изчиства организма отвътре, което в следствие се отразява и отвън (чиста кожа, добър тонус и самочувствие). Особено важно е приематнето на пробиотици по време или след прием на антибиотици. Те възстановяват нарушената чревна флора. 

   Друга полза от консумацията на кефир е повишаването на имунитета. Има положително въздействие и върху сърцето и кръвта. Нормализира кръвното налягане. Освен полезни бактерии и дрожди, кефирът съдържа много полезни аминокиселини и минерали като калций, калий, витамин D, А, К, В12, В1, биотин, фолиева киселина, триптофан, фосфор.

   Друго приложение на кефира е употребата му като маска за лице, нанесена на почистена кожа за няколко минути. Той излющва най-повърхностния слой на кожата като я избелва и тонизира.  

кефирни зърна

   Грижа и съхранение на кефирните зърна - Те имат форма и вид на зрънца карфиол и достигат големина до 5 см диаметър. Важно е да се знае, че те не бива да се докосват с метални предмети. За целта може да се използват дървени, пластмасови, керамични или стъклени съдове и прибори. Когато не приготвяме кефир, можем да съхраняваме зърната в стъклен буркан с преварена вода в хладилник до няколко дни.

   Друг начин за по-дългосрочно съхранение на кефирните зърна е изсушаването им. Необходимо да се измият добре с преварена вода, след което да се подсушат и завият в хартиена салфетка или памучена марля. След няколко дни на стайна температура са готови за "консервиране". Поставят се в найлоново пликче и обилно се посипват със сухо мляко. Така могат да се съхраняват до 18 месеца. Реактивацията е в обратния ред - измиват се от сухото мляко и се поставят в млечен разтвор на стайна температура. Може би ще са необходими няколко цикъла по 24 часа, за да се активират отново. Кефирните зърна могат да се заразят с нежелани бактерии, затова съдовете, в които се приготвят и съхраняват трябва да са добре измити (за предпочитане с преварена вода). 

  Приготвяне на кефир в домашни условия - Приготвянето на кефир в домашни условия е едно от най-лесните занимания! Количеството зърна необходими за заквасване на 1 литър прясно мляко е 1с.л. кефирна гъба и време за зреене от 24-48 часа при темепература около 20°С. Ако стайната темепература е по-висока, времето за зреене се съкращава наполовина. Ако желаете по-бързо да "вкиснете" кефира, сложете повече зърна в по-малко количество мляко и ще получите по-бърз резултат. Можете да изчаквате кефира да втаса и в хладилник и да го изкарвате на кухненския плот за кратко (през нощта). Така ще контролирате процеса на ферментация, особено през лятото, когато температурите са доста по-високи и вероятността да превтаса прекалено бързо е голяма. Добре е по време на ферментация съдът, в който зрее кефира да се разклаща, също да се покрие с кърпа, за да не достига светлина до него.

   Ако харесвате по-кисел и "резлив" вкус, може да оставите без капак буркана, в който приготвяте кефира. Ако обаче, желаете по-мек и сладък вкус - задължително покрийте гърлото на буркана. След като кефирът е готов се прецежда през ситна цедка и зърната се отделят за следващото приготвяне. Хубаво е да се измият с преварена (охладена) вода, за да не се заразят или замърсят, след което могат отново да се поставят в студено мляко за зреене. 

Повторно зреене на кефира - Широко разпространено е т.нар. "повторнo зреене на кефира". Доказано е че количеството на фолиевата киселина се увеличава с 116% при повтроното узряване. За целта е необходимо да оставите прецедения кефир в хладилник за още 24 часа в покрит съд (без да навлиза въздух). По време на зреенето се отделя въглероден двуокис, който газира напитката. Повторното зреене също така понижава количеството на лактозата в продукта, което е добра опция за хора с непоносимост към лактозата. 

 

Кога и как да консумираме кефир? - Повечето хора предпочитат да консумират кефира чист или разреден като айран. Други не харесват газирания му вкус и го приготвят с плодове във вид на шейк, добавят мед или други подсладители. Препоръчителната употреба на кефир е около 200мл на ден. Като това количество да се достигне постепенно, за да се адаптира организмът ви и да се избегнат нежелани странични ефекти. 

  Кефирната гъба расте - Тъй като кефирната гъба е жив микроорганизъм, той увеличава обема си, когато се храни с лактозата в млякото. Когато това се случи, се разделя, за следващо приготвяне или отделената част се подарява на човек, който желае да го произвежда в домашни условия. 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, напишете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

   

Коментари 3

Laura Willson

Laura Willson
ХАСАН чърак

Ot kide da si kupya kefir ili kefirni zirna.

2023-12-23 16:00:02
Laura Willson
Лили Стоянова

От къде да закупя кефирените зърна за да си приготвя кефир в домашни усливя

2023-06-06 17:12:49
Laura Willson
Вилина Петрова

Приготвям кефир от няколко месеца и съм изключително доволна от вкуса му! Харесвам да го правя, защото е изключително лесно и приятно. Убедена съм в ползите му за здравето и затова го консумирам. Силно го препоръчвам

2021-08-19 16:19:53

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top