ПРИРОДНИ ЛЕКОВЕ ЗА ПСОРИАЗИС

18 May 2021

 

   Какво е псориазис

    Това е хронично кожно заболяване. Повърхностния слой на кожата е покрит с т.нар. псориатична плака (лек релеф на кожата), която се появява на определени места (обикновено по лакти, колене, скалп). Честотата на заболяването зависи от климатичните и генетични особености. По-често от псориазис боледуват хора населяващи северните страни, но не е изключена появата му и на топли места. Медицината открива тясна връзка между психо-емоционалното състояние на индивида и появата на болестта. Обичаен признак за появата й е сърбеж по кожата. Когато изявата й е по-слаба, кожните изменения наподобяват обрив. Псориазиса се проявява чрез няколко форми:

   Видове псориазис и симтоми

  • Плакатен – най често срещан. Има различна големина люспи, като постепенно се разрастват, сливат и се образуват плаки. Разполагат се по лактите, коленете, скалпа, но засягат и др. части на тялото;
  • Капковиден -  проявява се с малки, червени подобни на капчици петна. Наблюдава се по ръцете и краката, може и по скалпа и лицето. Лезиите са покрити с фини люспи;
  • Пустулозен – Характеризира се с появата на изпълнени с гной мехурчета върху зачервена кожа;
  • Ексудативен псориазис – Образуване на люспести кори;
  • Еритродермичен псориазис -  тежка форма, при която се засяга цялата кожна повърхност. Симптома е огнено червена кожа и много болезнена;
  • Инвертен псориазис – кожните лезии са предимно в телесните гънки. Под гърдите или в областа на подмишниците, слабините и гениталиите се появяват гладки червени петна. Състоянието се влушава при потене, влага и триене на кожата. 
  • Псориатичен артрит, който има и ставни прояви. Засегнати са най- често ръцете и краката. характеризира се с отоци, скованост и болка при засегнатите участъци.

   Причини за появата на псориазис

 Болеста може да се появи на всяка възраст и при всеки пол, но за първи път се повява около 20 годишна възраст. Основни фактори за нейната поява възниква в следствие на функционално смущение на черния дроб, нарушена имунна система, високи нива на липиди в кръвта и висока кръвна захар, стрес, изгаряния при прекомерно излагане на слънце, всички видове дразнения на кожата, стрепкокови инфекции, дефицит на B12 и др. Важно е да се знае, че псориазиса не е заразен!

   Лечение при псориазис

    Псориазиса не може да бъде излекуван напълно, но може да се постигнат продължителни и трайни ремисиии. Освен с лекарства, лечението може да се контролира с диета, с природни мазила, банибилкови отвари.

   Режим на хранене тъй като, състоянието на черния дроб е от изключително голямо значение за болестта, трябва да се спазва определен хранителен режим. Диета с ниско съдържание на мазнини, животински белтъчини и захар подобрява здравословното състояние. Да се избягват всякакви колбаси, пушено и свинско месо, всички видиве киселини (оцет, вино, портокали, грейпфрут, лимони, ягодообразните плодове и сокове от тях), сурови ябълки, кафе на зърна, шоколад, какао, пчелен мед, рибни консерви, пушена риба, пушено месо, бобови растения (грах, фасул и леща), както и алкохол. Може да се консумира мляко и млечни продукти, салати, леко месо - телешко, пилешко, варено говеждо, дивеч, прясна или замразена риба, леки зеленчуци. 

  Бани с морска вода - къпането в морска вода също помага. Препоръчва се внимателни слънчеви бани и 20 минути къпания. Лечението продължава 4-6 седмици.

                                                                                                             Рецепти за природни лекове

                                                                                                     

   Билков чай за Псориазис "Народна рецепта" - Листа мечо грозде (100гр); Листа бреза (100гр); Стръкове камшик (80гр). Начин на приготвяне:2 супени лъжици от билките се добавят в 500 мл вода и врят 5 минути. Пие се по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

   "Билков чай за Псориазис на Мария Требен"Дъб кора (10 гр); Змийско мляко  (30гр); Върбова кора (30 гр); Коприва (50 гр); Ливадно отвратниче или ливадно орехче (40гр); Великденче (30гр); Росопас (20гр); Невен (30гр); Орехови черупки (20гр); Бял равнец (20гр). Начин на приготвянеБилките се смесват добре, за една чаена чаша чай се взема една чаена лъжичка от сместа, след попарване престоява три минути. Билките трябва да са пресни. За деня се изпиват на глътки от 1 1/2 до 2 литра от този чай.

 

                                                                                                   Билкови мехлеми

билкови мехлеми
 
 
    Мехлем 1 - Невен цвят пресен - 2 шепи; 2с.л. свинска мас. Начин на приготвяне: Пържи се. Изстисква се добре и след като изстине се добавя един жълтък. Съхранява се на хладно място. Мажат се засегнатите участъци.
 
   Мехлем 2 - Пресни корени от змийска хурка - 50гр; мас - 25гр.

 

 

 

Вижте нашите предложения за продукти помагащи при Псориазис: 

>>>Билков чай №19<<<

>>>Масло от бял трън 100мл <<<

>>> Бял трън (тинктура) <<<

 

 Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top