КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ АЛЕРГИИ ПРЕЗ ЕСЕНТА?

13 Oct 2023

   ОТ КАКВО СЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ЕСЕННИТЕ АЛЕРГИИ? - през есента много хора страдат от различни видове алергии предизвикани от алергени, които се намират в околната среда по време на конкретни сезони. Най-разпространените алергени при есенните алергии са прашец от треви, бреза, плесен, домашен прах и насекоми. 

бреза цвят

   - Прашец от треви, цветя и дървета (полиноза или сенна хрема) - появява се в активния сезон на цъфтежа на растенията - това може да е през пролетта или есента. Някои видове бреза, като бялата бреза, произвеждат прашец през есента, което може да предизвика алергични реакции при чувствителни лица. Някои видове треви също могат да се разпространяват през есента, като храстчета и други растения, и да предизвикат симптоми на алергия. Цветният прашец действа върху лигавицата на очите, носа и горните дихателни пътища. Организма реагира като произвежда антитела срещу въображаемата заплаха, проявявайки се със симптоми на сърбеж по кожата, обриви, кашлица, кихавици.

домашен прах

   - Домашен прах - през есента много хора прекарват повече време в закрити помещения поради застудяването на времето, което ги излага на домашен прах и акари, размножаващи се най-много през пролетта и есента. Организма на страдащите от тази алергия, всъщност реагира към цялата съвкупност от микрочастици, които наричаме "домашен прах", в чието число са и микроскопичните акари.

   Прахът, който дори не забелязваме съдържа комбинация от акари, мъртви кожни клетки, плесен и всякакви мръсотии. Плесените например, могат да се развиват във влажни помещения, непроветриви места и са най-активни през есенния дъждовен период. Този "микс" от микроорганизми попада в тялото с въздуха, който вдишваме, затова някои хора проявяват алергична реакция към него. 

стършел алергия

   - Алергия към насекоми - някои насекоми, като например стършели и оси са активни през есента и могат да ужилят хора, предизвиквайки алергични реакции. Това е реакция на имунната система срещу веществата, които се отделят при ухапването, ужилване или докосване от тези насекоми. Признаците на алергията са зачервяване, оток, болезнен сърбеж в областта на контакт с насекомото.  

   КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ЕСЕННИТЕ АЛЕРГИИ? - Симптомите на сезонните алергии могат да варират от леки до тежки и включват хрема, сърбеж на очите, кихане, сърбеж в гърлото, затруднено дишане, набъбване на лигавиците и др.

 

   КАКВО Е ЛЕЧЕНИТО НА ЕСЕННИТЕ АЛЕРГИИ? - Лечението може да включва прием на антихистамини, инхалатори или други лекарства, както и избягване на контакт с алергените, когато те са в пик на активност. Ако имате симптоми на сезонни алергии, е добре да се консултирате с лекар или алерголог, за да получите правилната диагноза и лечение.

    есен детеПри сенна хрема или полиноза (алергия от прашец, треви и дървета) - избягвайте разходки в паркове по време на цъфтежа на растенията. Проветрявайте обитаемите помещения. Измивайте обилно лицето с вода. За повече информация вижте статията: >>> "Домашни лекове при сенна хрема"<<<

   При алергия от домашен прах - Почиствайте редовно, перете прането си на висока температура, проветрявайте добре помещенията, подменяйте често пособията за забърсването на праха (гъби, гидории, парцали, четки и др.). Добре е да не се прекалява с претоплянето на обитаемите помещения и да се следи влажността им. 

   При алергия от насекоми - Избягвайте контакта с насекоми. Носете дълги ръкави и панталони когато сте навън, особено в зелените площи. Поддържайте вратите и прозорците затворени когато насекомите са активни. Използвайте репеленти срещу насекоми върху кожата си. Употребявайте антихистамини - противовъзпалителни медикаменти. Ако сте подложени на риск от сериозни алергични реакции, незабавно потърсете лекарска помощ, за да се предотварати евентуална анафилаксия

   КОЕ Е ПОДХОДЯЩОТО БИЛКОЛЕЧЕНИЕ ПРИ АЛЕРГИИ? - Някои билки и натурални средства могат да бъдат полезни при справянето със сезонните алергии.

билков чайБИЛКИ

  • Алое вера - гелът от листата на алое вера има противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на сърбеж и възпаление след ухапване.
  • Мента и джиндифил - Чаят от мента и джиндифил може да помогне при облекчаването на дихателните пътища и симптомите на алергия.
  • Коприва - тя съдържа вещества, които могат да помогнат при намаляването на симптомите при всякакви алергии. Ето защо се препоръчва чай от коприва 3-4 чаши на ден. като във всяка чаша се добавят три чаени лъжички Шведска горчивка. Скоро след това сенната хрема изчезва. 
  • Билкови чайове - Някои билкови чайове, като чай от лайка или бял равнец, също могат да помогнат при успокояването на симптомите на алергия.
  • Маточина - Листата от маточина могат да бъдат смачкани и нанесени върху мястото на ужилване, за да облекчат сърбежа и раздразнението.

     НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА

  • Квирцетин - Квирцетинът е антиоксидант, който се намира в много плодове и зеленчуци ( червен лук, грозде, червени, ябълки, горски плодове, череши, домати, бадеми, шам фъстък, елда и мн.др). Някои хора го приемат като хранителна добавка, тъй като се смята, че може да помогне при намаляването на алергичните реакции.
  • Масло от чаено дърво - Масло от чаено дърво е известно с антисептичните и противовъзпалителни свойства и може да бъде полезно за облекчаване на симптомите при алергии.
  • Масло от Лавандула - то има успокояващи свойства. Нанесете няколко капки масло върху мястото на ухапване, за да облекчите сърбежа и дразненето.
  • Мед и канела - Смесете мед и канела в равни части и нанесете върху ужиленото място. Това може да помогне за облекчаване на сърбеж и възпаление.

  Все пак, преди да използвате билки или натурални средства, е добре да се свържете с лекар, особено ако приемате други медикаменти или имате други здравословни проблеми. Важно е също така да запомните, че растенията могат да предизвикат алергични реакции сами по себе си, затова трябва да използвате тези продукти със съобразяване и под наблюдение.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top