ДОМАШНИ ЛЕКОВЕ ПРИ СЕННА ХРЕМА

08 Apr 2022

   Как да разпознаем сенната хрема (алергичен ринит)? - Пролетта  е сезона, в който се разлистват и разцъфват всички тревички, храсти, цветя и дървета. Природата се събужда за нов живот и всичко около нас става красиво и ароматно. Колкото и прекрасна да е пролетта, за някои хора тя се свързва с особен дискомфорт поради т.нар. сенна хрема или алергичен ринит, който ги измъчва.

   polenСенната хрема е алергично заболяване, което е вид възпаление на горните дихателни пътища. Явява се като реакция на имунната система на големия брой алергени във въздуха. Наименованието "Сенна хрема" е дадено през 19 век, от лекар, който при всяко влизане в плевня със сено започвал да киха.

  • Причини за сенната хрема -  Причините за този вид алергия могат да бъдат различни. Най-често за причинител се смята поленът  (цветният прашец). Малките едва видими полени на опрашваните от вятъра растения (различните видове дървета бор, черница, бреза, върба, цъфтяща слива, топола и др, също така цветният прашец на тревата след коситба) допринасят за това състояние.  Друг вид алергени са прах, пух, животинска козина, алергизиращи храни и др. Предразположението за алергията е най-често и наследствено.
  • Симптоми и продължителност на сената хрема - Симптомите на сенната хрема може да се характеризират със сълзене, зачервяване и парене на очите, пристъпи на сърбеж, кихане и запушване на носа, изтичане на рядък секрет от носа, кашлица, затруднено дишане или болки в главата, чувство на отпадналост. Симптомите се засилват при слънчево, сухо и ветровито време, а при дъждовно намаляват. Алергичният ринит може да бъде епизодичен, сезонен, а при други  може да продължи и цяла година предизвикан и от други алергени описани по горе (прах, животински косми, пера, гъбични спори).

   Сенна хрема и астма - Ако сте предразположени към алергичен ринит трябва да се избягват алергените, защото могат да доведат до сериозни последствия. Самата алергия може да доведе до усложнения, защото отделящият се секрет от носа минава и през гърлото, течността се разпространява и в долните дихателни пътища, като ги замърсява. По този начин се получават бронхит, конюнктивит, хроничен синузит и астма. При липса на лечение може да се загуби и слуха, а при силни алергични реакции има опасност от оток на ларинкса и задушаване.

   Сенна хрема при деца - Сезонната сенна хрема може да се развие при деца след 6 годишна възраст, а целогодишната може да се наблюдава и при по-малките. При 50% от децата е доказано, че настъпва подобрение, ако започнат да приемат неалергизираща храна. Най-честите алергени са следните храни: мляко, шоколад, яйца, цитросови плодове, царевица. Трябва да се избягва и прашна среда.

polen

Как да предотвратим сенната хрема? -  Сенната хрема може да бъде предотвратена ако се спазват някои препоръки

  • Да избягваме разходки в паркове в сезона на цъфтежа на растенията
  • Да проветряваме през нощта
  • Да измиваме обилно лицето си с вода
  • Да не простираме дрехите си през деня
  • Препоръчва се често излизане и престояване в планината
  • Без домашни животни в къщи

   Домашни лекове при сенна хрема - В домашни условия може да се правят лекове, които да успокоят появилата се алергия.

  • Гимнастиката намалява секрецията на носа. Три минути гимнастика са достатъчни, за да се повиши пулса до 100 - 130 удара. Това подпомага изтичането на секрета и той постепенно изчезва.
  • Гореща баня на краката помага при оток на носната лигавицата.
  • Препоръчва се изплакване на носа със солен разтвор: разтваря се 1 ч.л. сол в 500 мл вода. Взема се от солния разтвор в устата. Трябва да се затвори прохода към гръхляна, като се притисне брадата към врата. Затваря се устата и чрез издишване през носа се изкара разтвора навън през носа. При запушен нос, процедурата се повтаря 5- 6 пъти.

​  senna-hrema-chai Лечение с билки - В помощ от сенната хрема се препоръчват отвари и чайове от билки. Те повлияват благоприятно, както външно така и вътрешно. Билките които можем да използваме са, на първо място това е копривата, (която помага при всякакви алергии, виж статията за "Лечебните свойства на копривата") камшик, ветрогон, хвощ стрък, лазаркиня, пореч стрък, резене плод, невен, лайка, червена теменуга, шипка

 Приготвяне на чай:   

  • Приготвя се чай от коприва, като се пие 3 - 4 чаши на ден. Като във всяка чаша се добавя и 3 ч.л. шведска горчивка.
  • Прави се комбинация от камшик(100гр), Бяло подъбиче (100гр), хвощ стрък (50гр), пореч стрък (50гр), резене стрък (50гр). От билковта смес се взимат 2 с.л. и се вари 5 мин. в 500мл вода.пие се 4 пъти на ден по 100мл преди ядене. ​

​Приготвят се и отвари за външно ползване, като промивки. Билката камшик се използва за миене, също и ветрогона, който облекчава отеклите и възпалени очи от алергията. 

Отвара с ветрогон1ч.л. ветрогон се запарва в 100мл вода, след като изтине се прецежда. Трябва да бъде с телесна температура, след каето започва да се плакне многократно окото. Няколко пъти дневно, като при всяко плакнене, течността се хвърля.

Другите видове лечениe са използване на хомеопатия и противоалергични лекарства, които се прилагат в по-тежки случаи.

 Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top