КЪЛНОВЕТЕ - чудодейната храна

13 Aug 2021

 

  Не случайно кълновете са считани за най-пълноценната и жива храна, която хората могат даконсумират. Ще разберем защо това е така? 

   История на кълновете - напоследък се говори все по-често за полезните свойства на кълновете. Всъщност, това не е нещо ново. Още в древните цивилизации хората са открили пoлезността на покълналите семена. Древните Египтяни, есеите в Израел и Гърците са употребявали кълновете за храна и лекарство. Според някои легенди, капитан Кук е излекувал своите моряци от скорбут чрез покълнали семена.

   кълновеЗащо кълновете са толкова полезни? - по време на покълването под действието на температурата и влагата се активират биохимични процеси в зърното. При температура около 20°С и кислорода във въздуха започва усилено образуване на ензими, които от своя страна стартират разграждането на белтъчините до аминокиселини (включително и незаменимите аминокиселини), мазнините - до мастни киселини (включително и есенциалните мастни киселини), на скорбялата - до прости захари. В същото време се подпомага образуването на нови ензими, витамини и микроелементи. Това е един истински взрив на биохимична активност на веществата в зърното, което ще даде живот на новото растение. Това прави кълновете толкова богата и пълноценна храна за човека. Тя е много по-добра от сварената, печената и обработената храна. Учените са установили, че съдържанието на витамин С, витамини от В групата, бета-каротин (провитaмин А) и най-важните незаменими аминокиселини рязко се увеличават в първите дни от покълването на семената. 

кълновете

 За кой са полезни покълналите семена? - кълновете са супер храна за малки и големи. Те имат различен хранителен състав според вида си, но всички са богати на фибри, Омега 3, витамини от група В и мн.др. Подходящи са за хора с отслабнал имунитет, прекарали тежки заболявания, туберколоза, анемия, хронични заболявания, нарушено храносмилане, високо ниво на холестерола в кръвта. Покълналите семена са особено полезна добавка към храната на децата. 

  Кои семена са подходящи за покълване? - семената, от които искаме да си направим кълнове задължително трябва да са с обвивката на зърното, не обелени! Подходящи семена са слънчоглед, люцерна, царевица, фасул, зелена соя, жито, сминдух семе /чимен/, леща, нахут, зелен грах, ръж, ечемик, елда, овес, просо, семе от тиква, сусамово семе, семена от репички, семена от зеле, бадеми и др.

соеви кълнове

   Как да си отгледаме /направим/ кълнове в домашни условия? - вземете шепа семена за покълване, измийте ги добре и ги сложете в керамична чиния. Налейте вода колкото да ги покрие и ги захлюпете. На другия ден измийте зърната и ги отцедете от излишната вода и отново върнете в чинията. Влагата е много важна за покълването! За едно денонощие кълновете са готови. Най-лесно покълващите семена са слънчоглед, люцерна, жито. 

   Вземете 2-3 с.л. пшеница за покълване и ги сложете в стъклен буркан. Залейте семената с вода за 10-12 часа. След това покрийте буркана с марля, за да влиза въздух. Температурата трябва да е около 20°С и е добре да поставим съда на тъмно. След едно денонощие се получават кълнове с големина 1-2 мм.

>>> Ечемик за покълване <<<

>>> Сусам небелен БИО<<<

>>> Суров белен слънчоглед <<<

>>>Тиквено семе <<<

>>> Сусам небелен <<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top