ЛУКЪТ - естествения антибиотик

17 Aug 2021

 

   Тайните на лука - Още в древността египтяните вярвали, че сферичната форма на лука и неговите пръстени символизират вечен животПо-късно той достигнал до Гърция, където древните учени го използвали като нагледно пособие за изучаване на звездите. В последствие установили, че лукът притежава невероятни свойства. Атлетите се хранели с големи количества от зеленчука, а войниците го приемали като задължителна подправка към храната си, защото вярвали, че ги прави по-храбри. В средновековието хората дори си плащали наемите с лук и дори го поднасяли като подарък. В Северна Америка лукът е донесен от Христофор Колумб.

   Видове лук - Лукът или наричан още кромид лук е двугодишно растение. В кулинарията най-често се използват луковиците на възрастните растения. Те се характеризират със силен аромат и лют вкус. Имат суха външна обвивка и месеста слоеста вътрешност. Листата на младите растения са наричани зелен  или пресен лук. Червения  кромид лук  също е много разпространен, люспите му са с пурпурни, виолетови или синкави оттенъци.

червен лук   С какво е полезен лука, витамини - Лукът заема много важна част в нашата кухня, защото е един от най-често използваните зеленчуци. Може да се слага във всякакви ястия и салати, да се консумира в различни форми и вкус: печен, пържен, карамелизиран, нарязан, настърган, на шайби и т.н. Полезните вещества, които съдържа са захари (глюкоза, фруктоза, захароза), белтъчини, голямо количество минерални соли, витамини, С, В1, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. Съдържа противовъзпалителни, противохолестеролни, противоракови и антиоксидантни съставки. Открито е научно доказателство, че в лука се намират така наречените фитонциди (летливи частици на етеричните масла, способни да убиват микробите), естествен антибиотик без странични действия.

   Защо е полезно да ядем лук всеки ден? - Лукът е известен и със своите лечебни свойства. През миналото лекарите смятали, че дори миризмата на лука лекува. В народната медицина се препоръчва лук за дихателните пътища. Служи за профилактично средство при грип. Употребява се при лечение на запек, диабет, хемороиди. С парите от лука се лекуват гнойни рани и язви и при туберколоза. За да убием всички бактерии в устата е достатъчно да дъвчем лук  в продължение на 3 мин. Използва се при стомашни болки и лошо храносмилане, а пресните му листа се слагат против циреи, напукана кожа и мазоли. Бременните жени също могат да консумират лук, но в по-ограничени количества. Трябва да се внимава особенно през третия триместър, за да се предотврати развитие на алергия при детето.

сок от лук   За какво помага чай от лук? 

  При болно гърло и кашлица –  Вземат се външните люспи от 10 глави червен лук, заливат се с 700мл вода и остават да врат 15 мин. Прецежда се. Пие се топло сутрин, обед и вечер на 3 порции. Лечението продължава една седмица, на втората се почива и отново се пие една седмица. Така до два месеца.

   Сока от лук е полезен:

  При кашлица  - Една глава лук се разрязва на 4 части и се поставя в 1л вода, в която  предварително се разтваря 200 гр. захар. След като кипне,  получената течност се прецежда и се изсипва в стъклен съд. Пие се по 1 с.л. преди ядене.

  При хрема, хронична умора, затлъстяване – Сварява се 100гр. ситно нарязан лук в 2ч.ч. вода, прецежда се, добавя се 1с.л. чист пчелен мед и отново се вари – докато се постигне гъст сироп. Пие се по 2 ч.л. сутрин и вечер.

  Болки в ушите, зъбна невралгия - Поставя се памуче потопено в пресен сок от лук на болния зъб. Възпалено ухо също се лекува от няколко капки сок от зеленчука.

   Люспите от лук са полезни: При мазоли – Люспите от лук се накисват в оцет и стоят 2 седмици. Вечер върху мазола се поставя дебел слой от люспите и се превързва. Така се прекарва нощта. Процедурата се повтаря няколко дни докато мазола изчезне.

люспи от лук

   Защо лукът ни "разплаква"? Знаете ли, че сълзите от лук са полезни? - Независимо, че лукът е неразделна част от нашите ястия, нарязването му си остава един от неприятните моменти, защото люти. Това се получава, защото при рязане неговата сулфенова киселина се разпада на летлив газ, наречен сонпропанетал-S-оксид. Той се разпръсква във въздуха и ако попадне в очите, реагира с вода и се образува слаб разтвор на сярна киселина. Тя дразни нервните окончания в очите и това предизвиква сълзи. Но това се оказва и полезно занимание, защото по този начин сълзите пречистват слъзните ни каналчета и правят една бърза дезинфекция на очите.

   Кога е противопоказно да се яде лук? - За някои хора консумацията на лук е противопоказна. Той не се препоръчва при заболяване на бъбреците, черния дроб, гастрит, проблеми с храносмилателната система, високо кръвно налягане, жлъчнокаменна болест.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top