ЛИМФА - нейното значение за здравето на организма

13 Jan 2023

   Какво представлява лимфната система и каква е ролята й в организма на човека? - тя е част от съдовата система и е изградена от лимфна течност, лимфни съдове и възли.

   Лимфните възли произвеждат лимфоцити, които притежават защитна за организма функция.

ЛИМФНА СИСТЕМА

   Лимфната течност, която циркулира по лимфните съдове има за задачи да транспортира хранителни вещества всмукани от стените на червата, защитна и отвеждаща излишните течности от междуклетъчното пространство функция. Лимфната течност се състои от мазнини, белтъчини, фибриноген и лимфоцити. В организма на човека се образува около 2-3 литра лимфна течност за денонощие. 

   Лимфната система е съществена част от имунната система и задачата й е да дренира, филтрита и отвежда от организма отпадъчните продукти. Лимфните възли, които представляват малки жлези с форма на бобено зърно, реагират на инфекция като набъбват (уголемяват размера си). Те филтрират лимфната течност улавяйки зловредните вещества, след което ги унищожават с помощта на белите кръвни клетки лимфоцитите

   Застой на лимфната система - ако тялото преживява голям стрес, хормонални промени, биохимичен дисбаланс, инфекция, която може да увреди клетките, тогава лимфната система се "задъхва" и не може пълноценно да функционира. Други причини за застой в лимфната система са заседналия начин на живот, дехидратация на организма, тежка операция, драстична диета или нарушения в стомашно-чревното здраве. При добре работеща лимфна система, периодът на възстановяване след разболяване е много кратък. 

лимфомасаж

Как да разберем, че имаме застой на лимфната система? - нарушенията на лимфния дренаж в някои зони на тялото проличава от увеличаването на интерстициалната течност (междуклетъчна течност) там и появата на отоци. Други симптоми при нарушения в работата на лимфната система са силно главоболието, болезнени отоци в областта на шията, подмишниците и слабините, подут и болезнен корем, запек, подпухнало лице, умора, скованост на ставите, артрит, колит, синузит, студени крайници и др. 

   Как да задвижим лимфата и да подобрим лимфния поток? - един от най-естествените начини за подобряване работата на лимфната система е добрата физическа активност и масажът. 

Посока на лимфната течност

   Лимфен масаж - той цели пълно възстановяване на лимфния поток чрез подпомагащи движения в посока отвеждане на лимфата към сърцето и дренирането на отпадните вещества. Масажът може да се извърши на цялото тяло, но може и само на краката или лицето. Ползите от тази маниипулация са многобройни: облекчаване на оток, прочистване на организма от токсини и застояли вещества, помага при ставни болки, премахва умората, стреса и зарежда с енергия. Посоката на движение при масажа е също от съществено значение. 

   Лимфният масаж на лицете помага за по-добрата циркулация на лимфната течност и правилното й отвеждане. В зоната на лицето и шията има висока концентрация на лимфни възли и добрият масаж може да допринесе за по-здрав и свеж вид на кожата. 

   крака-лимфаЛимфен масаж на краката - ежедневно краката ни са подложени на голямо натоварване - продължително стоене или дълги периоди в изправено положение. Това води до усещане на тежест, подуване, бодежи и др. Лимфният масаж на краката има релаксиращо, ободряващо и лечебно действие. Той подобрява кръвообръщението и лимфната циркулация. Тъй като тялото ни притежава способността да се самолекува и възстановява, един от най-добрите методи за раздвижване на лимфната течност е физическата активност. Разходките на открито, спорта, плуването, карането на велосипед и др. са чудесно средство за поддържане на здрава лимфна система, с което и силен имунитет.

   Има ли противопоказания лимфният масаж? - хора, който имат сърдечни, бъбречни проблеми и склонност към образуване на тромби трябва да бъдат внимателни при прилагане на този вид масаж. Добре е преди това да се консултират със своя лекар. 

   дифузерЕтеричните масла и лимфата -   За да сме здрави трябва да поддържаме "чиста" лимфна система. Безспорно, добрият хранителен режим, физическата активност и приема на течности са от съществено значение за добре функциониращата лимфна система, но има и още някои средства в помощ за доброто й здраве. Етеричните масла подпомагат детокса на лимфната система. Ето някои от най-подходящите: масло от лимон, портокал, грейпфрут, мандарина, хвойна и бергамот. Дифузирането им или влагането в масажни масла ще подпомогне прочистването на лимфната система. 

Подходящи билки за здрава лимфна система - Билките също оказват мощна подкрепа в поддържането на здрава лимфна система. Ето някои от най-подходящите: върбинка, бяло еньовче, червена детелина, ехинацея, глухарче, невен, лимонена кора, джинджифил

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top